Klaipėdos rajonas tikisi gauti daugiau lėšų kelių ir gatvių apšvietimui

Klaipėdos rajonas tikisi gauti daugiau lėšų kelių ir gatvių apšvietimui

Pasitarime Klaipėdoje rajono savivaldybėje dėl galimybių gauti papildomai lėšų rajono seniūnijų kelių, gatvių ir kitų viešųjų erdvių apšvietimui buvo pakviestas Seimo narys Petras Gražulis, rajono Tarybos Vietos ūkio ir kaimo reikalų komiteto pirmininkė Regina Kernagienė, Savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Šatkus ir Statybos ir kelių priežiūros vyriausiasis specialistas Romualdas Barysas.

Aptarta esama padėtis ir realios galimybės gauti daugiau lėšų apšvietimo įrengimui ir atnaujinimui.

„Apšvietimas Gargžduose ir seniūnijų gyvenvietėse yra labai aktualus klausimas, kuriam šiuo metu turime skirti ypatingą dėmesį, − sakė mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė, − nes tai susiję su žmonių saugumu keliuose, gatvėse, pėsčiųjų perėjose, aikštėse, − ypač tamsiuoju paros metu.

Jei norime, kad žmonės ateitų į renginius atnaujintuose kaimo kultūros namuose, kur vakarais organizuojama daug įdomių renginių, tai turime pasirūpinti ir tuo, kad jiems nueiti ir ypač pareiti atgal į namus būtų saugu. Tačiau savivaldybė neturi tiek daug galimybių skirti pakankamai lėšų apšvietimui iš biudžeto. Todėl prašytume ieškoti didesnių investicijų iš ES fondų.“

R. Kernagienė patikino, kad daug rajono žmonių kreipiasi į ją, kaip į Vietos ūkio ir kaimo reikalų komiteto pirmininkę, todėl ši problema yra aktuali, − ypač kaime vaikams nėra saugu žiemą tamsoje eiti į mokyklą ar grįžti, kai būrelių užsiėmimai baigiasi vėliau.

Anot R. Baryso, šiuo metu yra sudarinėjamas rajono seniūnijų gatvių apšvietimo linijų įrengimo perspektyvinis planas iki 2020 m. Šis dokumentas artimiausiu metu bus teikiamas Savivaldybės tarybai tvirtinti. Seniūnų buvo paprašyta patikslinti ir aptarti perspektyvinį planą su seniūnijų bendruomenėmis, seniūnaičiais ir teikti savivaldybei.

Preliminariais skaičiavimais, norint patenkinti seniūnijų apšvietimo poreikius reikia maždaug 3 mln. 100 tūkst. eurų. Ir tai būtų patenkinti tik minimalūs visų rajono gyvenviečių apšvietimo poreikiai. Savivaldybė yra nepajėgi iš biudžeto skirti tiek lėšų.

Strateginiame veiklos plane 2016 metams gatvių apšvietimui rajono seniūnijose numatyta 200 tūkst. eurų.

Šiuo metu rengiami techniniai projektai gatvių apšvietimo linijoms įrengti Dovilų seniūnijos Ketvergių kaimui, Dauparų-Kvietinių seniūnijos Jonušų kaimo Durpyno ir Gėlynų gatvėms, Vėžaičių miestelio Sodų gatvėje, Gargždų miesto Kretingos plento gatvėje. Šiems projektams įgyvendinti preliminariai numatyta 165 tūkst. eurų.

Šiais metais turėtų būti parengtas Klaipėdos rajono gatvių apšvietimo sistemos atnaujinimo (modernizavimo) investicinis projektas, kuris bus teikiamas Energijos efektyvumo fondo (ENEF) teikiamoms garantijoms gauti pagal parengtą Garantijų teikimo miestų gatvių apšvietimo sistemų modernizavimui tvarkos aprašą.

Planuojama, kad šiemet Gargžduose, Kvietinių gatvės dalyje nuo Klaipėdos iki Parko gatvės, sena susidėvėjusi orinė elektros perdavimo linija bus pakeista požeminiais elektros kabeliais ir sumontuota nauja gatvės apšvietimo linija. Šiuos darbus numatyta tęsti ir 2018 metais, tokias linijas sumontuojant iki Užuovėjos gatvės. Techniniai projektai jau parengti, vykdomos viešųjų pirkimų procedūros. Tikėkimės, kad Kvietinių gatvės apšvietimas bus šiuolaikiškai atnaujintas iki parko, − tam numatoma skirti 60 tūkst. eurų.

Taip pat šiais metais numatoma apšviesti renovuotą tiltą per Miniją Priekulėje. Šiems darbams planuojama skirti 14 tūkst. eurų.

P. Gražulis atkreipė dėmesį į išsakytas pastabas, pasiūlymus ir žadėjo ieškoti galimybių, kad Savivaldybei lėšų būtų skirta iš ES fondų, pagal parengtas ir pateiktas paraiškas įvairioms ministerijoms. Juolab kad 2014−2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos priemonė „Energijos vartojimo efektyvumo didinimas viešojoje infrastruktūroje“ suteiks galimybių teikti projektus ir juos įgyvendinti.

„Savivaldybės specialistai taip pat turi aktyviai rengti projektus ir nuolat domėtis galimybėmis teikti kuo daugiau paraiškų įvairių ministerijų skelbiamiems konkursams“, − apibendrino Seimo narys.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder