Pirmieji persimonai turguose ir parduotuvių lentynose pasirodė daugiau nei prieš mėnesį, tačiau dabar yra puikus metas jais mėgautis.
Dydis, kokybė, aromatas, skonis, tekstūra, spalva ir sunokimas - visais šiais atžvilgiais persimonai yra sezono viršūnėje.
Geriausia persimonams tinka Valensijos rūšis.
Persimonas daugiausia auginamas Ribera Alta regione, o jo kokybė yra puiki. Traškūs, tvirti, ryškiai raudoni ir aitrūs.
Mitybos ekspertė Catalina Prieto, tinklaraščio "ABC Bienestar" autorė, sako, kad persimonai kilę iš Diospyros genties medžių.
Persimonai yra kilę iš Šiaurės Amerikos ir Azijos, o labiausiai paplitusi rūšis yra rytietiškasis persimonas, kurio vaisiai yra obuolio dydžio.
Jos gimtoji šalis yra Japonija, į kurią ji buvo atvežta iš savo kilmės šalies - Kinijos.
Yra beveik 500 skirtingų persimonų rūšių.
Nuo raudonos iki šviesiai oranžinės spalvos vaisiai yra saldaus ir labai švelnaus skonio bei aromato.
Julia Farré centro mitybos specialistė Cristina Sabaté rekomenduoja renkantis persimonus atidžiau atkreipti dėmesį į vaisių būklę ir jų sunokimą.
Jie turi būti sodrios oranžinės spalvos, o oda švelni, lygi, be dėmių ar dėmelių.
Catalina Prieto dalijasi šios ekspertės nuomone.
Ekspertė rekomenduoja atmesti vaisius su matomais defektais, nes tai gali reikšti, kad jie sugedę iš vidaus.
"Galite nusipirkti kietųjų persimonų, kuriuos šaldytuve galima laikyti iki trijų savaičių.
Jei vaisiai neprinokę, galite pagreitinti jų nokimą įdėdami juos į popierinį maišelį kartu su bananais arba užšaldyti sveikus ar supjaustytus griežinėliais", - rekomenduoja Prieto.
Tačiau Ribera del Choucourt kilmės vietos nuorodos valdyba nerekomenduoja persimonų laikyti šaldytuve, o tik kambario temperatūroje, o bet kokie odelės defektai nebūtinai turės įtakos jų kokybei, nes jie labai lengvai pažeidžiami.
Iš tiesų lentynose galite pamatyti persimonų su defektais ir patamsėjusiomis vietomis, tačiau tai nereiškia, kad jų reikėtų atsisakyti.
Persimonai yra tokie minkšti, kad juos galima valgyti su odele arba be jos, supjaustytus griežinėliais arba iš jų gaminti kompotą, o supjaustytus persimonus galima džiovinti ir vartoti kaip sveiką užkandį.
Persimonų maistinės savybės
Ispanijos mitybos fondas teigia, kad persimonuose yra daug angliavandenių (16 %), daugiausia fruktozės ir gliukozės, ir mažai riebalų.
Be to, persimonai yra provitamino A (kuris suvartojamas virsta vitaminu A), beta-kriptoksantino šaltinis. 100 gramų produkto yra 1 447 mikrogramai šio karotinoido, kuris taip pat yra antioksidantas.
Persimonas taip pat yra vitamino C šaltinis.
Vienas vidutinio dydžio vaisius padeda papildyti 46 % rekomenduojamos šio vitamino paros normos.
Persimonuose taip pat yra daug vitaminų K, E, folio rūgšties (vitamino B9) ir mineralų, tokių kaip kalcis, kalis, geležis, magnis, fosforas ir natris.
Mitybos ekspertė Beatriz Cerdán teigia, kad 100 gramų persimono vaisių yra 1,6 gramo skaidulų (tirpių ir netirpių).
Vienas persimono vaisius yra:
- 43 % skaidulų paros normos
- 22 % kalio paros normos
- 43 % geležies paros normos vyrams ir ne mažiau kaip 30 % moterims.
- 18 % mangano paros normos
- 23 % vitamino C paros normos.
Madrido Komplutenso universiteto Farmacijos fakulteto profesorius Mª de Cortes Sánchezas sako, kad persimonai įdomūs tuo, kad juose yra vitaminų, antioksidantų ir natūralių cukrų.
Kulinariniu požiūriu persimonai iš tikrųjų yra universalesni, nei galime įsivaizduoti.
Persimonus galima valgyti ne tik šviežius, nuluptus ir supjaustytus.
Persimonų taip pat galima dėti į vaisių ir daržovių salotas, gaminti kompotus be cukraus, sausainius, ledus, grietinėlę ir desertus.
Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!
Taip pat skaitykite:
- Ko negalima dėti į šaldiklį: 4 maisto produktai
- Naudingi patarimai: kaip pasigaminti obuolių sulčių žiemai be sulčiaspaudės
- Kaip išsaugoti voveraičių naudingas savybes (+ receptas)
- Rauginimui – ne tik agurkai: patarimai, kaip raugti daržoves
- Kmynų arbata - pasakiškos jos savybės ir nauda: privalote ją gerti!
Rašyti komentarą