Automobilis tampa mobiliuoju telefonu

Automobilis tampa mobiliuoju telefonu

Kompanija "Google Inc." pristatė automobiliams skirtą "Android Auto" sistemą. Teigiama, kad kai kurie modeliai šią įrangą gaus dar šiemet.

"Android Auto" - tai sąsaja, per "Bluetooth" jungtį susiejanti "Android" operacines sistemas turinčius prietaisus su automobilio multimedijos centru.

Šio skydelyje atsiras išmaniojo telefono ekrane matomos piktogramos, todėl sąsajos dėka vairuotojas, neatitraukdamas dėmesio nuo kelio, galės valdyti savo telefono funkcijas - naudodamasis sensoriniu ekranu, mygtukais ant vairo arba tiesiog balso komandomis, naudojantis "Google Now" programa.

Tuo pačiu būdu vairuotojas galės naudotis ir mobiliąja navigacija per "Google Maps", ir per automobilio garso įrangą leisti muziką iš savo telefono ("Google Play Music" programa).

Išjungus variklį visi duomenys liks atmintyje.

Sąsajos kūrėjų teigimu, prioritetu kuriant šią sistemą buvo būtent eismo saugumas.

"Svarbiausia, kad "Android Auto" galima valdyti balsu. Tai reiškia, kad galite savo rankas laikyti ant vairo, o akis - nukreiptas į kelią", - paaiškino "Android" kūrimo direktorius Patrikas Bredis (Patrick Brady).

Tarp įdomesnių funkcijų - maršrutų nustatymas vadovaujantis priminimais. Pavyzdžiui, darbo dienos pradžioje vairuotojas balsu gali išvardinti planuojamus vakaro darbus, ir naujoji sistema jam ne tik primins, kad reikia užvažiuoti apsipirkti, bet ir pasiūlys optimalų maršrutą iki artimiausios parduotuvės.

Tiesa, tai nėra absoliuti naujiena - balso padėjėją "Siri" automobilininkams skirtoje programėlėje "CarPlay" dar anksčiau pristatė "Apple". Ji eksperimentine tvarka buvo sumontuota kovą tarptautiniame Ženevos autosalone pristatytame "Ferrari FF" modelyje.

O savo automobilinę "Windows" versiją, panašią į išmaniojo telefono funkcijas mašinos ekrane dubliuojančios "Android Auto", jau yra parodžiusi ir kompanija "Microsoft".

Teigiama, kad pirmieji automobiliai su "Android Auto" sistema rinkoje pasirodys dar šiais metais - tai greičiausiai bus naujos kartos "Volvo XC90", debiutuosiantis rugsėjį Paryžiaus autosalone. Be to, pranešama, esą naujiena domisi "Audi", "Chrysler", "Ford", "General Motors", "Honda", "Hyundai" su "Kia", taip pat "Nissan" ir "Volkswagen".

Beje, visi šie gamintojai, kaip ir BMW, "Jaguar Land Rover", "Mitsubishi", "PSA Peugeot Citroen", "Fuji Heavy Industries" ("Subaru") ar "Suzuki", yra susidomėję ir pagrindiniu konkurentu - "Apple" "CarPlay" sąsaja. Ją gaus ir minėtasis "Volvo XC90".

Toks interesas neatsitiktinis - automobilių gamintojams netrūksta rūpesčių integruojant į mašinas pačių kuriamus įvairius išmaniųjų telefonų aptarnavimui skirtus priedus, o nuo šiol jiems bus siūlomos vieningos sąsajos, nereikalaujančios daug darbo ar investicijų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder