Prieš gaunant pažymėjimą - išbandymas kantrybe

Prieš gaunant pažymėjimą - išbandymas kantrybe

Pradedantieji vairuotojai, kurie pirmuosius dvejus metus prie vairo nepažeidė Kelių eismo taisyklių ir nori gauti nuolatinį vairuotojo pažymėjimą, tapo įstatymų leidėjų abejingumo aukomis - keičiant pažymėjimus jie privalo kuriam laikui atsisakyti vairavimo.

Įstatymų netobulumo pavyzdį "Autosalonui" pateikė vienas jaunas klaipėdietis. Jis norėjo pasikeisti 2 metus galiojantį pradedančiojo vairuotojo pažymėjimą į nuolatinį ir kreipėsi į valstybės įmonę "Regitra" iš anksto.

"Man įdomu, kodėl tokie kvaili įstatymai, kad per 2 metus nepažeidęs jokių eismo taisyklių negalėjau užsisakyti vairuotojo pažymėjimo bent pora savaičių prieš jo galiojimo pabaigos dieną.

Kai paskambinau pasiklausti, ar visgi galiu anksčiau užsisakyti, man atsakė, kad ne, ir teks susilaikyti nuo vairavimo, kol naujas pažymėjimas bus gaminamas. Žinia, jis kartais gaminamas ir mėnesį, o kažkoks popiergalis, kurį man duos, teigė konsultantė, realiai negalioja kaip vairuotojo pažymėjimas, kol gaminamas naujas. Kur logika?" - klausė vaikinas, nesupratęs, kodėl jam teks kurį laiką leisti be automobilio.

"Regitros" atstovai priminė, kad sėsdamas prie automobilio vairo žmogus privalo turėti galiojantį vairuotojo pažymėjimą, o ne kokią nors pažymą ar kitokį popierių. Tad kol gaminamas šis pažymėjimas, žmogus vairuoti neturi teisės.

Bet kodėl 2 metų stažą įgijusiems vairuotojams negalima pažymėjimo užsisakyti iš anksto - kad jis būtų pagamintas tuo metu, kai baigiasi laikinojo galiojimas?

"Vairuotojo pažymėjimą galima užsisakyti iš anksto tik tuo atveju, kai keičiamas įprastas, bet ne 2 metus galiojantis pradedančiojo vairuotojo pažymėjimas.

Žinia, nuo šių metų liepos 1-osios įsigaliojo naujos Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo nuostatos, pradedantiesiems vairuotojams taikančios papildomus reikalavimus.

Buvo nustatyta, kad pradedantieji vairuotojai jiems išduotą 2 metus galiojantį vairuotojo pažymėjimą turi teisę pakeisti į 10 metų galiojantį pažymėjimą nebaigę papildomo vairuotojų mokymo, jeigu per 2 metus nepažeidė KET reikalavimo ar reikalavimų, už kurį ar kuriuos numatytas papildomas mokymas, arba nesukėlė eismo įvykio, dėl kurio buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata.

Dėl šios priežasties prašymai išduoti naują vairuotojo pažymėjimą priimami ne anksčiau kaip kitą dieną po 2 metus galiojančiame pažymėjime nurodytos galiojimo pabaigos datos", - teigiama "Autosalonui" atsiųstame "Regitros" atsakyme.

"Be abejo, keblumų nekiltų, jei pradedančiojo vairuotojo bandomasis periodas nesutaptų su vairuotojo pažymėjimo galiojimo pabaiga. Tačiau įstatymo leidėjas nenumatė laiko tokioms administracinėms procedūroms kaip vairuotojo pažymėjimo keitimas, o tai reiškia, kad priimti sprendimą pakeisti pradedančiojo vairuotojo pažymėjimą galima tik tuomet, kai pasibaigė pradedančiojo vairuotojo bandomasis periodas, tai yra po 2 metų", - pakomentavo "Regitros" viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė.

Pagal galiojančius teisės aktus vairuotojo pažymėjimas pagaminamas per 10 darbo dienų nuo pareiškėjo prašymo "Regitrai" pateikimo dienos, tačiau, pasak L. Užupės, dažniausiai jis padaromas per 5-6 darbo dienas. Gamybos greitis priklauso nuo gautų prašymų kiekio.

Vairuotojo pažymėjimai gaminami "Regitroje" Vilniuje.

ĮSTATYMAS

Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatyta, kad asmens teisę vairuoti tam tikrų kategorijų motorines transporto priemones patvirtina įrašas Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių vairuotojų registre ir VĮ "Regitra" išduotas vairuotojo pažymėjimas, taip pat policijos įstaigų išduoti vairuotojo pažymėjimai, todėl vairuodamas asmuo turi turėti su savimi galiojantį vairuotojo pažymėjimą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder