Rūgštinti obuoliai: nauda, kam jie gali būti žalingi ir ar jie sveikesni už šviežius vaisius
Nauda rūgštintų obuolių
-
Virškinimui ir mikroflorai: pieno rūgšties bakterijos ir probiotikai gerina žarnyno darbą, stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą, skatina apetito atsiradimą ir gerina maistinių medžiagų pasisavinimą.
-
Imunitetui: vitaminai (C, B6, K), mineralai (geležis, kalcis) ir probiotikai stiprina organizmo apsaugą nuo infekcijų ir peršalimo.
-
Širdies sveikatai: pektinai mažina „blogą“ cholesterolį, pašalina toksinus, palaiko kraujagyslių ir širdies sveikatą.
-
Kaulams ir kraujotakai: padidėjusi kalcio, geležies ir jodo biologinė prieinamumas padeda užkirsti kelią anemijai ir osteoporozei.
-
Priešuždegiminis poveikis: antioksidantai ir polifenoliai mažina uždegimus, gerina odos, sąnarių ir kepenų būklę.
Kam rūgštinti obuoliai gali būti žalingi
-
Žmonėms, sergantiems virškinimo, kepenų ar kasos ligomis
-
Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui
-
Vaikams iki 5 metų
Švieži obuoliai vs rūgštinti
-
Švieži: daug skaidulų, antioksidantų, vitaminų C ir B grupės, mineralų (kalio, geležies, jodo); tinkami kasdieniam vartojimui, stiprina širdį ir medžiagų apykaitą.
-
Rūgštinti: naudingi virškinimui, žarnyno mikrofloros pusiausvyrai, imunitetui; turi probiotikų, padidina geležies, kalcio ir vitamino C pasisavinimą, mažina cukraus kiekį ir glikeminį indeksą.
Išvada: švieži obuoliai – bendram sveikatingumui ir lėtinių ligų profilaktikai, rūgštinti – virškinimui, mikrofloros balansui ir imunitetui, ypač žiemą.

Rašyti komentarą