Liepojoje įteiktas pirmasis vairuotojo pažymėjimas vairuoti automobilį su automatine pavarų dėže

Liepojoje įteiktas pirmasis vairuotojo pažymėjimas vairuoti automobilį su automatine pavarų dėže

Vasario 10 dieną, Latvijos kelių eismo saugumo direkcijos Liepojos skyriuje pirmą kartą vyko B kategorijos vairavimo egzaminas įgyti teisę vairuoti automobilį tik su automatine pavarų dėže. Šiuo metu Latvijoje jau yra 137 vairuotojai, turintys tokį vairuotojo pažymėjimą. Savo ruožtu, bendrasis B kategorijos vairuotojų pažymėjimų skaičius Latvijoje 740 tūkstančių.

Liepojoje vairuotojo pažymėjimą, suteikiantį teisę vairuoti tik transporto priemonę su automatine pavarų dėže atsiėmė trys norintys vairuoti. Šiuo atveju egzamino tvarka ir kaina nesiskiria nuo įprastų procedūrų ir mokesčių, tačiau egzaminą privaloma laikyti automobilyje, kuriame yra įrengta automatinė pavarų dėžė. Jeigu egzamino rezultatai puikūs, vairuotojas gali atsiimti pažymėjimą su apribojimo kodu 78. Tai užtikrina teisę vairuoti transporto priemonę tik su automatine pavarų dėže. Minėtas kodas yra vienodas visoje Europos Sąjungos šalyse, todėl su šiuo vairuotojo pažymėjimu leidžiama vairuoti ir užsienyje. Savo ruožtu, jeigu šis vairuotojas vėliau norės vairuoti transporto priemonę su mechanine pavarų dėže, turės vėl laikyti atitinkamą vairavimo egzaminą (tačiau kursų vairavimo mokykloje lankyti nereikės) ir atsiimti teises.

Galimybė laikyti egzaminą B kategorijos vairuotojo pažymėjimui, suteikiančiam teisę vairuoti automobilį su automatine pavarų dėž,e buvo teikiama jau nuo 2011 metų balandžio. Iki šiol vairavimo egzaminus buvo galima laikyti tik Rygoje ir Daugpilyje, o nuo praeito penktadienio - ir Liepojoje. Laikyti tokį egzaminą sostinėje ir kituose rajonuose yra skirta po vieną automobilį.

Įdomu tai, kad vasario 9 dieną Kelių eismo saugumo direkcijoje Liepojos skyriuje gavusiems vairuotojo pažymėjimą buvo suteikta galimybė išbandyti savo vairavimo įgūdžius. Tai galimybė laisva valia laikyti B kategorijos egzaminą „bandymo režimu“, po to išklausyti instruktoriaus paaiškinimus apie padarytas klaidas ir netikslumus, taip pat gauti protokolą su įvertinimu. Kaip patvirtina Kelių eismo saugumo direkcija, Latvijos ir kitų valstybių patirtis parodė, „bandomieji egzaminai“ yra naudingi tiek vairavimo stažo dar neturintiems, tiek jau patyrusiems, profesionaliems vairuotojams.

Statistika parodo, kad 70 proc. vairuotojų Latvijoje, įgijusių teisę vairuoti automobilį su automatine pavarų dėže, yra moterys iki 30 metų.

Pagal latvių spaudą parengė Vaida Bareikaitė

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder