Vyresni nei 50 metų žmonės neturėtų valgyti šio populiaraus patiekalo vakarienei

Labai perdirbto maisto vartojimas gerokai padidina demencijos riziką.

Vartojant itin apdorotą maistą labai padidėja demencijos išsivystymo rizika.

Technologijų ir maisto pristatymo paslaugų dėka vakarieniauti galima be vargo.

Jei esate pavargę, paprasčiau užsisakyti maisto išsinešimui iš mėgstamo restorano.

Arba galite perkraustyti savo šaldiklį, kad rastumėte paruoštą picą, kurią galima paruošti per kelias minutes.

Kartu "HealthDigest" rašo, kad, nepaisant populiarumo, galbūt reikėtų vengti itin apdoroto maisto, pavyzdžiui, šaldytos picos, ypač su amžiumi.

"2024 m. žurnale "Journal of Neurology" atlikta metaanalizė parodė, kad rizika susirgti demencija yra 44 % didesnė, jei mityboje yra daug itin apdorotų maisto produktų", - rašoma straipsnyje.

Itin perdirbti ingredientai paruoštuose šaldytuose patiekaluose

2019 m. žurnale "Public Health Nutrition" paskelbtame straipsnyje teigiama, kad apie tai, ar maistas yra itin perdirbtas, galima sužinoti patikrinus ingredientų sąrašą.

Perdirbti ingredientai yra tie, kurių paprastai nerastumėte turėti savo virtuvėje, įskaitant mechaniškai iškaulinėtą mėsą, hidrintus aliejus ir priedus, skirtus galiojimo laikui pailginti.

Tokių ingredientų yra paruoštuose šaldytuose makaronuose ir picose.

2022 m. žurnale "American Journal of Epidemiology" paskelbtame straipsnyje teigiama, kad žmonių, kurie valgo daugiau itin apdorotų maisto produktų, mirtingumo rizika yra 29 % didesnė, palyginti su tais, kurie valgo daugiau sveikų maisto produktų.

Raudona mėsa ir perdirbta mėsa, pavyzdžiui, pepperoni, siejama su 15 % didesne mirties rizika.

Be to, remiantis 2021 m. žurnale "Nutrients" paskelbtos analizės duomenimis, mityba, kurioje gausu itin apdorotų maisto produktų, gali 50 % padidinti mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir 66 % - mirties nuo širdies ligų riziką.

Itin apdorotas maistas siejamas ir su kitomis ligomis

Remiantis 2020 m. žurnale "Nutrition Journal" atlikta metaanalize, itin apdorotas maistas padidina hipertenzijos riziką 21 %.

Jie taip pat 23 % padidina tikimybę susirgti cerebrovaskuline liga, kuri turi įtakos smegenų aprūpinimui krauju.

Jie taip pat siejami su padidėjusia astmos, depresijos ir metabolinio sindromo rizika.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder