Vietoj baudos - šiurpinantys vaizdai

Vietoj baudos - šiurpinantys vaizdai

Staiga atsidaro važiuojančio automobilio galinės durys ir iš jo tiesiai ant gatvės iškrenta mažas vaikas. „Baisu“,- žiūrėdami tokį nufilmuotą vaizdą, sakė vairuotojai, kuriuos prie kompiuterio ekrano pažiūrėti trumpų filmų, parodančių, kas nutinka, kai vaikas automobilyje vežamas neprisegtas saugos diržais, pakvietė Kretingos rajono policijos komisariato pareigūnai. Jie tikisi, kad šiurpi realybė vairuotojus sudrausmins labiau negu baudos.

Policijos miniautobusas, į kurį vairuotojai ir buvo kviečiami pažiūrėti filmuotos medžiagos iš eismo įvykių, trečiadienio rytą buvo pastatytas prie Kretingos Simono Daukanto pagrindinės mokyklos.

Čia patruliavę policijos pareigūnai tikrino, ar tėvai savo vaikus į švietimo įstaigą veža specialioje jam pritaikytoje sėdynėje, ar vaikas segi saugos diržus.

Pažeidus šiuos reikalavimus pirmą kartą gresia 100-200 Lt bauda, antrą kartą – 200-300 Lt bauda arba teisių atėmimas 1 mėn.

Vaizdai pribloškė

Tačiau šįkart Kelių eismo taisykles pažeidusius vairuotojus policijos pareigūnai auklėjo ne bauda, bet pakviesdami pažiūrėti filmuotos vaizdo medžiagos. Matydami, kaip atsidarius durims arba per avariją iš automobilio iškrinta vaikas, jis ridenasi važiuojamąja gatvės dalimi, kaip jo šoka gelbėti išsigandę tėvai, ne vienas vairuotojas sėdėjo priblokštas. Juk tokioje pat situacijoje gali atsidurti bet kuris tėvas, kuris nepasirūpina, kad vaikas segėtų saugos diržą. „Negalvojau apie tai“,- prisipažino Vytautas Paulauskas, kuris į mokyklą vežė tris dukteris ir ne visos jos segėjo saugos diržus.

„Atrodo kraupiai“,- pamatęs filmuotą medžiagą sakė Liutauras Ivaškevičius. Jis teigė griežtai kontroliuojantis, jog jo aštuonmetis vaikas segėtų saugos diržą, tik šįkart jis jį paskubėjo atsisegti.

„Planavau sustoti vienoje vietoje ir išleisti vaiką, bet buvo daug mašinų, tai nusprendžiau dar šiek tiek pavažiuoti ir kitur stabtelti. Todėl vaikas ir buvo atsisegęs diržą“,- paaiškino L. Ivaškevičius.

„Vyrą visada drausminu, kad vaiką vežtų tik prisegęs saugos diržus, o dabar pati įkliuvau. Čia bus man pamoka“, - nuoširdžiai prisipažino septynmetį vaiką į mokyklą vežusi Ingrida Mažeikaitė. Per valandą trukusią akciją policijos pareigūnai pastebėjo, jog dauguma vairuotojų vaikus veža pasirūpinę, kad jie segėtų saugos diržus, tačiau buvo ir pažeidusių šias taisykles. Todėl ateityje planuojama tokią akciją organizuoti ir prie kitų rajono ugdymo įstaigų, siekiant, kad kuo daugiau vairuotojų pamatytų filmuotą medžiagą.

 

Rizikuoja ir gale sėdintys

„Gal pažiūrėję eismo įvykių vaizdus vairuotojai supras, jog tokie jų pasiteisinimai, kad važiuoja tik „čia pat“, yra juokingi. Nesvarbu, kaip toli važiuoji, nelaimė gali nutikti ir namų kieme,- kalbėjo akcijos sumanytojas Kretingos rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Algirdas Budginas. – Iki šiol atsimenu, kaip prieš keletą metų tėtis suremontavęs dviratį davė mergaitei juo pasivažinėti. Dukra važiavo irgi čia pat, prie namų, bet buvo tamsu ir ją mirtinai partrenkė automobilis. Tokie dalykai sukrečia, ir žmogus, kuris su tuo savo gyvenime asmeniškai nesusidūrė, negalvoja, kokios žiaurios gali būti pasekmės, nesilaikant Kelių eismo taisyklių. Reikia elgtis taip, kad jei ir nutiktų nelaimė, galėtum ramiai sau ištarti, jog dėl savo kūdikio padarei viską, kas tik buvo įmanoma tavo jėgoms.“

 

 

 
Prasidėjus mokslo metams, policijos pareigūnai sutelkė dėmesį, ar tėvai vaikus į mokyklą automobiliais veža saugiai.

Pasak A. Budgino, kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, tėvui, kuris veža vaiką neprisegęs jo saugos diržu, yra taikoma baudžiamoji atsakomybė. „Prilyginama, kad tėvas pasikėsino nužudyti savo vaiką ir nuo to sulaikė tik jį sustabdžiusi policija. Todėl tokiam tėvui gresia net kalėjimas,- teigė A. Budginas. – Tad reikia rimtai pagalvoti apie savo vaikų saugumą – jei automobilis verčiasi, neprisisegęs žmogus jame skraido. Dažnas atvejis – žmogus trenkiasi į langą, jį išdaužia, bet neiškrenta visas ir lieka išsikišęs iki juosmens. Tuomet versdamasis automobilis visu svoriu ir užkrenta ant galvos, krūtinės, liemens. Neįmanoma likti gyvam.“

Pastebima tendencija: keleiviai segi saugo diržus, jei sėdi priekyje, bet nesisega, jei važiuoja automobilio galinėje sėdynėje. A.Budginas paaiškino, kuo tai yra pavojinga: „Per eismo įvykį keleivis iš galinės sėdynės gali skrieti į priekį ir taip mirtinai sužaloti priekyje sėdinčius žmones, nors šie ir būtų prisisegę saugos diržais. Yra ištirta, kad frontalinio smūgio metu, jei automobilis važiuos 50 km per val. greičiu, kūno judesio energija bus tokia didelė, kad vaikas, sveriantis 20 kg, spaus priekinę sėdynę ir joje sėdintį žmogų tokia jėga, kuri prilygtų beveik dviem tonoms. Jau nekalbant apie tai, kad ant galinės sėdynės sėdintis vaikas gali kristi pro priekinių sėdynių tarpą ir trenktis į priekinį stiklą.“

*

A.Budginas inicijavo ir dar vieną akciją – jau dabar Kretingos rajono policijos komisariato fojė yra pastatytas stendas su nuotraukomis iš eismo įvykių. „Šis ir dar vienas panašus stendas su nuotraukomis keliaus po visą rajoną – juos pastatysime žmonių lankomose vietose, pavyzdžiui, valstybės įstaigose, įmonėse ir pan. Tikiuosi, kad šios nuotraukos padės vairuotojams suprasti, kad kelyje reikia elgtis atsargiai“,- sakė A. Budginas.

Per 2013 metų 8 mėnesius Kretingos rajone užregistruota 30 eismo įvykių, kuriuose nukentėjo 11 automobilio vairuotojų, 7 pėstieji (1 jų žuvo), 6 dviračio vairuotojai, 10 keleivių. Žuvusysis – 17 metų jaunuolis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder