Mononatrio glutamatas (MSG): kas tai ir kodėl turėtumėte vengti maisto, kuriame jo yra?

(1)

Mononatrio glutamatas (MSG) dažniausiai siejamas su kinišku maistu, tačiau šis bekvapis kristalinis priedas naudojamas visoje restoranų pramonėje ir netgi pridedamas į daugelį perdirbtų  maisto produktų, kuriuos galbūt valgote. Bet kas tiksliai yra MSG? Ir kodėl turėtumėte apsvarstyti galimybę vengti maisto produktų, kuriuose jo yra?

Kas yra MSG?

MSG yra skonio stipriklis, kuris dažnai dedamas į konservuotas daržoves, sriubas, delikatesus ir restoranų maistą, kad suteiktų pikantišką, sodrų skonį. Jis pagamintas iš natrio ir L-glutamo rūgšties – nepakeičiamos aminorūgšties, kuri natūraliai randama maisto produktuose, kuriuose gausu umami, pavyzdžiui, pomidoruose, ančiuviuose, grybuose ir parmezano sūryje.

Japonų chemikas, vardu Kikunae Ikeda, 1908 m. išgavo glutamatą iš jūros dumblių sultinio, kuriame gausu umami, kad pagamintų pirmąjį dirbtinį MSG.

Šiandien MSG gaminamas fermentuojant krakmolą, cukrinius runkelius, cukranendres arba melasą į bekvapius baltus miltelius, kuriuos galima berti į maistą, pavyzdžiui, stalo druską. Ir nors MSG dažnai siejamas su Pietryčių Azijos maisto gaminimu, tai yra ingredientas, naudojamas įvairiems maisto gaminimo tipams visame pasaulyje.

Kodėl MSG dedama į tam tikrus maisto produktus?

MSG sustiprina ir sustiprina umami skonį sriubose, padažuose, sultiniuose ir kituose maisto produktuose. Pats MSG neturi jokio skonio, bet suteikia pikantišką, mėsingą skonį maisto produktams, į kuriuos dedama, todėl jis yra populiarus tiek restoranų, tiek namų maisto priedas.

Kokiuose maisto produktuose dažniau yra MSG?

Nors kiniški patiekalai dažnai asocijuojasi su MSG, daugelis neetninių restoranų (ir greito maisto restoranų) taip pat naudoja MSG savo maistui pagardinti. MSG taip pat yra daugelyje perdirbtų ir supakuotų maisto produktų sudėtyje. 

Pagarduose, tokiuose kaip salotų padažas, majonezas, kečupas ir kepsnių padažas, taip pat dažnai yra MSG, kaip ir supakuoti prieskonių mišiniai, šaldytos picos ir greitai paruošiami makaronai.

Ar MSG jums kenkia?

Dešimtajame dešimtmetyje FDA paprašė Amerikos eksperimentinės biologijos draugijų federacijos (FASEB) ištirti MSG saugumą. FASEB padarė išvadą, kad MSG yra saugus. Jie pastebėjo, kad bet koks blogas poveikis buvo lengvas ir trumpalaikis, ir paprastai buvo susijęs su didelėmis (daugiau nei 3 gramų) MSG dozėmis, kurios buvo vartojamos nevalgius.

Dauguma žmonių MSG nevalgo vieno ir kadangi daugumoje receptų reikia nedidelio kiekio – nuo 1/4 iki 1/2 arbatinio šaukštelio vienam kilogramui mėsos (pakanka keturiems ar šešiems žmonėms pamaitinti), mažai tikėtina, kad suvartotumėte jo pakankamai dideliais kiekiais, kad būtų paveikta jūsų sveikata.

Kam yra didesnė nepageidaujamos reakcijos į MSG rizika?

Nors dauguma žmonių gali valgyti su MSG be problemų, nedidelis pogrupis – mažiau nei 1 % visos populiacijos – gali būti ypač jautrus MSG. Simptomai paprastai pasireiškia per pirmąsias dvi valandas po MSG turinčio maisto vartojimo ir gali būti galvos skausmas, odos paraudimas, prakaitavimas, pykinimas, tirpimas ir nuovargis. Dar mažesnis žmonių pogrupis turi rimtos alerginės reakcijos riziką.

Kodėl verta apriboti maisto produktus su MSG

Nors pats MSG greičiausiai nenusipelno savo reputacijos kaip toksiškas ingredientas, yra priežasčių vengti valgyti maistą, kuriame yra MSG. Maisto produktai, kurių sudėtyje yra MSG, dažnai yra labai perdirbti pusgaminiai, kuriuose yra daug natrio, riebalų ir kitų rafinuotų ingredientų, kurie mums kenksmingi. 

Sudedamųjų dalių sąraše pamatę mononatrio glutamatą turėtumėte pažvelgti į kitus įtrauktus ingredientus ir apsvarstyti galimybę pasigaminti tą maistą namuose arba vietoj to ieškoti sveikesnės alternatyvos.

Kiek natrio yra MSG?

Nors geriausia vengti arba sumažinti perdirbtų maisto produktų, kurių sudėtyje yra MSG, kiekį, skonio stipriklis iš tikrųjų gali padėti sumažinti natrio kiekį, kurį suvartojate gaminant maistą namuose. 

Nepaisant to, kad jo pavadinime yra „natris", mononatrio glutamate 100 gramų yra tik 12,28 g natrio. Tai yra maždaug trečdalis valgomojoje druskoje esančio natrio (39,34 gramai / 100 gramų).

Jei pakeisite 1/2 arbatinio šaukštelio valgomosios druskos tokiu pat kiekiu MSG, sumažinsite natrio kiekį maiste maždaug 37%, neprarasdami daug skonio. Kaip namų šefas, tai reiškia, kad MSG vartojimas gali padėti sumažinti faktinį natrio kiekį jūsų maiste.

Šaltinis: www.health.harvard.edu

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder