Šis kalorijų neturintis saldiklis gali didinti miokardo infarkto, insulto riziką
Žmonės, jau turintys rizikos faktorių kardiovaskulinėms ligoms išsivystyti (pvz., sergantys cukriniu diabetu), gali padidinti riziką dar labiau, jei vartoja maisto produktus su eritritoliu.
Pastebėta, jog šis saldiklis didina insulto, infarkto riziką lygiai taip pat, kaip šių ligų riziką didina diabetas.
Tyrime pastebėta, jog eritritolis lėmė padidėjusią trombocitų agregaciją, kuri lėmė greitesnį krešulių susidarymą, insulto, miokardo infarkto rizikos padidėjimą.
Žinoma, reikalingi tolimesni tyrimai, kurie padės išsiaiškinti ir pagrįsti iškilusias baimes, tačiau šiuo metu būtų logiška limituoti eritritolio kiekį savo dietoje, ypač rizikos faktorių turintiems žmonėms.
Kiti ekspertai teigia, jog tai neturėtų gąsdinti visuomenės, o tyrimo rezultatai neturėtų būti taikomi visiems žmonėms, nes tyrime dalyvavo žmonės, kurie turėjo padidintą krešulių susidarymo riziką.
Kas yra eritritolis?
Kaip ir sorbitolis, ksilitolis, eritritolis yra cukraus alkoholis, natūraliai randamas daugelyje daržovių bei vaisių. Jis turi 70 procentų cukraus saldumo, 0 kalorijų.
Dirbtinai pagamintas eritritolis neturi blogo poskonio, nedidina gliukozės kiekio kraujyje ir turi mažą vidurius skystinantį poveikį.
Šaltinis: https://edition.cnn.com
Rašyti komentarą