Ne tobula pora. Mitybos specialistas mums pasakė, ar galima valgyti košę kartu su mėsa
Įvairios dietos ir atskiros mitybos, laimei, tampa praeitimi, užleisdamos vietą subalansuotai sveikai mitybai. Pamažu atsiranda supratimas, kad nėra „blogo“ ir „gero“ maisto, visas maistas yra naudingas, tik jo kiekio klausimas.
Tačiau vis dar egzistuoja stereotipai, kurie trukdo žmonėms visapusiškai mėgautis maistu. Pavyzdžiui, tikriausiai esate girdėję, kad mėsą reikia valgyti su daržovėmis ir jokiu būdu nederinti jos su grūdais, nes tai labai sunkiai virškinamas derinys. „Fokus" paklausė dietologės ir mitybos specialistės Salomėjos Naum, ar galima derinti grūdus ir mėsą viename patiekale ir ar tai nepakenks virškinimo sistemos sveikatai.
Atskiros mitybos teorija grindžiama tuo, kad produktus reikėtų vartoti atskirai vienus nuo kitų, nes kai kurie deriniai yra sunkiai virškinami. Tačiau šiuolaikiniai mitybos specialistai šį požiūrį laiko klaidingu, nes jis skurdina žmogaus mitybą ir neleidžia organizmui iš maisto gauti visų reikalingų maistinių medžiagų.
„Atskiros mitybos mitą sugalvojo, ko gero, tie, kurie neturi jokio supratimo apie žmogaus fiziologiją, atitinkamai ši teorija šiandien neturi jokio mokslinio pagrindimo“, - sako Salomėja Naum. „Mėsą galima derinti su grūdiniais produktais, nes žmogaus virškinimo sistema yra pritaikyta apdoroti mišrų maistą.“
Mitybos specialistas pažymi, kad skrandis gamina druskos rūgštį ir įvairius fermentus, kurie vienu metu gali virškinti baltymus, angliavandenius ir riebalus. Žarnyne taip pat yra skirtingų fermentų, skirtų suskaidyti skirtingų rūšių maistą, nepriklausomai nuo jo kilmės. Todėl tokių maisto produktų, kaip grūdai ir mėsa, derinys yra visiškai natūralus mūsų virškinimui.
„Mūsų organizmui reikia skirtingų maistinių medžiagų, kurios gaunamos iš įvairios mitybos, o atskirų dietų idėja paremta klaidingomis idėjomis apie virškinimą ir neturi jokių mokslinių įrodymų“, - sako mitybos specialistė.
Subalansuota mityba, į kurią įeina įvairūs maisto produktai, yra geriausias požiūris į sveikatą. Trijuose pilnaverčiuose patiekaluose ir keliuose užkandžiuose turėtų būti visų maistinių medžiagų, t. y. baltymų, riebalų ir angliavandenių. Ir kuo labiau subalansuota mityba, tuo labiau bus kontroliuojamas alkis ir sotumas.
Iš tikrųjų žmogaus organizmas yra labai protingas, o biocheminiai procesai tokie sudėtingi ir įmantrūs, kad nėra prasmės skirstyti maistą. Geriau pasirūpinkite, kad jūsų mityba būtų įvairi, ypač vasarą, kai gausu sezoninių vaisių, uogų ir daržovių. Saikingai vartodami visų maisto grupių produktus, būsite sveiki, turėsite daug energijos ir niekada nesijaudinsite dėl antsvorio.
Rašyti komentarą