Šių maisto produktų įtraukimas į mitybą gali padėti išvengti demencijos

Mityba, kurioje gausu antioksidantų, kuriuos teikia žaliosios lapinės daržovės ir spalvingi vaisiai, yra naudinga jūsų organizmui, o dabar nauji tyrimai rodo, kad ji taip pat apsaugo jūsų smegenis, rašo Epoch Times Healt.

Tyrimo metu nustatyta, kad žmonės, kurių kraujyje buvo didžiausias trijų pagrindinių antioksidantų kiekis, rečiau sirgo demencija dėl visų priežasčių nei tie, kurių kraujyje šių maistinių medžiagų buvo mažiau.

„Išvada ta, kad sveika mityba, kurioje gausu antioksidantų iš tamsiųjų lapinių žalumynų ir oranžinės spalvos vaisių, su antioksidantų papildais arba be jų, gali sumažinti demencijos išsivystymo riziką“, – sakė tyrimą finansavusio JAV nacionalinio senėjimo instituto (NIA) mokslinis direktorius dr. Luigi Ferrucci.

„Tačiau vienintelis būdas įrodyti antioksidantų ir smegenų sveikatos ryšį – atlikti ilgalaikį atsitiktinių imčių klinikinį tyrimą ir patikrinti, ar laikui bėgant mažesnis skaičius žmonių, vartojančių kruopščiai kontroliuojamą antioksidantų papildų kiekį, suserga demencija“, – pridūrė Ferrucci.

Atlikdami šį naująjį tyrimą, tyrimo autorė May Beydoun iš NIA, Baltimorėje, ir jos kolegos, ištyrė beveik 7 300 45-90 metų amžiaus žmonių, kurie buvo apžiūrėti, apklausti ir praėjo tyrimus, nustatant antioksidantų kiekį kraujyje.

Tiriamieji buvo suskirstyti į tris grupes, priklausomai nuo antioksidantų kiekio kraujyje, ir stebimi vidutiniškai 16 ir net 26 metus.

Tyrėjai nustatė, kad tie, kurių kraujyje buvo daugiausia antioksidantų liuteino ir zeaksantino, turėjo mažesnę tikimybę susirgti demencija nei tie, kurių kraujyje jų buvo mažiau.

Liuteino ir zeaksantino yra žaliuose lapiniuose-gūžiniuose maisto produktuose, pavyzdžiui, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose ir žirniuose.

Kiekvienas šių antioksidantų kiekio standartinio nuokrypio (rodiklis, rodantis, kiek duomenys yra išsklaidyti, palyginti su vidurkiu) padidėjimas tyrime buvo susijęs su 7 % mažesniu demencijos atvejų skaičiumi.

Tiems, kurie turėjo didelį kito antioksidanto, vadinamo beta kriptoksantinu, kiekį, kiekvienas standartinio nuokrypio padidėjimas buvo susijęs su 14 % mažesne demencijos rizika. Beta kriptoksantino yra oranžinės spalvos vaisiuose, įskaitant apelsinus, papajas, mandarinus ir persimonus.

„Ekspertai mano, kad antioksidantų vartojimas gali padėti apsaugoti organizmo ląsteles, įskaitant smegenų ląsteles, nuo pažeidimų“, – sakė Ferrucci.

Antioksidantų poveikis demencijos rizikai šiek tiek sumažėjo, kai tyrėjai taip pat atsižvelgė į išsilavinimą, pajamas ir fizinį aktyvumą. Šie veiksniai gali padėti paaiškinti ryšį tarp antioksidantų kiekio ir demencijos, teigė tyrimo autoriai.

Be to, tyrimo metu kraujas buvo matuojamas tik vieną kartą, todėl gali neatspindėti dalyvių antioksidantų lygio per visą jų gyvenimą.

„Svarbu nepamiršti, kad ekspertai dar nežino, kiek antioksidantų turime kasdien suvartoti su maistu ir maisto papildais, kad smegenys išsaugotų sveikatą“, – sakė Ferručis (Ferrucci).

Tyrėjai teigė, kad antioksidantai gali padėti apsaugoti smegenis nuo oksidacinio streso, kuris gali pažeisti ląsteles.

„Populiacijos tyrimai, kurių metu daugelį metų stebimi sveiki žmonės dėl demencijos išsivystymo, leidžia mums ieškoti galimų rizikos veiksnių, taip pat apsauginių veiksnių, pavyzdžiui, mitybos ir gyvenimo būdo pasirinkimo“, – pažymėjo Ferrucci.

Tyrimo rezultatai gegužės 4 d. paskelbti internete žurnale „Neurology“.

Specialistai rekomenduoja:

Tinkamą mityba, daugiausia dėmesio skiriant Viduržemio jūros regiono dietai, septynių-aštuonių valandų miegas kiekvieną naktį ir vidutinio intensyvumo fiziniai pratimai ne mažiau kaip 150 minučių per savaitę.

Kiti žingsniai – mažinti stresą, bendrauti, toliau mokytis ir valdyti lėtines ligas, kurios siejamos su demencijos rizika, įskaitant diabetą ir aukštą kraujospūdį (hipertenziją).

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder