Harvardo mokslininkai, atlikę kohortinį tyrimą, paskelbtą JAMA Network Open 2024 m., išnagrinėjo esamus 1990–2018 m. duomenis, rastus slaugytojų sveikatos tyrime ir sveikatos specialistų stebėjimo tyrime, kuriame buvo nustatyta daugiau nei 90 000 dalyvių alyvuogių aliejaus suvartojimo (su registracija kas ketverius metus).
Dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes pagal alyvuogių aliejaus vartojimo dažnumą – nuo niekada arba kartą per mėnesį iki daugiau nei septynių gramų (tik šaukšto) per dieną.
Ką mokslas sako apie alyvuogių aliejų?
„Šis gerai suplanuotas, metodologiškai pagrįstas ir kruopščiai išanalizuotas perspektyvinis tyrimas papildo vis daugiau įrodymų apie alyvuogių aliejaus naudą smegenų sveikatai“, – sako Tassos C. Kyriakides, PhD, Jeilio visuomenės sveikatos mokyklos biostatistikos docentas ir sertifikuotas alyvuogių aliejaus someljė.
Ar įprastas alyvuogių aliejus ar aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus yra geresnis?
Amal Kaddoumi, mokslų daktarė, Auburno universiteto Farmakologijos ir toksikologijos katedros profesorė, teigia, kad šie rezultatai nenustebino, nes patvirtino klinikinio tyrimo, paskelbto 2022 m. žurnale „Nutrients“, kuriam ji vadovavo kartu su Kyriakides ir kitų tyrėjų komanda, išvadas. Šis tyrimas ištyrė 30 mililitrų (apie du šaukštus) įprasto alyvuogių aliejaus (ROO) arba aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus (EVOO) kasdieninio vartojimo poveikį dalyviams, kuriems buvo pranešta apie lengvą pažinimo sutrikimą.
"Po šešių mėnesių alyvuogių aliejaus vartojimo mūsų išvados parodė, kad tiek EVOO, tiek ROO pagerino pažinimo funkciją, kurią nulėmė pagerėjęs klinikinis demencijos įvertinimas ir kiti elgesio balai", - dalijasi ji. Tačiau EVOO ir ROO vartojimas parodė skirtingus MRT rezultatus: EVOO pagerino kraujo ir smegenų barjero, kuris yra gyvybiškai svarbus sveikoms smegenims, funkciją ir vientisumą, nes apsaugo nuo su krauju susijusių neurotoksinų poveikio ir padeda išvalyti smegenų atliekas, aiškina Kaddoumi.
Tuo tarpu ROO padidino smegenų aktyvumą tose smegenų dalyse, kurios dalyvauja pažinime, kai dalyviams buvo duota atminties užduotis. "Ne tik tai, bet mes nustatėme, kad alyvuogių aliejus sumažino oksidacinį stresą ir uždegimo žymenis, - tęsia ji, - o tai bendrai galėtų paaiškinti, bent iš dalies, teigiamą poveikį, pastebėtą Harvardo kohortos tyrime."
Trumpai tariant, vis daugiau tyrimų rodo, kad tiek alyvuogių aliejus, tiek EVOO užsitarnavo deramą vietą jūsų virtuvėje. "Alyvuogių aliejaus pridėjimas prie mūsų dietos gali išlaikyti sveikas smegenis, pagerinti atminties funkciją ir sumažinti Alzheimerio ligos (AD) ir kitų susijusių demencijos riziką", - apibendrina Kaddoumi. Ji dalyvauja EVOO, nes jame gausu fenolių, kurie gali suteikti papildomos naudos, atsižvelgiant į jų antioksidacinį ir priešuždegiminį poveikį, o ROO yra išgrynintas iš fenolių. Vis dėlto ji pripažįsta, kad pastarasis vis dar turi teigiamą poveikį smegenų sveikatai ir ne tik.
Kaip įtraukti alyvuogių aliejų į savo mitybą
Harvardo tyrimas parodė didžiausią poveikį mirštamumui nuo demencijos tiems, kurie suvartojo septynis gramus ar daugiau aliejaus. „Žvelgiant iš perspektyvos, tai yra pusė šaukšto – tokį kiekį turėtų būti lengva suvartoti gaminant maistą, kepant ant grotelių, kepant ir ruošiant salotas“, – sako Kyriakides.
Nors jis pažymi, kad bet koks kiekis yra geriau nei joks visai, galite palaipsniui didinti savo kelią, kad sustiprintumėte apsauginį skysčio potencialą. „Pirmasis žingsnis, norint pasiekti keletą alyvuogių aliejaus privalumų, yra įtraukti kai kuriuos į savo racioną ir galiausiai padidinti iki 1,5 ar dviejų šaukštų“, – dalijasi jis.
Kaddoumi priduria, kad nors jos tyrimai rodo, kad maždaug du šaukštai alyvuogių aliejaus kasdien pagerino atmintį ir moduliavo tam tikrus su AD susijusius biologinius žymenis, sunku nustatyti auksinį suvartojimo standartą, atsižvelgiant į įvairius veiksnius, tokius kaip genetika ir aplinka.
Atsižvelgiant į viską, Kaddoumi siūlo dėti bendras pastangas įtraukti alyvuogių aliejų į savo kasdienę mitybą. „Naudokite jį kaip salotų padažą, kaip užkandį su duonos lazdelėmis ar net ruoškite kokteilius su alyvuogių aliejumi“, – siūlo ji.
Jei reikia, margariną ir majonezą taip pat galite pakeisti alyvuogių aliejumi: Harvardo tyrimo duomenimis, šis penkių gramų (vieno arbatinio šaukštelio) kasdienis apsikeitimas buvo susijęs su 8–14 procentų mažesne mirtingumo nuo demencijos rizika.
Šaltinis: www.wellandgood.com

Rašyti komentarą