Mėsos produktai

Naujas tyrimas "aiškiai rodo", kad mėsoje esantys nitritai kelia vėžio pavojų

Vienas iš pirmaujančių Jungtinės Karalystės mokslininkų paragino šalį uždrausti nitritų naudojimą perdirbtoje mėsoje, paskelbus tyrimą, kuris papildė įrodymų, kad šie priedai gali padidinti vėžio riziką, skaičių, - paskelbė euronews.com.

Profesorius Krisas Eliotas (Chris Elliott), vadovavęs Jungtinės Karalystės vyriausybės maisto sistemų peržiūrai po 2013 m. kilusio arklienos skandalo, paragino vyriausybę užtikrinti šių cheminių medžiagų, kurios naudojamos kaip konservantas, draudimą.

Šių metų pradžioje Prancūzijos sveikatos agentūra ANSES patvirtino nitritų ir nitratų, esančių kumpiuose ir mėsos gaminiuose, ryšį su storosios žarnos vėžio, kitaip vadinamo žarnyno vėžiu, išsivystymu.

Nuo to laiko Prancūzijos vyriausybė pradėjo planuoti, kaip sumažinti arba palaipsniui atsisakyti nitritų naudojimo perdirbtoje mėsoje.

Elliott kartu su kolegomis iš Belfasto Karalienės universiteto atliko aštuonias savaites trukusį kiaulienos vartojimo tyrimą su pelėmis.

Pelės buvo maitinamos 15 proc. kiaulienos be nitritų, dešra be nitratų arba dešra, kurios sudėtyje yra nitritų, - dešra, pagaminta frankfurterio pavidalu.

Pelės buvo lyginamos su kontroline grupe, kuri buvo šeriama vien tik "chow" - subalansuota mityba, kurią daugiausia sudaro grūdai.

Nustatyta, kad pelėms, valgiusioms nitritų turinčias dešreles, atsirado 53 proc. daugiau virškinamojo trakto auglių nei kontrolinei grupei.

Tyrimo autoriai pažymėjo, kad nors 15 proc. nitratų turinčios kiaulienos racione yra "palyginti didelis perdirbtos mėsos suvartojimas", visuose ankstesniuose ikiklinikiniuose tyrimuose buvo naudojama ne mažiau kaip 50 proc. perdirbtos mėsos racione.

"Tai aiškiai parodo, kad mažesni mitybos kiekiai gali pasunkinti ligą", - rašė jie.

Labai realus pavojus visuomenės sveikatai 

Storosios žarnos vėžys yra vienas iš labiausiai paplitusių vėžinių susirgimų Europoje ir viena iš pagrindinių mirties priežasčių.

Daugelis sveikatos institucijų jau pataria mažinti riziką susirgti šiuo vėžiu sveikai maitinantis ir vengiant perdirbtos mėsos bei raudonos mėsos.

Jungtinės Karalystės NHS rekomenduoja visiems, kurie per dieną suvalgo daugiau nei 90 g raudonos ar perdirbtos mėsos, sumažinti jos kiekį iki 70 g. Tai gali padėti sumažinti riziką susirgti žarnyno vėžiu.

Profesorius Krisas Eliotas (Chris Elliott) paragino Jungtinės Karalystės vyriausybę uždrausti nitritų naudojimą, "kaip tai jau padaryta Prancūzijoje".

"Šio naujo tyrimo rezultatai dar aiškiau parodo, kad su nitritais sūdyta mėsa susijusi vėžio rizika. Kasdienis nitritų turinčių lašinių ir kumpio vartojimas kelia labai realų pavojų visuomenės sveikatai", - sakė jis.

Kitas ataskaitos autorius dr: "Mūsų tyrimo rezultatai aiškiai rodo, kad ne visi perdirbtos mėsos gaminiai kelia vienodą vėžio riziką ir kad nitritų turinčios perdirbtos mėsos vartojimas padidina vėžinių navikų vystymąsi".
 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder