Papildomas mokymas: mūšis nebaigtas

Papildomas mokymas: mūšis nebaigtas

Seimas pritarė siūlymams, kad reikalavimas turėti papildomų mokymų pradedantiesiems vairuotojams pažymėjimą būtų taikomas nuo 2013 metų liepos 1-osios. Tačiau ar taip ir atsitiks, niekas nėra tikras - parlamentarų ietys dėl, atrodytų, nekalto Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo laužomos jau kelintus metus. Ir mūšis dar nebaigtas. Kol kas laimėtojas jame yra trečioji pusė - pradedantieji vairuotojai, kuriems nereikia sukti galvos dėl papildomų kursų ir kurie, net ir pažeidinėdami Kelių eismo taisykles, gauna nuolatinį, 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą.

Reikalavimas pradedantiesiems vairuotojams po dvejų metų eiti į papildomus kursus buvo įvestas dar 2007-aisiais. Andriaus Kubiliaus Vyriausybė ne kartą inicijavo šio įstatymo atšaukimą, tačiau Seimas tik atidėdavo įstatymo įsigaliojimą vėlesniam laikui.

"Tai kažkam naudinga"

"Atėję į valdžią 2008 metais jau radome tą įstatymą, teigiantį, kad į papildomus mokymo kursus reikia siųsti visus be išimties vairuotojus, laikiną pažymėjimą gavusius prieš 2 metus, ir tie kursai turi vykti keturiuose mokymo centruose, kurių tuo metu net nebuvo ir nėra iki šiol", - "Autosalonui" sakė buvęs susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. Jo nuomone, abi nuostatos buvo iš principo ydingos. "Mes lig šiol manome, kad įstatyme numatytas reikalavimas visiems vairuotojams laikyti papildomus kursus yra neteisingas. Papildomai mokytis turėtų tik tie, kurie vairuodami padarė nusižengimų", - sakė liberalsąjūdietis.

Be to, pasak E. Masiulio, reikalavimas papildomą mokymą organizuoti keturiuose specialiuose centruose perša įtarimus dėl to, kad tokia nustatyta tvarka gali būti naudinga tam tikroms verslo grupėms. "Mūsų nuomone, prieš keletą metų toks įstatymas buvo priimtas norint pasipinigauti ir lobistai, matyt, labai stengiasi, kad jis liktų", - sakė politikas.

Kursai - ne visiems?

Tuomet klaipėdiečio vadovaujama Susisiekimo ministerija parengė įstatymo pataisas, teigiančias, jog į papildomus mokymus reikėtų siųsti tik tuos pradedančiuosius vairuotojus, kurie padarė 4 nusižengimus per tuos dvejus pirmuosius vairavimo metus.

"Mes sugriežtinome reikalavimus vairavimo mokyklose, sustiprinome pirminį mokymą, kad pradedantieji vairuotojai būtų geriau pasiruošę gatvėms, todėl nėra prasmės į papildomus kursus varyti jų visų", - argumentavo jis.

Be to, E. Masiulio įsakymu buvo patvirtintas aprašas mokymo įstaigų, kuriose šis mokymas turėtų vykti. Jame buvo apie 40 vairavimo mokyklų iš visos šalies.

Šios pataisos buvo pateiktos svarstyti Seimui, ir tada užvirė batalijos. Socialdemokratai niekaip nenorėjo atšaukti savosios įstatymo versijos, sukurtos dar tuomet, kai Susisiekimo ministerijai vadovavo dabartinis šios partijos pirmininkas ir premjeras Algirdas Butkevičius.


"Jo partietis Julius Sabatauskas, praėjusioje kadencijoje vadovavęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui, dėjo visas pastangas, kad mūsų pataisos būtų atmestos. Bendro sprendimo niekaip nepavykdavo rasti, ir todėl vienintelė išeitis būdavo vis nukelti reikalavimų jauniems vairuotojams įsigaliojimą", - teigė E. Masiulis.

Didelė priešprieša

Taip padaryta ir praėjusią savaitę - Seimas pritarė siūlymams, kad Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo nuostata dėl papildomo vairuotojų mokymo įsigaliotų ne nuo ateinančių metų sausio 1, o nuo liepos 1 dienos.

Beje, prieš priimant tokį sprendimą abi pusės kaltino viena kitą nepadarius nieko, kad papildomo mokymo tvarka pagaliau pradėtų normaliau funkcionuoti.

"Įstatymas buvo įstrigęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete. Susidaro įspūdis, kad naujo įstatymo priėmimas yra tyčia vilkinamas, kad įsigaliotų senasis", - nuorodą į J. Sabatauską pateikė E. Masiulis.

Socialdemokratas neliko skolingas.

"Įstatymų leidėjas pakartotinai buvo nukėlęs pradedančiųjų vairuotojų mokymo įsigaliojimą iki 2013 metų sausio 1 dienos, nes Susisiekimo ministerija nevykdė įstatymų leidėjo valios.

Ministerija neorganizavo tų mokymų, todėl ir siūlome atidėti įstatymo įsigaliojimą iki liepos 1-osios tam, kad naujoji Vyriausybė šitą klausimą dar kartą apsvarstytų ir įvertintų", - pristatydamas projektą sakė J. Sabatauskas, dabar jau vadovaujantis Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Anot jo, pagal 2010 m. birželio 10 d. priimto Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas, Vyriausybė iki 2011 m. birželio 30 d. turėjo parengti teisės aktus, kuriuose būtų numatyta papildomo vairuotojų mokymo tvarka.

"Deja, Vyriausybė ir jos įgaliota institucija - Susisiekimo ministerija - ir iki šiol to neatliko. Todėl, nepriėmus teikiamo teisės akto, gali susidaryti situacija, kai pradedantiesiems vairuotojams išduodami laikini vairuotojo pažymėjimai negalės būti keičiami į 10 metų galiojančius vairuotojo pažymėjimus", - prieš balsavimą praėjusią savaitę tikino J. Sabatauskas.

Valdžia - vėl kitose rankose

Kokios prognozės ateinančių metų liepos 1-ajai?

"Sunku ką nors prognozuoti. Dabar socialdemokratai vėl turi daugumą, todėl gali būti, kad vėl įsigalios pasiūlymas dėl tų garantuotas pajamas kažkam užtikrinsiančių keturių mokymo centrų, ir gali būti, kad ten papildomai mokytis teks eiti visiems be išimties pradedantiesiems vairuotojams", - sako E. Masiulis.

Kadangi Susisiekimo ministerijai vadovauti vėl grįžo socialdemokratai, tiksliau, šios partijos narys Rimantas Sinkevičius, gali būti, jog iš ministerijos pasipils partijos liniją atitinkantys teisės aktai.

 

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder