Trečiąjį šių metų ketvirtį į šalį įvežta rekordiškai mažai naudotų automobilių

Trečiąjį šių metų ketvirtį į šalį įvežta rekordiškai mažai naudotų automobilių

Per trečiąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje įvyko 99,1 tūkst. naujų ir naudotų automobilių sandorių. Tai 4,7 proc., arba beveik 5 tūkst., mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, rodo transporto skelbimų portalo Baltijos šalyse Autoplius.lt, valstybės įmonės "Regitra" ir "Autotyrimai" duomenys.

Pasak Autoplius.lt plėtros vadovo Viktoro Daukšo, automobilių rinkoje pirmą kartą nuo 2009 m. sandorių skaičius ne augo, o sumažėjo. Tai esą lėmė rekordiškai mažas naujai įvežtų naudotų automobilių skaičius. To priežastimis jis įvardija tai, jog, pradėjus automatinio išregistravimo procedūras dėl negaliojančios techninės apžiūros ar draudimo, daug lietuvių nusprendė parduoti savo senus nebenaudojamus automobilius, ir tai pagyvino vidaus rinką. Be to, pasunkėjo naujai įvežtų naudotų automobilių registracija Lietuvoje, ir verslininkai dar nespėjo prisitaikyti prie pasikeitusios tvarkos.

Trečiąjį šių metų ketvirtį į šalį buvo įvežta 30 tūkst. naudotų automobilių. Tai yra ketvirtadaliu (25,5 proc.) mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. 2013-aisiais per tą patį laikotarpį į šalį buvo įvežta 40,2 tūkst. naudotų automobilių.

Kita vertus, sumažėjus naujai įvežtų automobilių skaičiui, pastebima, kad pagyvėjo Lietuvoje registruotų automobilių prekyba. Per tris mėnesius parduota 65,1 tūkst. automobilių. Tiek daug šalyje registruotų automobilių nebuvo parduota pastaruosius septynerius metus.

Pastebima, kad Lietuvos automobilių parke mažėja senų automobilių, tačiau tai lėmė nauja tvarka, kuomet automobiliai, kurių techninės apžiūros pasas nebegalioja ir kurie yra nedrausti privalomuoju draudimu, išregistruojami automatiškai. Manoma, kad tai turėjo įtakos ne tik rinkai, bet ir Lietuvos automobilių parko statistikai.

Šių metų kovą šalyje buvo registruoti 1,924 mln. automobilių, o spalį - 1,308 mln. automobilių. Tai yra 32 proc., arba 616,5 tūkst., mažiau. Skaičiuojama, kad 21 m. ir senesnių registruotų automobilių kiekis sumažėjo 67,4 proc.: kovą jų buvo beveik 762,4 tūkst., tuo tarpu dabar - 248,5 tūkst.

Ketvirtadaliu (24,4 proc.) sumažėjo 16-20 m. senumo automobilių skaičius (nuo 435,7 tūkst. iki 329,5 tūkst.). 11-15 metų senumo automobilių taip pat mažėjo - 4,2 proc. Naujesniųjų automobilių - 6-10 m. ir 1-5 m. daugėjo atitinkamai 4,4 proc. ir 7,6 proc. 1-5 metų automobilių nuo šių metų kovo iki spalio padaugėjo 7,6 proc. - iki 68,9 tūkst.

Net 219,9 proc. augo iki 1 m. amžiaus registruotų transporto priemonių skaičius (nuo 3,3 tūkst. iki 10,5 tūkst.).

Liepą-rugsėjį Lietuvoje buvo parduota 4,1 tūkst. naujų automobilių. Tai ketvirtadaliu (25,7 proc.) daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Lyginant trečiuosius ketvirčius, tai geriausias parduotų naujų automobilių rezultatas nuo pat 2008 m.

"Šį ketvirtį naujų automobilių nupirkta už 299,2 mln. litų. Tai 67,7 mln. daugiau nei tuo pačiu metu pernai. Viena iš priežasčių, kodėl auga būtent naujų automobilių pardavimai, - artėjantis euro įvedimas", - sako V. Daukšas.

Augant naujų automobilių paklausai, padidėjo ir jų kaina. Vidutinė naujo automobilio kaina Lietuvoje šiuo metu siekia 72,8 tūkst. litų, tai yra 2 tūkst. litų daugiau nei praėjusiais metais.

Pokyčiai rinkoje lėmė ir kintantį naujai įvežtų ir naujų automobilių santykį. Nuperkant vieną naują automobilį į Lietuvą įvežami 7,3 naudoto automobilio. Praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu nupirkus vieną naują automobilį, buvo parduodama 12,3 naudoto.

Autoplius.lt vertinimu, vidutinės naudotų automobilių kainos liepą-rugsėjį siekė 10,7 tūkst. litų.Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, vidutinė naudotų automobilių kaina paaugo 1,4 proc. (153 litais).

Daugiausiai brango dyzelinu varomos transporto priemonės. 16,1 proc., arba 400 litų, atpigo ir patys seniausi benzininiai automobiliai. Praėjusių metų trečiąjį ketvirtį 21 metų ar senesnį benzinu varomą automobilį buvo galima įsigyti už vidutinę 2,2 tūkst. litų sumą, o šiais metais - už 1,8 tūkst. litų.

Nors ir nežymiai, bet pigo visų amžiaus grupių benzininiai automobiliai, išskyrus 1-5 metų amžiaus. Šie automobiliai pabrango 1,5 proc. (400 litų). Jų kaina šiuo metu siekia 28,6 tūkst. litų. 6-10 metų senumo automobilių kaina nepasikeitė, o 11-15 metų benzininio automobilio kaina nukrito 3,4 proc. (200 litų) ir šiuo metu siekia 6 tūkst. litų.

Lengvųjų automobilių rinkos ekspertai pastebi, kad 2014 m. trečiąjį ketvirtį naujų automobilių šuolis užfiksuotas ne tik Lietuvoje, tačiau ir Latvijoje bei Estijoje. Tiesa, būtent Lietuvoje augimas buvo didžiausias - net 25,7 proc.

Latvijoje šį ketvirtį buvo parduota 19,9 proc. daugiau naujų transporto priemonių nei praėjusiais metais tuo pačiu metu. Per tris mėnesius šioje šalyje buvo nupirkta 3795 nauji automobiliai. Estijoje naują automobilį įsigijo kur kas daugiau žmonių - 6193.

Estijoje nuperkama 44 proc. visų Baltijos šalyje nuperkamų naujų automobilių. Lietuva užima 29 proc., o Latvija - 27 proc. Baltijos šalių automobilių rinkos.

"Pastebime, jog Lietuvoje nors ir nežymiai, bet auga privačių žmonių nuperkamų naujų automobilių dalis. Praėjusiais metais privatūs asmenys įsigijo 18,9 proc. naujų automobilių, o šiemet - 19,7 proc. (808 automobiliai). Tiesa, šiuo atžvilgiu mums dar daug trūksta iki Estijos. Ten daugiau kaip trečdalį (35,8 proc.) naujų automobilių nuperka privatūs asmenys (2215 automobilių)", - konstatuoja V. Daukšas.

Baltijos šalyse pirmąsias pozicijas naujų automobilių pardavimuose užėmė skirtingų markių transporto priemonės. Lietuvoje ir Latvijoje populiariausi buvo "Volkswagen" automobiliai. Jų Lietuvoje parduota 645, o Latvijoje - 708 nauji šios markės automobiliai. Estijoje daugiausiai parduota naujų "Toyota" automobilių - 728.

Geriausiai Lietuvoje parduodamų naujų automobilių viršūnėje liepos - rugsėjo mėnesiais atsidūrė "Fiat 500" (407). Palyginti su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu, pardavimai išaugo net 342,4 proc. Latvijoje geriausiai perkamu nauju automobiliu tapo "Škoda Yeti", kurių parduota 193. Estijoje lyderio poziciją išlaikė "Škoda Octavia" (258), nors šio automobilio parduota 15,4 proc. mažiau, palyginti su praėjusių metų trečiuoju ketvirčiu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder