Senelis Kalėda apie pasikeitusias švenčių tradicijas: „Kur jums įvyksta Kalėdos, ten ir yra Kalėdos“
Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus žadina nauja kulinarinė laida „Skanus gyvenimas“, kurioje žinoma kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė pas save į svečius pasikviečia įdomius Lietuvos žmones, kurie vertina gerą maistą bei jaukius pokalbius.
Šįkart, paskutinėje sezono laidoje, jos laukia susitikimas su neeiliniu žmogumi – pačiu Seneliu Kalėda, kuris jau keturiolika metų tapęs aktoriaus Petro Lisausko neatsiejama gyvenimo dalimi.
„Esu kokybiškas linksmas kurjeris, nes kad ir kaip mėgstu su arbata ir imbieriniu sausainiu prie židinio skaityti tikrus laiškus, juos pakeitė pageidavimų sąrašai.
Visi mes esame vaikai, keičiasi tik žaislų kainos ir kiek tie hobiai kainuoja“, - apie pasikeitusius šventinius įpročius laidoje pasakoja pašnekovas.
Paklaustas apie tai, kokių dovanų vaikai užsiprašo Kalėdų proga, Senelis Kalėda kviečia suklusti ir įsiklausyti į tai, ką jis nori pasakyti. Dovanas gauti, žinoma, kad yra smagu, tačiau už jas kur kas brangesnė vertybė – laikas ir dėmesys kitiems, apie ką iš tiesų ir turėtų būti Kalėdos.
„Vaikai nori visko, nuo mėlynųjų ekranų iki galingų įkroviklių, bet prisiminkim, kad Kalėdos neįvyksta, kai visi susėdam prie stalo ir įjungiam kažkokį specialų jungiklį.
Užtenka tiesiog ruoštis šventėms, virtuvėje kartu su šeima pjaustyti, kalbėtis, pajusti tą jaukumą – va tada yra Kalėdos.
Labai smagu gauti dovanas, tačiau dar smagiau jas dovanoti ir kiekvienas mūsų galime būti tuo Kalėdų Seneliu, dovanojant savo laiką, dėmesį, visiškai be priežasties apkabinant artimą žmogų ir pasakant, kaip gerai, kad jis yra“, - teigia Senelis Kalėda.
Keičiantis laikams, neišvengiamai keičiasi ir tradicijos, todėl ne kiekvienas šventinis stalas yra papuošiamas Kūčių patiekalais, ne kiekvienas žiemos šventes nori sutikti sniego apsuptyje už lango. Senelis Kalėda sako, kad tame nėra nieko blogo, svarbiausia, pajusti kalėdinę dvasią savo širdyse.
„Čia kaip ir baletas: dabar yra klasikinis šokis su užfiksuotais judesiais, bet kažkada jis buvo modernus, šiuolaikinis dvaro šokis. Tradicijos užgimsta, pradeda formuotis, nusistovi, o kai ateina metas joms keistis – būna kam nepatinka, būna kas ieško naujų tradicijų. Galbūt yra net nesvarbu, kaip švenčiamos tos Kalėdos, ar kad išvažiuojama į šiltus kraštus.
Jeigu jums nereikia papuoštos eglutės, sniego – tebūnie. Kur jums įvyksta Kalėdos, ten ir yra Kalėdos. Galbūt giminių šurmulyje įkalintam intravertui visai nėra Kalėdos, galbūt toks žmogus pilnavertiškai jaustųsi būdamas vienas. Tad kodėl ne? Juk galima ir sau pasidovanoti tokią šventę“, - tvirtina laidos pašnekovas.
Visgi, Senelis Kalėda nepamiršta ir to, kad yra kita pusė žmonių – kurie Kalėdas sutinka vieni, nes nėra kas juos aplankytų. Tuomet apima vienatvės jausmas, liūdesys, bet laidos herojus ir čia ramina, jog neverta kelti filosofinių klausimų kodėl taip nutiko, geriau tiesiog priimti pasikeitusią situaciją, joje surandant teigiamų dalykų.
„Vienoje knygoje buvo parašyta gera frazė: „Rojus ir pragaras yra ne vieta. Rojus ir pragaras yra būsena“. Tai yra sunku, bet tu kiekvieną dieną gali pasirinkti kaip bus.
Jeigu priimsi situaciją, kad taip gavosi, jog galbūt yra susipykta, išvažiuota, išsiskirta ir šiuo momentu esi vienas – tai pabūk toje vienatvėje.
Lengva tą sakyti, bet kartais didžiausia dovana gali būti priimti situaciją, pripažinti ją tokią ir turėti tos stiprybės nesijausti kaltu, jeigu įsiprašai pas draugus į svečius, negalvoti, kad esi šuniui penkta koja, o nepabijoti pripažinti situacijos tokios, kokia ji yra“, - mintimis dalinasi Senelis Kalėda.
Laidoje keptos lašišos su bolivine balanda receptas pagal FODMAP
Reikės:
Lašišos filės
1 apelsino
1 a. š rudojo cukraus
Sojos padažo
Žuvies prieskonių
200 g bolivinės balandos
200 g šparaginių pupelių
Alyvuogių aliejaus
Druskos, pipirų.
Paruošimas:
Kepimo indą ištepkite aliejumi ir išdėliokite apelsino riekeles. Ant jų uždėkite lašišos filė, apiberkite ruduoju cukrumi, žuvies prieskoniais ir apšlakstykite sojos padažu.
Kepkite 20 minučių 180°C temperatūroje. Pabaigoje pabarstykite žalumynais ir granatų sėklomis. Garnyrui išvirkite bolivinę balandą pagal instrukcijas.
Keptuvėje ant aliejaus apkepkite šparagines pupeles, tada sumaišykite su išvirtomis balandomis. Pagardinkite druska ir pipirais.
Šis patiekalas parengtas taikant FODMAP dietos principą. FODMAP – tai virškinimui atsparūs angliavandenių tipai, kurie sukelia virškinimo problemas jautriems ar sergantiems dirgliosios žarnos sindromu žmonėms.
Mažai FODMAP turinti dieta – tai mityba, kurios metu valgomi tik tie maisto produktai, kuriuose yra mažai fermentuojamų oligosacharidų, disacharidų, monosacharidų ir poliolių (FODMAP).
„Skanus gyvenimas“ – nauja kulinarinė pokalbių laida su Ilona Juciūte jau šį šeštadienį, 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.
Rašyti komentarą