Vaikų saugumas priklauso ir nuo tėvų išsilavinimo

Vaikų saugumas priklauso ir nuo tėvų išsilavinimo

Yra toks liaudies posakis: "Išsilavinimas neleidžia...". Atrodytų, išsilavinimas išties neturėtų leisti daryto blogų dalykų, tačiau būna ir paradoksų - teigiama, kad būtent žmonės, turintys aukštąjį išsilavinimą, savo vaikus automobiliuose dažniau veža be specialių kėdučių.

JAV Nacionalinės eismo saugumo administracijos duomenimis, šalyje daugiau nei trečdalis eismo nelaimių aukų vaikų nebuvo prisegti saugos diržais arba vežti be vaikiškų kėdučių.

Situacija panaši buvo ir 2011 metais - iš 679 avarijos žuvusių jaunųjų (iki 12 metų) amerikiečių 221 vežtas be saugos diržų ar kėdučių. Beje, daugumą jų tėvai vežėsi didesniais automobiliais - visureigiais, pikapais ar minivenais.

Vis dėlto tokie liūdni rezultatai neturėtų stebinti. Neseniai visuomeninės organizacijos "Safe Kids Worldwide" apklausa parodė, kad amerikiečių supratimas apie vaikų saugumą yra neypatingas.

Apklausus 1 002 vairuotojus paaiškėjo, jog 21 proc. jų mano, jog galima vaikų nesegti diržu arba nesodinti į kėdutę, jei važiuojama nedidelį atstumą. Beje, remiantis statistika, 60 proc. avarijų, kuriose nukenčia vaikai, įvyksta per pirmąsias 10 kelionės minučių.

Taip galvoja 34 proc. turtingesnių tėvų (su šeimyninėmis pajamomis nuo 100 tūkst. dolerių per metus) - palyginti su 15 proc. tėvų, uždirbančių mažiau (iki 35 tūkst. dolerių per metus).

Maža to - 20 proc. tų, kurie turi aukštąjį išsilavinimą, savo vaikus trumpų kelionių metu veža neprisegtus - palyginti su 10 proc. tėvų, turinčių tik vidurinį išsilavinimą.

16 proc. tėvų mano, kad jokios saugumo įrangos nebūtina naudoti vaiką vežant nakties metu.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder