Oro saugos pagalvė "priglaus" ir pėsčiuosius

Oro saugos pagalvė "priglaus" ir pėsčiuosius

Švedų kompanija "Volvo" bando pateisinti savo, kaip vienų saugiausių automobilių gamintojos, vardą. Tiesa, šis titulas nėra oficialus, o štai saugumo įrodymai - akivaizdūs. Būtent "Volvo" pirmoji pasaulyje sukūrė pėsčiajam skirtą automobilio oro saugos pagalvę.

Remiantis švedų surinkta informacija, Kinijoje pėstieji žūsta 25 proc. mirtimi pasibaigiančių avarijų, Europoje - 14, Jungtinėse Valstijose - 12 proc. avarijų. Viena dažniausių tokių žūčių priežasčių įvardijamos galvos traumos, gautos atsitrenkus į kietą kėbulo struktūrą po antvožu, priekinį stiklą ar priekinį statramstį.

Turėdami omenyje tokią informaciją "Volvo" saugumo inžinieriai ir kūrė naująją oro saugos pagalvę pėstiesiems. Jos veiklą kontroliuoja 7 davikliai, sumontuoti automobilio priekinėje dalyje.

Oro pagalvė suveikia mašinos greičiui esant nuo 20 iki 50 km/h. Toks diapazonas pasirinktas surinkus duomenis, bylojančius, jog 75 proc. susidūrimų su pėsčiuoju įvyksta automobiliui važiuojant iki 40 km/h greičiu.

Kai davikliai atpažįsta smūgį į objektą, pagal dydį ir formą primenantį žmogaus koją, suveikia įranga, atlaisvinanti variklio antvožą ir jį pakelianti 10 cm į viršų (kad būtų iš dalies sugertas kūno smūgis), o po to per tūkstantąsias sekundės dalis pripučiama pati oro saugos pagalvė. Ji uždengia pusę priekinio stiklo ir dalį priekinių statramsčių.

Pirmoji pasaulyje oro saugos pagalvė pėstiesiems, kaip dalis "IntelliSafe" saugumo įrangos, sumontuota kovą Ženevoje debiutavusiame "Volvo V40" penkerių durelių hečbeke. Be šios oro pagalvės, automobilyje dar yra eismo juostos palaikymo sistema, "parkavimosi" pagalbininkas, automatinė ženklų atpažinimo sistema ir įranga, padedanti išvengti susidūrimo mieste važiuojant iki 50 km/h greičiu.

Beje, 2010-aisiais "Volvo" sukūrė sistemą "Pedestrian Detection", sugebančią atpažinti pėsčiuosius kelyje ir sulėtinti automobilio greitį arba jį visai sustabdyti.

Tuo metu kitos kompanijos tobulina automobilio viduje montuojamas oro saugos pagalves. Automobilių dalių gamintojo TRW specialistai Vokietijoje bando naują pagalvę, skirtą apsaugoti priekyje sėdintį keleivį. Skirtumas nuo ligšiolinės pagalvės - naujoji kintamos formos ir apimties įranga pati įvertins ne tik keleivio masę, bet ir padėtį sėdynėje, o tai leis geriau apsaugoti žmogų nuo sužalojimo ta pačia oro saugos pagalve.

Serijiniuose modeliuose TRW pagalvė turėtų būti pradėta montuoti 2013 metais.

Dar viena TRW bandymų kryptis - priekinio keleivio oro saugos pagalvės perkėlimas iš panelio srities į šoną. Teigiama, kad stoge ties žmogaus galva sumontuota pagalvė, suveikus primenanti maišą, ne tik užtikrintų geresnį saugumą, bet ir automobilių gamintojams leistų padidinti erdvę priekinio keleivio kojoms bei daiktams.

Derėtų priminti, jog prieš kelerius metus TRW pristatė inovatyvią sistemą "SAVe", kuri atpažįsta keleivio atstumą iki saugos pagalvės ir reikalui esant sumažina jos poveikio jėgą specialiais orą "nuleidžiančiais" vožtuvais.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder