Šis 1 vaisius tikras stebuklas: gerina virškinimą, kovoja su depresija

Lotyniškai bananai vadinami „musa sapientum“, o išvertus į lietuvių kalbą tai reikštų „išmintingo žmogaus vaisius“. Tokį pavadinimą bananai įgavo tikrai ne be reikalo – tai yra vieni naudingiausių vaisių, kuriuose gausu organizmui būtinų medžiagų. Visame pasaulyje suskaičiuojama apie 40 skirtingų bananų rūšių, ir įdomu tai, kad visos šiandien žinomos bananų veislės buvo auginamos ir Senovės Egipte.

Mums įprasta šiuos vaisius valgyti šviežius, tačiau pasaulio virtuvėje šių vaisių panaudojimo galimybių yra kur kas įvairesnių – pavyzdžiui, Venesueloje populiaru bananus valgyti su ryžiais ir pipirais, o afrikiečiai bananais skanina kone visus patiekalus – košes, omletus ar net pomidorų sriubą. Priežasčių, kodėl bananus verta įtraukti į savo mitybos racioną, tikrai nestinga, taigi, apžvelkime svarbiausias.

Naudingosios bananų savybės

Kraujospūdžio reguliavimas: bananuose gausu kalio, kuris padeda normalizuoti širdies veiklą ir palaikyti optimalų kraujospūdį;

Kova su depresija: šiuose vaisiuose yra natūralios medžiagos triptofano, kuris teigiamai veikia nuotaiką, ir gali padėti įveikti depresiją. Bananai taip pat naudingi priešmenstruaciniu laikotarpiu, kuomet vargina nuotaikų kaita;

Virškinimo gerinimas: bananuose gausu skaidulų, kurios būtinos normaliai žarnyno veiklai. Šiuos vaisius rekomenduojama valgyti tada, jei kenčiama nuo vidurių užkietėjimo;

Skrandžio rūgštingumo mažinimas: jei skundžiatės graužiančiu rėmeniu, galite tiesiog suvalgyti bananą. Šie vaisiai padeda mažinti rūgštingumą, todėl netrukus pasijusite kur kas geriau;

B grupės vitaminų šaltinis: bananuose gausu B grupės vitaminų, kurie stiprina nervų sistemą, didina atsparumą stresui bei gerina protinę veiklą ir dėmesio sutelkimą;

Alkio malšinimas: šie vaisiai puikiai malšina alkį, todėl bananų galima pasiimti į darbą, paskaitas ar į kelionę. Bananuose puikiai dera paprastieji ir sudėtiniai angliavandeniai: paprastieji angliavandeniai prisotina organizmą gliukoze ir suteikia sotumo jausmą, o sudėtiniai angliavandeniai padeda sotumo jausmą prailginti;

Banano žievės nauda: suvalgę bananą neskubėkite išmesti jo žievės. Jei bananą valgysite stovyklaudami, vidine žievės dalimi galėsite patepti vabzdžių sugeltas vietas – tai padės numalšinti niežulį. Taip pat vidinė žievės pusė puikiai tinka dantų balinimui: tiesiog patrinkite ja dantis, ir pasistenkite bent porą minučių nesučiaupti lūpų.

Žinoma, bananus, kaip ir kitus vaisius, reikėtų valgyti saikingai. Nereikėtų pamiršti, kad tai yra gana kaloringas vaisius – 100 g bananų yra apie 58 kalorijos, tad tuomet, jei laikotės dietos, bananus valgykite rečiau. Taip pat šių vaisių reikėtų vengti tuomet, jei sergama venų varikoze ar kitomis trombozės formomis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder