Slyvų sezonas prasideda - nauda ir ypatingas naminio džemo receptas

Geltonos, raudonos, žalios, violetinės, purpurinės ar juodos slyvos pasižymi maloniai kontrastuojančiu saldžiarūgščiu skoniu, jaučiamos šiek tiek pikantiškos natos.

Atėjus šių vaisių sezonui, dietologai pasakoja apie jų naudą žmogaus organizmui bei įspėja, jog džiovintos slyvos turi vidurius laisvinantį poveikį, tad jas reikėtų vartoti saikingai.

Rekomenduoja džiovintas slyvas vartoti saikingai

Slyvų šeima yra labai plati, o pačios slyvos skiriasi didžiu, spalva bei skoniu. Priklausomai nuo spalvos atsiranda papildomų naudingųjų medžiagų.

Slyvos yra labai maistingos ir naudingos sveikatai. Jose yra daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką.

Slyvas galima valgyti šviežias arba džiovintas.

Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, labai nedaug vario ir cinko, o taip pat visą eilę B grupės vitaminų bei vitaminų C, A, folatų, karotinoidų ir fenolio junginių.

Tiesa, lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų yra apie 57 kalorijos, 14 gramų angliavandenių ir 2 gramai skaidulų.

Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio.

Pagrindinis laisvinamasis poveikis yra nuo džiovintų slyvų, nes jose yra tam tikros medžiagos – sorbitolio, taip pat daugiau (lyginant su nedžiovintomis slyvomis) tirpių ir netirpių skaidulų, šios medžiagos skatina žarnyno motoriką, tad džiovintas slyvas patariama vartoti tiems, ką vargina vidurių užkietėjimas.

Slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7-8 vaisių per dieną.

Slyvas galima valgyti tiek vienas, tiek maišant su kitais vaisiais ar uogomis, iš jų plaktis kokteilius ar spausti sultis.

Slyvas galima maišyti į įvairias vasariškai gaivias salotas.

Tačiau rekomenduojama į sveikatai palankią kasdieninę mitybą įtraukti ir kitas uogas bei vaisius, tik taip mityba bus visavertė.

Nepelnytai užmirštos

Slyvos nepelnytai pamirštas vaisius, nes iš jo galima pagaminti labai daug skanių ir įvairių desertų, padažų, uogienių.

Labiausiai slyvos perkamos vasaros mėnesiais:

Europoje slyvų sezonas prasideda liepos pradžioje, o pats pardavimų pikas – rugpjūtis.

Slyvos mūsų parduotuvių lentynas pasiekia iš Ispanijos, Italijos, Moldovos, Makedonijos, Pietų Afrikos, Čilės bei kitų šalių.

Specialistai rekomenduoja perkant slyvas rinktis kiek kietesnes, jei planuojate jas valgyti ne iš karto.

Beje, jų skonis priklauso ne nuo kietumo, o nuo veislės.

Kviečiame pasigaminti gardų žaliųjų citrinų ir džiovintų slyvų džemą.

RECEPTAS

Žaliųjų citrinų ir džiovintų slyvų džemas

Džemui reikės:

500 g slyvų

100 g džiovintų slyvų

3 vnt. žaliųjų citrinų  

1 žiupsnelis grūstų juodųjų pipirų    

150 ml vandens          

0.5 šaukštelio maltos vanilės

cukraus pagal poreikį

Gaminimo eiga:

Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus.

Į puodą sudėkite slyvas, džiovintas slyvas ir kitus produktus, įpilkite truputį vandens, kad produktai nepriliptų prie puodo dugno.

Slyvas virkite, kol visiškai suminkštės.

Nukelkite nuo kaitros. Pasverkite slyvų tyrę. Atsverkite cukraus lygiai tiek, kiek turite tyrės.

Nutarkuokite nuo citrinų žievelę ir išspauskite sultis.

Supilkite slyvų tyrę, citrinų sultis, žieveles ir cukrų į puodą, kaitinkite ant mažos kaitros apie 30 minučių, kol džemas sutirštės.

Paruoštą slyvų džemas supilkite į stiklainį.

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder