Vitaminas D

Renkantis maisto papildus su vitaminu D, atkreipkite dėmesį į keletą dalykų

Prekybos centruose šalia įprastų maisto produktų vartotojai pastebi ir gausų pasirinkimą maisto papildų, nemažą dalį savitarnos prekėms skirtų lentynų jie užima ir vaistinėse. Socialiniuose tinkluose, internetinėse parduotuvėse, žiniasklaidoje taip pat gausu informacijos apie maisto papildus, tokiu būdu vartotojai skatinami nuolat rūpintis savo sveikata.

Tačiau vertėtų žinoti, kad maisto papildai yra ypatingi maisto produktai, kadangi tiekiami dozuota forma kaip koncentruotas maistinių medžiagų šaltinis, todėl juos reikia rinktis ypač atsakingai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria visada pasižiūrėti, kokia informacija nurodyta ant maisto papildų pakuotės.

Maisto papildams nustatyti specialūs ženklinimo reikalavimai, pvz., turi būti nurodytas maisto papildo kiekis, kurį rekomenduojama suvartoti per parą, perspėjimas neviršyti nustatytos rekomenduojamos dozės, paaiškinimas, kad maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas, informacija apie maisto papildo laikymą vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Maisto papildai turi būti vartojami gamintojo nurodytomis sąlygomis.

Populiarūs maisto papildai su vitaminu D 

Šiuo metu pastebima, kad ypač populiarūs maisto papildai, kurie savo sudėtyje turi vitamino D. Vitaminas D išties reikalingas žmogaus organizmui – padeda palaikyti normalią kaulų, dantų būklę, normalią raumenų funkciją, normalią imuninės sistemos veiklą, taip pat kalcio ir fosforo absorbciją ir (arba) įsisavinimą bei normalią kalcio koncentraciją kraujyje.

Jei šio vitamino nepakankamai gaunama su maistu – mažai valgoma riebios žuvies, kiaušinių, nevartojama žuvų taukų ar kitų maisto produktų, kuriuose natūraliai yra vitamino D, tuomet įprastą mitybą galima papildyti maisto papildais.

Kokį kiekį vitamino D rekomenduojama suvartoti per parą?

„Įprastai žmonių mitybos racionui papildyti pakanka 20 mikrogramų (800 TV) arba mažesnių vitamino D kiekių, esančių maisto papildų sudėtyje, – paaiškina Giedrė Lukoševičienė, VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė.

Pasak VMVT atstovės, Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) mokslinėje nuomonėje dėl vitamino D didžiausio toleruotino kiekio, yra paskelbusi, kad didžiausias toleruotinas vitamino D kiekis vaikams (11–17 metų) ir suaugusiems yra 100 mikrogramų (4000 TV) per dieną, o vaikams (1–10 metų) – 50 mikrogramų (2000 TV) per dieną.

Mokslinėje literatūroje yra nemažai straipsnių, kad išgertas vitaminas D susikaupia įvairiuose žmogaus organuose ir audiniuose, iš kurių vėliau laipsniškai atpalaiduojamas. Taigi, labai svarbu maisto papildus su vitaminu D vartoti griežtai laikantis gamintojo rekomendacijų, kurios nurodomos maisto papildų ženklinimo etiketėje.

Pavyzdžiui, jei gamintojas rekomenduoja maisto papildą, kurio sudėtyje yra 140 mikrogramų (5600 TV) vitamino D vartoti kartą per savaitę, tai ir reikia šį maisto papildą vartoti būtent taip, kaip nurodė gamintojas. Priešingu atveju vitamino D galima ir perdozuoti.

Vitamino D perdozavimas gali sukelti hiperkalcemiją, inkstų ligas, aterosklerozę. Taip pat gali pasireikšti ir anoreksija, šleikštulys, pykinimas, vidurių užkietėjimas, nuovargis, prakaitavimas, galvos skausmas.

Dvejojantiems vartoti ar nevartoti maisto papildo, taip pat nežinant, kokį kiekį geriausia suvartoti, visada galima pasitarti su savo gydytoju, vaistininku ar kitu kompetentingu sveikatos priežiūros specialistu, taip pat rekomenduojama atlikti laboratorinį kraujo tyrimą ir tokiu būdu įsitikinti, ar organizme yra nepakankamas vitamino D kiekis.

Akcentuojama, kad maisto papildai turi būti vartojami tik prieš tai įsitikinus, kad jais tikrai reikalinga papildyti įprastą mitybos racioną.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder