Aliejus

Širdies sargai ir priešai: mokslininkai išskyrė geriausius ir blogiausius aliejus

Augalinis aliejus yra nepakeičiamas mitybos produktas, tačiau ne visi žino, kad nuo jo pasirinkimo priklauso širdies ir kraujagyslių būklė. Kai kurie riebalų tipai palaiko „gerojo“ cholesterolio lygį ir užkerta kelią aterosklerozei, o kiti, priešingai, provokuoja padidėjusį kraujospūdį, nutukimą ir širdies ligas.

Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai atliko didelio masto tyrimą, siekdami išsiaiškinti, koks augalinis aliejus yra naudingiausias širdžiai, o kokio geriau atsisakyti.

Kokie augaliniai aliejai geriausi širdies sveikatai palaikyti

Šalto spaudimo alyvuogių aliejus. Įrodyta, kad reguliarus ypač tyro (extra virgin) alyvuogių aliejaus vartojimas sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką 30–35%. 

Jame gausu mononesočiųjų omega9 riebalų rūgščių, kurios mažina „blogojo“ cholesterolio (MTL) ir didina „gerojo“ (DTL) cholesterolio lygį. Be to, alyvuogių aliejuje esantys antioksidantai – polifenoliai – saugo kraujagysles nuo uždegimo ir senėjimo.

Linų sėmenų aliejus. Tai tikras čempionas pagal omega3 riebalų rūgščių kiekį, kurios palaiko kraujagyslių elastingumą ir mažina krešulių susidarymo riziką. Mokslininkai pataria sėmenų aliejų dėti į salotas ar glotnučius, jo nekaitinant, mat aukštoje temperatūroje jis praranda savo gydomąsias savybes.

Rapsų aliejus. Jis pasižymi optimaliu omega3, omega6 ir omega9 rūgščių santykiu. Tyrimai rodo, kad sviesto pakeitimas rapsų aliejumi sumažina cholesterolio lygį vos per kelias savaites. Jis taip pat atsparus terminiam apdorojimui, todėl tinka ir kepimui.

Kokios aliejaus rūšys kenksmingos širdies ir kraujagyslių sveikatai

Palmių aliejus. Nors jis dažnai naudojamas gaminant įvairius maisto produktus, jame yra per daug sočiųjų riebalų, kurie skatina apnašų susidarymą kraujagyslėse. Reguliarus palmių aliejaus vartojimas padidina infarkto ir insulto riziką.

Kukurūzų aliejus ir rafinuotas saulėgrąžų aliejus. Nepaisant populiarumo, juose yra perteklius omega6 rūgščių, kurios dideliais kiekiais sukelia uždegiminius procesus organizme. Ypač kenksminga juos perkaitinti – kepant susidaro toksiniai junginiai, kurie pažeidžia širdį ir kepenis.

Šaltinis: tsn.ua

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder