Pasitikrinkite, ar esate sąraše: kas ir kodėl neturėtų valgyti svogūnų

Priežasčių, kodėl verta nustoti valgyti svogūnus, yra kur kas daugiau, nei manote.

Vaikystėje tikriausiai visiems mums buvo sakoma, kad turėtume valgyti svogūnus, kad apsisaugotume nuo kvėpavimo takų ligų. Ir tai visai ne prasimanymas.

Mokslininkai svogūnus vadina tikrais rekordininkais tarp kitų maisto produktų pagal kvercetino kiekį.

Tai galingas antioksidantas, kuris padeda reguliuoti aukštą kraujospūdį, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina kraujagyslių sieneles ir padeda išvystyti apsaugą nuo kvėpavimo takų ligų.

Taip pat manoma, kad kvercetinas pasižymi senėjimą stabdančiomis savybėmis, mažina uždegimus organizme, šalina alergines reakcijas ir apskritai padeda gerinti sveikatą.

Svogūnuose yra ir kitos svarbios medžiagos - alicino (43,6 mg 100 g produkto).

Jis pasižymi antibakterinėmis savybėmis, gerina atmintį ir mažina riziką susirgti kraujagyslių ligomis.

Alicinas skatina kraujagyslių išsiplėtimą, todėl mažėja kraujospūdis.

Ši medžiaga taip pat kovoja su augliais ir šalina iš ląstelių laisvuosius radikalus.

Svogūnai taip pat yra turtingos cheminės sudėties. Jame yra B grupės vitaminų, vario, kalio, mangano, fosforo, sieros ir chromo. Visi šie elementai paprastą svogūną paverčia tikru supermaistu.

Kaip svogūnai veikia nėščių moterų organizmą

Svogūnuose yra vienos svarbiausių nėščiosioms medžiagų - folio rūgšties.

Ji būtina normaliam nėštumui, taip pat dalyvauja vaisiaus vystymesi.

Jei būsimai motinai trūksta folio rūgšties, gali padidėti priešlaikinio gimdymo ir apsigimimų išsivystymo rizika.

Svogūnai gali būti naudingi moterims (ne tik nėščiosioms), jei jos nori išsaugoti jaunatvišką grožį.

Jis padeda pagerinti odos išvaizdą, mažina su amžiumi susijusių pokyčių požymius, didina kolageno sintezę ir teigiamai veikia odą.

Svogūnų nauda vyrams

Svogūnai stimuliuoja kraujotaką, o tai reiškia, kad jie gali padidinti potenciją.

Kartu ši daržovė turi turtingą vitaminų ir mineralų sudėtį, kuri didina testosterono kiekį ir gerina vaisingumą.

Jei nepiktnaudžiaujate svogūnais, jie gali teigiamai veikti libido.

Kiek svogūnų galima suvalgyti per dieną

Geriausia svogūnus valgyti žalius, kad galėtumėte iš jų gauti kuo daugiau naudos.

Tačiau svarbu laikytis normos. Specialistai pataria per dieną suvalgyti ne daugiau kaip 70-100 g svogūnų.

Mat per daug liesdami šį produktą galite pakenkti savo organizmui.

Svogūnų vartojimo geriau visiškai atsisakyti tuo atveju:

  • hipertenzija
  • bronchų astma;
  • kolitas
  • pankreatitas;
  • maisto netoleravimas;
  • gastroezofaginis refliuksas.

Pirmiausia reikėtų pažymėti, kad svogūnai dirgina virškinimo traktą. Dėl to gali atsirasti pilvo pūtimas, vidurių pūtimas, viduriavimas ir virškinimo sutrikimai.

Suvalgius per daug svogūnų, gali paūmėti gastritas, kolitas, pankreatitas ir pepsinė opa.

Sergant hipertenzija svogūnų geriau nevalgyti, nes jie gali padidinti kraujospūdį.

Sergant bronchine astma, šis produktas taip pat draudžiamas, nes gali išprovokuoti priepuolį. 

Jei sergate kepenų ligomis, pavyzdžiui, riebiąja hepatoze, hepatitu, kepenų ciroze, svogūnus geriau valgyti atsargiai.

Taip pat nerekomenduojama vartoti esant širdies ritmo sutrikimams ir širdies nepakankamumui.

Didele dalimi svogūnų naudą ir žalą lemia lėtinių ligų buvimas ir jų gaminimo būdas.

Virtas svogūnas laikomas mažiau agresyviu virškinamajam traktui. Be to, jame vis dar yra kai kurių naudingų medžiagų, nors ir mažesniais kiekiais.

Kepti svogūnai praranda beveik visą savo naudą.

Be to, jie labai kenksmingi žmonėms, sergantiems širdies, kepenų ligomis ir aukštu kraujospūdžiu.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder