Vairuotojai nepaleidžia iš rankų telefonų

Vairuotojai nepaleidžia iš rankų telefonų

Nepaisant visų švietėjiškų akcijų bei baudų, vis dar nemažai vairuotojų rizikuoja savo ir kitų eismo dalyvių saugumu ar net gyvybėmis, naudodamiesi mobiliojo ryšio priemonėmis vairuodami. Tokie pažeidėjai mūsų gatvėse skaičiuojami tūkstančiais.

Visą šią savaitę Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai šalies keliuose organizuos tikslines prevencines priemones. Jų metu pagrindinis dėmesys bus skiriamas vairuotojams, stebint ar jie vairuodami neužsiima pašaline veikla - naudojasi telefonais. Pareigūnai šiuos pažeidimus fiksuos ne tik iš eisme dalyvaujančių tarnybinių automobilių, bet ir iš šalia kelio stovinčių pastatų, patruliuodami pėsčiomis, išlipę iš transporto priemonės ir taikydami panašius efektyvius nekontaktinius pažeidimų atskleidimo būdus.

Analogiškos prevencinės priemonės šiais metais jau rengtos gegužę ir spalį. Pavasarį, per savaitę, išaiškinti 1192, rudenį - 1002 pažeidėjai. Statistika rodo, kad beveik trečdalis visų eismo įvykių įvyksta dėl vairuotojų veiksmų, nesusijusių su vairavimu, nepakankamo dėmesingumo ir atidumo kelyje. Per metus policininkai išaiškina 18-20 tūkstančių atvejų, kai vairuotojai naudojasi telefonais, neturėdami laisvų rankų įrangos.

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko Vytauto Grašio teigimu, užtenka tik akimirkai nukreipti dėmesį nuo vairavimo bei to, kas vyksta kelyje, ir iki nelaimės lieka vos vienas žingsnis.

„Tokie eismo įvykiai, kai atsitrenkiama į priekyje važiuojančią transporto priemonę, darant posūkį, išvažiuojant iš šalutinio kelio, kai nepastebima einančio pėsčiojo, yra neretai susiję su tuo, kad vairuotojas dėmesį nukreipė nuo savo pagrindinio darbo - vairavimo, nes reikėjo skubiai atsiliepti į mobiliojo skambutį, perskaityti gautą žinutę išmaniajame, čia ir dabar su keleiviu išspręsti neatidėliotiną problemą", - sakė V.Grašys.

Už draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis (išskyrus atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas) gresia administracinė atsakomybė. Galima sulaukti ne tik baudos nuo 60 iki 90 eurų, bet ir netekti teisės vairuoti nuo 1 iki 3 mėnesių.

Policininkai primena, kad vairuotojai dažnai Kelių eismo taisykles pažeidžia, kai telefonu naudojasi ar naršo internete stovėdami spūstyse. Klaidingai manydami, jog jų automobilių „Start Stop" funkcija, kuri, sustojus automobiliui, išjungia variklį, pateisina tokį veiksmą.

Vilniaus apygardos teismas neskundžiama nutartimi konstatavo, kad net ir tuo atveju, jei vairuojamos transporto priemonės variklis spūstyje iš tiesų yra išjungtas, tokia situacija vis tiek neatitinka Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso ir Kelių eismo taisyklių sąlygų, būtinų norint naudotis telefonu esant automobilyje.

Transporto priemonė turi būti ne tik išjungtu varikliu, bet ir stovinti. Tuo metu laikinas automobilio stabtelėjimas spūsties metu, Vilniaus apygardos teismo vertinimu, negali būti prilyginamas stovėjimui, kadangi tokia transporto priemonė nepertraukiamai dalyvauja eisme.

Vairuotojas, norėdamas sustabdyti automobilį ir kalbėti telefonu, turi tą atlikti tokioje vietoje ir tokiu būdu, kad nekliudytų transporto ir pėsčiųjų eismui. Paprastai sakant - transporto priemonė neturi dalyvauti eisme.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder