Vienas Lietuvos miestas Laurynui Suodaičiui sužadino ypatingus jausmus: „Sušildo širdį“

Kelionių ir kulinarijos laida „Maisto kelias“ jau šį šeštadienį žiūrovus pakvies apsilankyti Žemaitijos sostinėje – Telšiuose. 

Kas šiame mieste nustebins tris TV3 projekto muškietininkus – Jurijų Smoriginą, Darių Petkevičių ir Lauryną Suodaitį?

Žemaitija – Lietuvos etnografinis regionas, kuris žavi savo autentiškumu, išraiškingu charakteriu ir įstabaus grožio gamta. 

O Žemaitijos sostine laikomi Telšiai Lietuvoje yra lyginami su Italijos sostine Roma, mat abu šie miestai stovi ant septynių kalvų. 

Be to, abu miestai yra apipinti legendomis: Roma „prasidėjo“ nuo vilkės, o žemaičiai savo simboliu pasirinko mešką.

Sakoma, kad šios Telšiuose stovinčios meškiukų skulptūros turi ypatingų galių – neva, pildo slapčiausius norus...

„Praėjusiais metais su Dariumi trynėme meškučių nosytes, ir mūsų norai tikrai išsipildė! Laurynai, dabar tavo eilė!“ – į Lauryną kreipsis vyriausias laidos vedėjas Jurijus.

Laukdami, kol jų troškimai išsipildys, trys muškietininkai nuspręs pradėti savo nepakartojamą kelionę po Telšius. 

Pirmiausiai jie nuvyks į Biržuvėnų dvarą, kuris anksčiau priklausė turtingai bajorų Gorskių šeimai. Čia Jurijaus, Dariaus ir Lauryno lauks ne tik pats miesto meras Tomas Katkus, bet ir įdomi ekskursija po dvaro vidų, kurios metu jie ne tik grožėsis įvairiomis ekspozicijomis, bet ir sužinos daugiau apie dvaro praeitį.

Tačiau tai – tik pradžia! Po ekskursijos vedėjų lauks tikra kulinarinė puota. Maisto degustacijoje, kuri vyks dvaro pagrindinėje menėje, Jurijus, Darius ir Laurynas bus vaišinami išskirtiniais bajoriškais patiekalais. 

Vedėjai mėgausis antiena, vištiena, fazanu, elnienos šonkauliais, ėriuko koja, gardžiais blyneliais su migdolais ir kitais gurmaniškais delikatesais.

„Mes to „Maisto kelio“ Lietuvoje jau matėme daug, bet tiek maisto, kiek Žemaitijoje, dar niekur nebuvo“, – išvydęs vaišėmis nukrautus stalus stebėsis Laurynas.

Ekskursija ir degustacija Biržuvėnų dvare taps puikia įžanga į likusią nuotykių kupiną dieną Telšiuose.

Kiekvienas žino, kad atvykus į Žemaitijos sostinę Telšius, išvykti tuščiais pilvais yra tiesiog neįmanoma.

Po poniškos patiekalų degustacijos dvare, Jurijus, Darius ir Laurynas patrauks į itin jaukią ir ypatingą vietelę – „Gražinos sodybą“. Čia laidos vedėjų lauks ne poniška, bet autentiška tradicinė žemaitiškų valgių degustacija, kur kiekvienas kąsnis primins tikrąją Žemaitijos dvasią!

„Mano močiutės vardas irgi buvo Gražina. Jaučiuosi taip, lyg dabar sėdėčiau pas ją kaime – viskas labai arti dūšios, o patiekalų skonis tiesiog fantastiškas. 

Žemaitiška virtuvė turi tą ypatingą jaukumo jausmą, kuris sugeba nukelti į vaikystės prisiminimus ir sušildyti širdį“, – nuoširdžiai dalinsis L. Suodaitis.

Taip pat vedėjai apsilankys elegantiškame restorane „Abatija“, kur jų lauks gurmaniškų patiekalų puota. Po išskirtinės vakarienės, vedėjai patrauks į garsiuosius „Džiugo“ sūrio namus ir pasimėgaus unikalia skirtingo brandinimo sūrių degustacija. Čia vedėjus ypač nustebins niekada anksčiau dar neragautas 5 metų brandinimo sūris!

„Tai yra tiesiog nuostabu. Kiekvienas sūris, priklausomai nuo savo brandos, turi unikalų kvapą, skonį ir netgi spalvą. Į tokią sūrių degustaciją privaloma atvažiuoti visiems“, – su entuziazmu dalinsis aktorius D. Petkevičius.

Po dienos, kupinos įspūdžių ir gardžių valgių, vedėjai nuspręs leistis į dar vieną įdomią kelionę. Šį kartą jie patrauks į netoliese esančius Varnius. 

Čia jų lauks neseniai duris atvėręs Žemaičių vyskupystės muziejus, kuriame trijulė sužinos įdomybių apie žymiausius vyskupus, jų gyvenimą ir pasišventinimą tikėjimui.

Norite apsilankyti Telšiuose? „Maisto kelias“ herojai dalinasi savo rekomendacijomis ir patarimais, ką ten nuveikti, pamatyti ir ko paaragauti:

Biržuvėnų dvaras – nepaprastai įdomi ir gyvybinga vieta, kuri siūlo istorijos ir kultūros patirtį. XVIII a. pastatytas Biržuvėnų dvaras yra gyvas istorijos liudytojas, kuris, nepaisant baisaus gaisro 2004 metais, sėkmingai atgijo ir šiandien kviečia lankytojus pasinerti į meną ir įdomias edukacijas.

Kadaise šiame dvare gyveno turtinga bajorų Gorskių šeima, kurios palikimas yra eksponuojamas dvare. 

Čia galima pamatyti išlikusius autentiškus koklius, senovinius baldus ir kitus istorinius artefaktus. Biržuvėnų dvaras taip pat garsėja savo meninių ekspozicijų įvairove. 

Dvaro muziejininkai, bendradarbiaudami su mados istorikais, pristato išskirtinę kolekciją, kuri atspindi dvariškių rūbus.

Be to, dvaras puikuojasi ir grafų Gorskių atrastu porcelianu. Taip pat Biržuvėnų dvare galima ne tik išvysti įvairiausius meno kūrinius, bet ir skaniai pavalgyti. 

Čia vyksta bajoriškų patiekalų degustacijos: nuo antienos, elnienos šonkaulių, ėriuko kojos, blynelių, naminės šaltienos ar įvairių kitų gardžių delikatesų.

Gražinos sodyba. Ar kada nors esate ragavę tikro žemaitiško kastinio su bulvėmis? O cibulynės ar šmakalo?

 Jei ne, „Gražinos sodyba“ laukia su autentiška žemaitiška patirtimi! Sodybos šeimininkė Gražina – moteris, pas kurią visi jaučiasi lyg namuose. 

Kiekvienas gardus jos ir jos šeimos narių rankomis gamintas patiekalas yra perimtas iš kartos į kartą. 

Čia galėsite mėgautis tradiciniais regiono patiekalais, tokiais kaip cibulynė, kastinys su karštomis bulvėmis, kanapynė ar šmakalas. 

Ši sodyba siūlo unikalią degustaciją turistinėms grupėms, draugų kompanijoms ir giminių susitikimams, kuomet galima pasinerti į tikrus Žemaitijos skonius.

 „Man svarbiausias dalykas – ne maistas, o žmogus, kuris jį pagamina. Gera, šilta, jauku, o ir atvažiavęs jautiesi kaip pas savą.

 Niekada gyvenime nebuvome susitikę su Gražina, bet sėdime kaip seni pažįstami“, – mintimis dalinsis Darius.

Restoranas „Abatija“. Tai – ne tik maistas, bet ir istorija. Įsikūręs Telšių širdyje – Katedros aikštėje – šis restoranas intriguoja savo išskirtiniu pavadinimu. 1796 metais čia buvo pastatyta pirmoji pranciškonų gimnazija. 

Norėdamos perteikti restorano svečiams senųjų vienuolių ir dvasininkų džiaugsmą, restorano įkūrėjos, sesės Jolanta Rupeikienė ir Živilė Mimgaudienė sugalvojo, kad toks pavadinimas puikiai atspindės praeitį, ispūdingą istoriją ir patį restorano interjerą bei meniu. 

Seserims prireikė penkerių metų, kad šis unikalus restoranas atgytų ir taptų tikru kulinarijos perlu Telšiuose. 

Restorane galima mėgautis aromatinga kava, įvairiais gėrimais ir itališku vynu, tiekiamu tiesiai iš pačios Italijos. 

Taip pat čia galite paragauti tokių patiekalų kaip ėrienos steikas su portobelo grybais, pastarnokais ir spanguolių padažu arba antiena su vyno padažu. 

„Priminsiu, kad čia yra trečias valgymas per 6 valandas Telšių mieste. Pilvai pilni, bet viskas taip skanu, kad negalime palikti“, – juoksis Laurynas.

Sūrio „Džiugas“ namai. Čia kiekvienas atvykęs gali padegustuoti visų prekės ženklo sūrių, pagal jų brandą: nuo 12 iki 48 mėnesių. 

Šiuose sūrio namuose taip pat galima išgirsti apie sūrio skonio subtilybes, naujausias sūrio gaminimo tendencijas, išmokti įvairių ragavimo derinių, kurie padės nustebinti ir savo svečius. 

Šios degustacijos metu pasineriama į skonių pasaulį, kuomet  sūris išbandomas su įvairiais pagardais – medumi, riešutais, vynuogėmis, kriaušėmis ir džemu.

Žemaičių vyskupystės muziejus, įsikūręs Varniuose, kviečia į įspūdingą kelionę po Žemaitijos istoriją ir kultūrą. Ši unikali muziejinė erdvė, įkurta buvusio Žemaičių kunigų seminarijos pastate, saugo kelių šimtmečių sakralinį paveldą, meno šedevrus ir istorinius artefaktus, siekiančius net XV–XVI a. Žemaitiją. 

Muziejus siūlo susipažinti su Žemaičių vyskupystės istorija ir patirti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės baroko dvasią. Iš muziejaus bokšto atsiveria nuostabi Varnių panorama, o autentiškos Žemaičių kunigų seminarijos erdvės suteikia galimybę pajusti istoriją tiesiogine prasme. Eksponatai apima išskirtinius meno kūrinius, liaudies meistrų darbus, liturginius reikmenis ir istorinę medžiagą, atskleidžiančią Žemaitijos religinio gyvenimo ir kasdienybės istoriją. 

Čia galima pamatyti, kaip ilgos represijų ir bažnyčių nacionalizavimo laikotarpio pasekmės paveikė Lietuvos sakralinį paveldą, tačiau taip pat ir tai, kaip jis buvo atkurtas ir išsaugotas šių dienų kartoms.

„Auksinės kopos“, Šventoji. Tai – visus metus veikiantis SPA viešbutis Šventojoje, nuolęs vos 50 metrų nuo Baltijos jūros, kuriame visą vasarą ilsisi Jurijus, Darius ir Laurynas. 

Kadangi viešbutis yra prie pat jūros, prieš kelionę į Telšius Jurijus nuspręs kolegoms ten pravesti rytinę mankštą. 

Šis viešbutis yra tikra oazė poilsiui ir atsipalaidavimui – tiek lauke, tiek viduje veikia SPA zonos su baseinais, pirtimis ir sūkurinėmis voniomis. 

Čia galima apsistoti ne tik komfortiškuose apartamentuose, bet ir moderniuose SPA nameliuose, kur galima pasinerti į masažų, pirčių ir sūkurinių vonių teikiamą ramybę.

Sugrįžę iš Telšių, Laurynas ir Jurijus nuspręs apsilankyti Dariaus SPA namelyje, kur visi trys pasimėgaus sūkurine vonia ir jos teikiamais malonumais.

Maisto kelias“ – šeštadieniais, 9.00 val. tik per TV3!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder