Ne tik cinamonas ir šalavijas: kokių 11 sveikų prieskonių ir žolelių rekomenduoja mitybos specialistai
Žolelės ir prieskoniai - tai ne tik skonio stiprikliai, galintys paversti patiekalus negausiais, bet ir sveikatai naudingų maistinių medžiagų šaltiniai, rašo eatthis.com.
2023 m. atliktas tyrimas rodo, kad jie gali padėti sumažinti suvartojamo natrio kiekį, nes padidina maistui būdingą sūrumą.
"Eksperimentavimas su įvairiais žolelių ar prieskonių deriniais yra puikus būdas sumažinti pridėtinio natrio kiekį savo mityboje neaukojant skonio", - patvirtino mitybos specialistė Annette Snyder.
Mitybos specialistė Tami Best pridūrė, kad daugelyje žolelių ir prieskonių yra junginių, kurie veikia kaip vaistai.
11 sveikiausių žolelių ir prieskonių
Štai ką ekspertai pataria dėti į gaminamus patiekalus, kad jie būtų naudingi sveikatai:
Kurkuma. 2023 m. žurnale "International Journal of Molecular Sciences" paskelbto tyrimo duomenimis, ciberžolės pagrindinis veiklusis junginys - kurkuminas - padeda mažinti uždegimą ir yra susijęs su mažesne vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, antrojo tipo diabeto ir neurologinių degeneracinių ligų rizika.
Kajeno pipirai. Kapsaicinas yra pagrindinė Kajeno pipirų veiklioji medžiaga. 2022 m. žurnale "Pharmaceuticals" paskelbtoje mokslinių tyrimų apžvalgoje teigiama, kad kapsaicinas gali trumpam slopinti apetitą. Kapsaicinas taip pat gali pagerinti žarnyno mikrobiomą, skatindamas "prieš nutukimą nukreiptų" bakterijų augimą.
Bazilikas. Jis šiek tiek aštrus ir veikia kaip adaptogenas, arba "natūralios medžiagos, padedančios organizmui prisitaikyti prie streso ir skatinančios kūno ir proto pusiausvyrą", teigia mitybos specialistai. 2022 m. žurnale "Frontiers in Nutrition" paskelbtame tyrime nustatyta, kad du mėnesius vartojant šventojo baziliko ekstraktą pagerėjo dalyvių streso ir miego kokybė.
Imbieras. Ekspertai teigia, kad jo sudėtyje yra daugybė stiprių junginių, tokių kaip gingerolis, kuris gali stimuliuoti skrandžio išsituštinimą ir skatinti normalų išmatų judėjimą žarnynu. 2019 m. žurnale "Foods" atliktas tyrimas parodė, kad imbiero antioksidacinės ir priešuždegiminės savybės apsaugo nuo oksidacinio streso.
Cinamonas. Mokslininkai nustatė, kad cinamonas ne tik pasižymi priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu, bet ir padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Vienas 2009 m. žurnale "Journal of Medicinal Food" paskelbtas tyrimas rodo, kad cinamonas taip pat gali padėti pagerinti jautrumą insulinui ir sulėtinti gliukozės netoleravimą.
Raudonėlis. Pagrindiniai raudonėlių aliejaus komponentai - karvakrolis ir timolis - padeda išvengti tam tikrų virusų patekimo į organizmo ląsteles.
Juodieji pipirai. Kaip teigiama 2023 m. žurnale "Journal of Aging and Disease" paskelbtoje ataskaitoje, juoduosiuose pipiruose esantis veiklusis junginys piperinas padeda gydyti su amžiumi susijusius neurologinius sutrikimus ir smegenų senėjimą.
Rozmarinas. Remiantis 2020 m. Iranian Journal of Basic Medical Sciences atlikto tyrimo duomenimis, polifenoliai - antioksidantų rūšis, esanti rozmarinuose, padeda mažinti uždegimą, sulėtindami citokinų, kontroliuojančių organizmo uždegiminę reakciją, gamybą.
Pipirmėtės. Žurnale "Clinical and Translational Science" paskelbti 2020 m. kontroliuojamų klinikinių tyrimų metaapžvalgos rezultatai rodo, kad pipirmėčių aliejus padeda palengvinti dirgliosios žarnos sindromo simptomus.
Šalavijas. Nedideliame 2003 m. tyrime šalavijas buvo siejamas su geresne atmintimi, ypač tiesioginiu žodžių prisiminimu.
Česnakai. 2019 m. žurnale "Trends in Food Science and Technology" paskelbtame tyrime teigiama, kad česnakas turi antivirusinių savybių, kurios gali padėti palaikyti imunitetą.
Rašyti komentarą