Nepatogus biurokratizmo mažinimas

Nepatogus biurokratizmo mažinimas

Vis daugiau vairuotojų, susidūrusių su pernai rugsėjį įvesta naujove, kai nebeliko techninės apžiūros talonų, neslepia pasipiktinimo naujomis didelėmis ir nepatogiomis techninės apžiūros rezultatų kortelėmis.

Pokyčius inicijavusios Susisiekimo ministerijos vadovai tikina, kad jie minimalizavo piktnaudžiavimo galimybes, taip pat sumažino biurokratinių procedūrų.

Turėti privaloma

Pernai rugsėjo 15-ąją įsigaliojo susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio įsakymas, kuriuo atsisakyta privalomosios techninės apžiūros talonų.

"Kryptingai siekiame sumažinti biurokratizmą ir popierizmą vairuotojams. Manome, jog visiškai pakaks privalomosios techninės apžiūros atlikimą patvirtinti įrašu centralizuotoje techninės apžiūros duomenų bazėje, o vairuotojui išduoti techninės apžiūros rezultatų ataskaitą bei ženklą - lipduką", - tada aiškino E. Masiulis.

"Automobilis perėjo techninę apžiūrą, gavau tuos didelius A4 formato lapus. Anksčiau juk buvo paprastas talonėlis, kurį galėdavai įsidėti prie automobilio registracijos liudijimo ir turėdavai visada piniginėje. Kur čia tas biurokratizmo mažinimas? Juk apie tai, ar dar galioja transporto priemonės techninė apžiūra skelbiama "Regitros" internetiniame puslapyje, tad pareigūnai apie techninę apžiūrą gali sužinoti ne tik iš lipdukų ant mašinos numerių", - piktinosi "Autosalono" skaitytojas.

Kelių eismo taisyklių 16 straipsnis skelbia, kad be vairuotojo pažymėjimo, draudimo poliso, mašinos registracijos liudijimo pareigūnams vairuotojas turi pateikti ir privalomosios techninės apžiūros dokumentus.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininko Alvydo Katkausko teigimu, tuo atveju, jei vairuotojas yra pamiršęs techninės apžiūros dokumentus, o iš numerių neįmanoma nustatyti, ar techninė apžiūra dar galioja, turi būti surašomas protokolas.

"Nuobauda iškart neskiriama, dėl jos apsisprendžiama, kai žmogus pristato dokumentus. Galima apsiriboti ir įspėjimu. Piniginės baudos už šį pažeidimą siekia nuo 20 iki 40 litų. Tas pats principas taikomas ir tuo atveju, jei žmogus tiesiog užmiršo vairuotojo pažymėjimą. Tiesa, ar jis turi teisę vairuoti automobilį nustatyti yra lengviau nei aiškintis dėl techninės apžiūros", - sakė A. Katkauskas.

Dviguba nauda?

Susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas tvirtina, kad naujieji techninės apžiūros lapai davė dvigubos naudos.

"Pirmiausia, nebeliko galimybės padirbinėti talonėlių arba gauti juos neteisėtais būdais. Dabar iškart įvedami automobilio duomenys, kurie ir lieka viso apžiūros proceso metu. Antra, tikrai sumažėjo biurokratinių procedūrų ir sutaupoma popieriaus bei laiko. Anksčiau vairuotojai irgi gaudavo vieną popieriaus lapą, kuriame buvo nurodyti techninės apžiūros rezultatai, bet jis nebuvo dokumentas, tad papildomai būdavo išduodami talonai", - sakė R. Vaštakas.

Jis siūlo vairuotojams techninės apžiūros kortelę susilankstyti taip pat kaip ir draudimo polisą ir įdėjus į kokį nors dėklą kartu juos laikyti automobilio daiktadėžėje.

"Šie dokumentai - automobilio dalis, tad ir turėtų būti jame. Su domkratu ar atsarginiu ratu juk nevaikštome", - teigia viceministras.

Naujosiose techninės apžiūros kortelėse nurodomi automobilių stabdžių bandymo rezultatai, žibintų šviesos matavimai, išmetamų teršalų kiekis bei pateikiama galutinė išvada apie transporto priemonės tinkamumą eksploatuoti.

Anot Susisiekimo ministerijos, tais atvejais, kai transporto priemonei techninės apžiūros metu nustatomi nedideli trūkumai, neturintys akivaizdžios neigiamos įtakos eismo saugai, žmonių sveikatai ir aplinkai - pavyzdžiui, nėra pirmosios pagalbos rinkinio, gesintuvo, nešviečia vienas iš dviejų atbulinės eigos ar valstybinio numerio ženklo apšvietimo žibintų - transporto priemonę galima naudoti, tačiau vairuotojas privalo kuo greičiau pašalinti trūkumus. Pareigūnai patikrinimo metu gali atkreipti dėmesį į techninės apžiūros rezultatų kortelėje užfiksuotus nedidelius trūkumus ir patikrinti, ar vairuotojas įvykdė įpareigojimus.

Senieji techninės apžiūros talonai galioja iki juose nurodytos datos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder