Sąmoningai greitį viršija 74 proc. Lietuvos vairuotojų

Sąmoningai greitį viršija 74 proc. Lietuvos vairuotojų

Daugiau nei devyni iš 10-ties vairuotojų prisipažįsta bent kartais sąmoningai pažeidžią kelių eismo taisykles (KET), o kas dešimtas taip elgiasi labai dažnai ar net kiekvienąkart važiuodamas, rodo "Lietuvos draudimo" atlikta vairuotojų apklausa.

Internetu į bendrovės klausimus atsakė beveik 3,2 tūkst. šalies vairuotojų. Apklausos duomenimis, dažniausiai KET pažeidimus sąmoningai daro vyrai iki 35 m. amžiaus. Vyresnieji taip kelyje elgiasi rečiau, kaip nurodo patys - tik kartais ar labai retai.

Pasak "Lietuvos draudimo" Gyventojų turto draudimo vadovo Andriaus Gimbicko, tyrimo duomenys atspindi vairuotojų rizikingumą, kurį nustato draudimo bendrovės.

"Mūsų statistika taip pat rodo, kad asmenys nuo 35 metų pradeda vairuoti žymiai saugiau - jie jau būna sukaupę vertingos vairavimo praktikos, geriau įvertina pavojus, neturi polinkio perdėtai rizikuoti. Taip pat jie pasižymi puikia reakcija", - sakė A. Gimbickas.

Niekada tyčia KET nenusižengią tvirtina apie 10 proc. šalies vairuotojų. Tokių daugiausia tarp dvejų metų stažo neturinčių vairuotojų - ketvirtadalis jų tvirtina niekada nepažeidžią KET reikalavimų. Taisyklių kelyje laužyti nelinkę ir 76 metų bei vyresni vairuotojai.

Draudikų atliktas tyrimas taip pat atskleidė 5 KET pažeidimus, kuriuos vairuotojai dažniausiai daro suprasdami, kad nusižengia galiojančiai tvarkai. 74 proc. vairuotojų teigia viršiją leistiną maksimalų greitį; kas trečias vairuotojas važiuoja per geltoną šviesoforo signalą, nors galėjo spėti ramiai sustabdyti automobilį; 25 proc. vairuotojų neleistinoje vietoje lenkia lėčiau važiuojančią transporto priemonę (šį pažeidimą prie vairo vyrai daro dusyk dažniau nei moterys); 22 proc. kerta ištisinę liniją ; kas šeštas vairuotojas nerodo posūkio signalo prieš sukdamas.

"Šiais veiksmais vairuotojai ne tik rizikuoja būti nubausti, bet ir kelia pyktį kitiems vairuotojams. Mūsų ankstesnis tyrimas parodė, kad vairuotojus itin erzina, kai kiti eismo dalyviai neparodo posūkio signalo, ypač - prieš sukdami į kairę, taip pat kai vairuotojai bando "įtilpti" į sankryžą jau užsidegus geltonam šviesoforo signalui ir taip užblokuoja eismą kitiems automobiliams", - teigė A. Gimbickas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder