„Mano močiutė, su kuria buvo itin stiprus ryšys, ir mezgė, ir virė. Ji dirbo vaikų darželyje virėja – labai skaniai gamino maistą, – kalbėjo Aurelija. – Močiutė kepė mielinius blynus, kurie tirpo burnoje, ir vaišindavo per Užgavėnes. Klausdavau, kaip jai pavyksta tokius iškepti, nes man nepasisekdavo. Ir ji man atskleidė: reikia įdėti meilės. Mano paauglė duktė juokėsi, ar reikia tešlą pabučiuoti, kad skanius iškeptum?“
Aurelija paaiškino, jog su meile turi daryti – tai turi patikti. „Dabar jau iškepu tokius, kaip močiutė, nes ji man pasakė paslaptį. Netgi mama patvirtino“, – šypsojosi pašnekovė.
A. Domarkienė kepa ne tik burnoje tirpstančius blynus – ji pasidalijo savo mėgstamo torto „Napoleonas“ receptu. Šį visada kepa šeimos šventėms. Taip buvo ir šiemet, kai abi su mažąja dukrele šventė gimtadienius – abi gimusios tą pačią dieną.
Tortas „Napoleonas“
Tešlai reikia 450 g sviesto, 700 g miltų, 250 g ledinio vandens, šaukšto acto, žiupsnelio druskos, 2 kiaušinių. Kremui – 60 g sviesto, 2 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, 2 citrinų žievelės ir sulčių.
Tešlai sviestą sukapoti kubeliais (galima tarkuoti), sudėjus visus reikalingus produktus minkyti tarp pirštų, kad pasidarytų trapi sviestinė tešla (galima pasitelkti šiuolaikinę virtuvės įrangą). Tešlą padalinti gabaliukais, dėti į šaldytuvą 2 valandoms. Tada plonai iškočioti, uždėjus lėkštę išpjaustyti lakštus, subadyti šakute ir kepti iki 180 0C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 6–7 min.
Kremui lengvai išplakti kiaušinius, sudėti cit-rinų žieveles ir sultis, vanilinį cukrų, gabaliukais supjaustytą sviestą ir, įdėjus į kitą indą su vandeniu, virti maišant, kol sutirštės. Atvėsintu kremu tepti iškeptus lakštus. Pagamintą tortą laikyti šaldytuve parą ar dvi, kol pasiskirstys skoniai.
Rašyti komentarą