Kiaušiniai: cholino šaltinis atminčiai
Kiaušiniai ilgą laiką turėjo blogą reputaciją dėl didelio riebalų ir cholesterolio kiekio, tačiau dabar jie patenka į sveiko maisto sąrašą dėl savo naudos smegenims.
Kiaušiniai yra turtingi amino rūgštimis, o svarbiausias jų komponentas – cholinas. Vienas didelis kiaušinis suteikia apie ketvirtadalį rekomenduojamos dienos normos cholino.
Cholinas padeda palaikyti atmintį, nuotaiką ir raumenų kontrolę. Manoma, kad ši medžiaga didina acetilcholino – neurotransmiterio, atsakingo už atmintį ir mokymąsi – kiekį smegenyse. Be to, cholinas mažina neurotoksinų, darančių žalą neuronams, kiekį.
Tyrimai, publikuoti žurnale The Journal of Nutrition, parodė, kad vyresni žmonės, kurie valgė daugiau nei vieną kiaušinį per savaitę, turėjo 47 % mažesnę riziką susirgti demencija nei tie, kurie valgė mažiau nei vieną kiaušinį per savaitę.
Taip pat baltymai kiaušiniuose suteikia amino rūgštis, būtinas serotonino gamybai, kuris padeda sumažinti amiloidinių plokštelių – pagrindinio Alzheimerio ligos požymio – kiekį.
Uogos ir tamsus šokoladas: antioksidantų galia
Uogos, tokios kaip braškės, mėlynės ir avietės, taip pat tamsus šokoladas, yra žinomi dėl didelio antioksidantų ir flavonoidų kiekio.
Šios medžiagos saugo smegenų ląsteles nuo uždegimų ir pažeidimų, kuriuos sukelia laisvieji radikalai.
Šie procesai gali skatinti amiloidinių plokštelių susidarymą ir smegenų tūrio mažėjimą, todėl antioksidantai yra labai svarbūs smegenų sveikatai.
Išvada:
Kasdien vartojant kiaušinius, uogas ir tamsų šokoladą, galima ženkliai prisidėti prie smegenų sveikatos išlaikymo ir sumažinti ankstyvos demencijos riziką.
Rašyti komentarą