Mums įprasta šiuos vaisius valgyti šviežius, tačiau pasaulio virtuvėje šių vaisių panaudojimo galimybių yra kur kas įvairesnių – pavyzdžiui, Venesueloje populiaru bananus valgyti su ryžiais ir pipirais, o afrikiečiai bananais skanina kone visus patiekalus – košes, omletus ar net pomidorų sriubą. Priežasčių, kodėl bananus verta įtraukti į savo mitybos racioną, tikrai nestinga, taigi, apžvelkime svarbiausias.
Naudingosios bananų savybės
Kraujospūdžio reguliavimas: bananuose gausu kalio, kuris padeda normalizuoti širdies veiklą ir palaikyti optimalų kraujospūdį;
Kova su depresija: šiuose vaisiuose yra natūralios medžiagos triptofano, kuris teigiamai veikia nuotaiką, ir gali padėti įveikti depresiją. Bananai taip pat naudingi priešmenstruaciniu laikotarpiu, kuomet vargina nuotaikų kaita;
Virškinimo gerinimas: bananuose gausu skaidulų, kurios būtinos normaliai žarnyno veiklai. Šiuos vaisius rekomenduojama valgyti tada, jei kenčiama nuo vidurių užkietėjimo;
Skrandžio rūgštingumo mažinimas: jei skundžiatės graužiančiu rėmeniu, galite tiesiog suvalgyti bananą. Šie vaisiai padeda mažinti rūgštingumą, todėl netrukus pasijusite kur kas geriau;
B grupės vitaminų šaltinis: bananuose gausu B grupės vitaminų, kurie stiprina nervų sistemą, didina atsparumą stresui bei gerina protinę veiklą ir dėmesio sutelkimą;
Alkio malšinimas: šie vaisiai puikiai malšina alkį, todėl bananų galima pasiimti į darbą, paskaitas ar į kelionę. Bananuose puikiai dera paprastieji ir sudėtiniai angliavandeniai: paprastieji angliavandeniai prisotina organizmą gliukoze ir suteikia sotumo jausmą, o sudėtiniai angliavandeniai padeda sotumo jausmą prailginti;
Banano žievės nauda: suvalgę bananą neskubėkite išmesti jo žievės. Jei bananą valgysite stovyklaudami, vidine žievės dalimi galėsite patepti vabzdžių sugeltas vietas – tai padės numalšinti niežulį. Taip pat vidinė žievės pusė puikiai tinka dantų balinimui: tiesiog patrinkite ja dantis, ir pasistenkite bent porą minučių nesučiaupti lūpų.
Žinoma, bananus, kaip ir kitus vaisius, reikėtų valgyti saikingai. Nereikėtų pamiršti, kad tai yra gana kaloringas vaisius – 100 g bananų yra apie 58 kalorijos, tad tuomet, jei laikotės dietos, bananus valgykite rečiau. Taip pat šių vaisių reikėtų vengti tuomet, jei sergama venų varikoze ar kitomis trombozės formomis.
Rašyti komentarą