Pirmosios elektromobilių lenktynės Lietuvoje finišuos Palangoje

Pirmosios elektromobilių lenktynės Lietuvoje finišuos Palangoje

1931-ųjų liepos 24-oji, kai buvo duotas startas pirmajam raliui "Aplink Lietuvą", amžiams įėjo į šalies istoriją, nes šią datą Lietuvos automobilių sporto federacija laiko oficialia automobilių sporto šalyje pradžia.

"Praeis dar pusė amžiaus, o gal pakaks tik kelių dešimtmečių, kai tokia pat reikšminga automobilizmui data laikysime 2015-ųjų gegužės 8-ąją, kai Lietuvoje startuos pirmosios elektromobilių lenktynės", - trečiadienį specialiai šiam istoriniam renginiui skirtoje spaudos konferencijoje kalbėjo vienas pirmųjų elektra varomų automobilių lenktynių iniciatorių, UAB "Energijos tiekimas" generalinis direktorius Algirdas Juozaponis.

Tai bus pirmosios tokios lenktynės ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse. Šįkart lietuviai bus pirmeiviai, pranokę daugelio kitų iniciatyvų pradininkus. Gegužės 8-osios ankstyvą rytmetį pirmosios elektromobilių lenktynės Lietuvoje startuos Europos aikštėje šalia sostinės savivaldybės. Finišas numatomas tą pačią dieną Palangoje, jos širdimi vadinamoje J. Basanavičiaus gatvėje.

Organizatoriai nenustebtų, jei daugeliui prašalaičių tokia idėja, bent iš pirmo žvilgsnio, atrodytų kaip utopija. Tačiau jie argumentuoja, jog dar prieš 15 metų negalėjome bent įsivaizduoti, jog įprasto automobilio vidaus degimo varikliui pakaks tik 3 litrų degalų 100 kilometrų kelio.

Pirmosiose elektra varomų automobilių lenktynėse tikimasi sulaukti iki 10 ekipažų. Nuostatai skelbia, jog šiose varžytuvėse galės dalyvauti standartiniai, nemodifikuoti elektromobiliai, tokie kaip "Nissan Leaf", "BMW i3", "Volkswagen eGolf", mažesnis jo brolis "Up!", "Kia Soul EV" ir kiti.

Tai - elektromobiliai, daugiausia pritaikyti važinėti miestų gatvėmis, nes vienu baterijų įkrovimu gali įveikti iki 150-160 kilometrų. Tokiomis sąlygomis, be papildomo akumuliatorių įkrovimo iš Vilniaus į Palangą nenuriedėtų nė vienas. Tad dalyviams teks patiems moduliuoti šios kelionės maršrutą, optimalų greitį, kurio riedant eikvojama mažiausiai energijos, ieškoti papildomų įkrovimo vietų, galbūt netgi tartis su kavinių, pakelės užeigų šeimininkais, kad žygio dalyviams jie ištiestų pagalbos ranką.

Nors neabejojama, kad elektromobilių parkas ir infrastruktūra, baterijų įkrovimo tinklas plėsis, tačiau kol kas, važiuojant nuo Vilniaus pusės, Kaunas yra paskutinė stotelė, kurioje elektromobilių vairuotojai gali papildyti baterijas stacionariose įkrovimo stotelėse.

Taigi, nuo Kauno šių unikalių lenktynių dalyvių ir laukia didžiausi iššūkiai. Tik po finišo paaiškės, kuris ekipažas pasirinko teisingiausią strategiją ir kurio taktika labiausia pasiteisino.

Greičiausiai Palangą pasiekęs ekipažas ir bus tituluojamas lenktynių nugalėtoju. Tačiau gegužės 8-ąją iškovotas titulas reikš kur kas daugiau, nei trofėjų kolekcijoje besipuikuojanti taurė ar laurų vainikas, primenantis laimėtas eilines varžybas. Ekipažas visiems laikams įeis į automobilių sporto istoriją kaip pirmųjų Lietuvoje, o kartu ir Baltijos šalyse, lenktynių elektromobiliais nugalėtojas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder