Valdas Jonušis: saugaus elgesio kelyje vaikus turi mokyti ir tėvai

Valdas Jonušis: saugaus elgesio kelyje vaikus turi mokyti ir tėvai

Prasidėjus naujiems mokslo metams itin daug dėmesio skiriama gatves užplūdusiems mažiausiems eismo dalyviams. Šį rugsėjį tradiciškai ypatingą dėmesį eismo saugumui skirs pareigūnai, visą mėnesį vyks reidai keliuose. Vairuotojai bus raginami neprarasti budrumo, policininkai lankysis mokyklose, moksleiviams primins Kelių eismo taisykles.

Tačiau visos šios priemonės neduos laukiamų rezultatų, jei apie saugų elgesį gatvėje vaikams nepasakos patys artimiausi žmonės. Mūsų šalies automobilių sporto legenda, Lietuvos kartingo federacijos generalinis sekretorius ir automobilių sporto pedagogas Valdas Jonušis teigia, kad mokant tokių įgūdžių, geresnių mokytojų už tėvus, kurie vaikui yra autoritetas, tikrai nerastume.

"Vaikai gatvėje linkę kartoti tėvų elgesį. Tad tėvams gero pavyzdžio rodymas yra būtinas. Priešingu atveju nepadės nei mokytojai, nei policijos pareigūnai, nei visokiausios saugaus eismo akcijos. Sunku tikėtis, kad vaikas norės prisisegti saugos diržą, jei matys, kad patys tėvai jo niekada nesisega.

Tą patį galima pasakyti ir apie pėsčiųjų perėjas. Mokykloje galima kiek nori mokyti vaikus, kad per gatvę dera pereiti tik tam skirtose vietose ir tik degant žaliam šviesoforo signalui. Bet jei tėvai vaikus į mokyklą veda per gatvę ne pėsčiųjų perėjoje ar bėga sankryžoje degant raudonam šviesoforo signalui, jokio teigiamo rezultato nebus", – apie tėvų rolę ugdant moksleivių saugaus elgesio gatvėse kultūrą samprotauja V. Jonušis.

Jis pastebi, kad patys mažiausieji, pavyzdžiui pradinukai, teisingiausiai perėjose elgiasi būtent ten, kur vyko mokymasis, kur buvo kalbama apie saugaus elgesio gatvėje principus. Dėl šios priežasties, jei atžala tik pradeda eiti į mokyklą, tiesiog būtina bent kelis kartus kartu su vaiku praeiti maršrutą ir pirmyn ir atgal. Taip jis išmoks ir lengviau supras, kaip saugiai elgtis žengiant per gatvę.

"Dar vienas dalykas, kurį derėtų skiepyti vaikams, tai vadinamasis riboto pasitikėjimo principas. Vaikams derėtų priminti, kad net tose situacijose kur jie yra akivaizdžiai teisūs, visuomet reikia apsidrausti. Į kelią net ir pėsčiųjų perėjoje derėtų žengti tik tuomet, kai esi tikras, kad pėsčiuosius praleisti turintis automobilis spės sustoti", – pastebėjimais dalinasi lenktynininkas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder