Storosios žarnos vėžys

Nustatyta, kokio maisto produkto vartojimas susijęs su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika

(1)

Storosios žarnos vėžys yra dažna susirgimų rūšis, kuri gali lemti prastas sveikatos pasekmes. Šiuo metu atliekami tyrimai apie storosios žarnos vėžio rizikos veiksnius ir ką žmonės gali padaryti, kad sumažintų riziką, - paskelbė medicalnewstoday.com.

Neseniai atlikto tyrimo duomenimis nustatyta, kad didesnio kiekio baltos duonos ir alkoholio vartojimas susijęs su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika.

Priešingai, nustatyta, kad didesnis skaidulinių medžiagų, kalcio, magnio, fosforo ir mangano suvartojimas buvo susijęs su mažesne storosios žarnos vėžio rizika. 

Vėžys būna kelių rūšių, kurių ekspertai vis dar iki galo nesupranta. Nors vėžio tyrimų srityje nueitas ilgas kelias, vis dar ne visada aišku, kodėl kai kuriems žmonėms išsivysto tam tikros vėžio rūšys.

Storosios žarnos vėžys yra viena iš vėžio rūšių, kuri gali būti sunki ir kartais mirtina. Ekspertai vis dar siekia suprasti, kaip žmonės gali sumažinti riziką susirgti storosios žarnos vėžiu.

Žurnale "Nutrients" paskelbtame tyrime buvo nagrinėjama storosios žarnos vėžio rizika, susijusi su tam tikrų maisto produktų ir maistinių medžiagų vartojimu.

Išanalizavę daugiau kaip 118 000 dalyvių duomenis, mokslininkai nustatė, kad alkoholio ir baltos duonos vartojimas buvo susijęs su didesne storosios žarnos vėžio rizika, o didesnis skaidulinių medžiagų ir maistinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio, vartojimas buvo susijęs su mažesne rizika.

Tolesni tyrimai padės patvirtinti šias išvadas ir galbūt padės parengti rekomendacijas klinikinei praktikai.

Šio konkretaus tyrimo tyrėjai norėjo geriau suprasti, kaip maisto produktų ir maistinių medžiagų vartojimas prisideda prie storosios žarnos vėžio atsiradimo.

Jie pažymi, kad tam tikri maisto produktai ir maistinės medžiagos kelia riziką, kurią žmonės gali keisti, todėl tai yra svarbi mokslinių tyrimų sritis.

Atlikdami analizę, jie naudojo Jungtinės Karalystės Biobanko duomenis, kuriuose pateikiama daug informacijos.

Jie ištyrė 139 maisto produktų ir maistinių medžiagų ryšį su storosios žarnos vėžio rizika. Jie taip pat nagrinėjo, kaip ši rizika sąveikauja su genetiniu polinkiu į storosios žarnos vėžį.

Iš viso mokslininkai įtraukė 118 210 dalyvių ir stebėjo juos vidutiniškai beveik 13 metų. Stebėjimo metu buvo nustatyti 1 466 storosios žarnos vėžio atvejai.

Duomenis apie maisto vartojimą tyrėjai rinko naudodami 24 valandų trukmės mitybos klausimynus.

Visi analizės dalyviai internetu atliko bent du 24 valandų trukmės mitybos vertinimus. Jie neįtraukė dalyvių, kurie jau pradžioje sirgo storosios žarnos vėžiu.

Tyrėjai taip pat galėjo sukurti poligeninius rizikos balus

Poligeniniai rizikos balai padeda nustatyti asmens riziką susirgti tam tikra liga, atsižvelgiant į jo genetiką.

Jie nustatė, kad dalyviai, kuriems išsivystė storosios žarnos vėžys, dažniau pasižymėjo tam tikromis savybėmis. Pavyzdžiui, jie dažniau buvo vyresnio amžiaus, turėjo didesnį kūno masės indeksą (KMI) ir buvo mažiau fiziškai aktyvūs.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad balta duona ir alkoholis buvo susiję su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika.

Tačiau maistinės skaidulos, kalcis, magnis, fosforas ir manganas buvo susiję su mažesne storosios žarnos vėžio rizika.

Tyrimo metu nenustatyta įrodymų, kad dalyvių genetinė kilmė turėjo įtakos rizikai, susijusiai su maistinių medžiagų vartojimu.

Rickas Milleris, registruotas dietologas Karaliaus Edvardo VII ligoninėje Londone, Jungtinėje Karalystėje, ir pagrindinis "Miller & Everton" dietologas, nedalyvavęs šiame tyrime, pasidalijo savo mintimis apie tyrimą su "Medical News Today":

"Įdomi išvada buvo ta, kad autoriai pranešė, jog balta duona, kurią galima apibrėžti kaip itin apdorotą maistą, buvo susijusi su didesne storosios žarnos vėžio rizika, o ne alkoholis.

Autoriai taip pat pastebėjo atvirkštinį rizikos ryšį su maistinių skaidulų vartojimu, kuris buvo lygus rizikos sumažėjimui, pastebėtam vartojant mangano."

Šios rizikos poveikis vyrams ir moterims gali būti skirtingas.

Tyrime pranešama, kad "[tarp] moterų nė vienas mitybos veiksnys nebuvo reikšmingai susijęs su CRC [storosios žarnos vėžio] rizika po daugkartinių korekcijų".

 

Storosios žarnos vėžys gali prasidėti, kai storosios žarnos arba tiesiosios žarnos vidinėse sienelėse susiformuoja polipai.

Kaip pažymi Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC)Patikimas šaltinis, "[storosios žarnos vėžys] yra pagrindinė mirties nuo vėžio priežastis Jungtinėse Amerikos Valstijose".

Gydytojai kartais gali anksti aptikti storosios žarnos vėžį, kai yra didesnė tikimybė efektyviai gydyti. Štai kodėl daug dėmesio skiriama ankstyvajai storosios žarnos vėžio patikrai.

Mokslininkai taip pat domisi storosios žarnos vėžio rizikos veiksniais.

Kai tyrėjai geriau supras modifikuojamus rizikos veiksnius, gydytojai galės geriau patarti pacientams dėl sveikos gyvensenos pokyčių, kurie gali padėti sumažinti riziką.

Organizatorių nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder