Agurkų derlius trečdaliu mažesnis

Agurkų derlius trečdaliu mažesnis

Šiemetė gamta nebuvo palanki agurkų augintojams, ypač tiems, kurie šių daržovių plotus turi atviruose laukuose. Augintojų šiltnamiuose nuotaikos linksmesnės, nors derlius sumenkęs.

Tikisi, kad rugpjūtį jau skins

Kėdainių rajone, Lančiūnavos laukuose, 2,5 ha agurkų auginantis Vidmantas Kvedaras, siekdamas padidinti derlių, šįmet agurkams klojo drėkinimo juostas, mulčiavo, sumažino ir šių daržovių auginimo plotą, mat tikėjosi, kad pagerinus technologijas ir mažesniame plote derlius bus geras. Tačiau tiek pavasaris, tiek vasara šalta, šilumą mėgstantys agurkai lauke derėti nenori.

„Kol kas mes nieko neskiname, derlius vėluoja. Mes agurkus daigais auginame ir per mėnesį jie turi duoti derlių. Dabar liepos vidurys, mano lauke agurkai prastai atrodo, jeigu pradės megzti, tai tik po dviejų savaičių - bus jau rugpjūtis. O rugpjūčio antra pusė jau šalta, taigi turėsime labai trumpą derliaus ėmimo laikotarpį, vėliau agurkus ligos užpuola ir viskas baigiasi“, - nelinksmai kalbėjo V.Kvedaras.

Paklaustas, kodėl neaugina šiltnamyje, ūkininkas tikino, kad agurkus augina raugti, o būtent auginti lauke raugti labiausiai tinka. Šiemet už kilogramą raugintų agurkų ūkininkai prašo 1 euro.

V.Kvedaras tikino, jog agurkų derlius labiausiai priklauso nuo klimato, Lenkijoje sąlygos šioms daržovėms kur kas palankesnės. „Lenkai gauna derlius iki 100 tonų iš hektaro. Mums tik pasvajoti apie tokį agurkų derlingumą“, - teigė jis.

Didelis agurkų poreikis

Romas Valevičius, Kėdainiuose šiltnamiuose auginantis keletą hektarų agurkų, „Vakaro žinioms“ aiškino, kad agurkų šiltnamiuose augintojams šįmet pasisekė kur kas labiau nei lauko. „Pastarųjų auginimas sustojęs. O mūsų derliaus sumažėjimas yra apie 25-30 proc. Agurkai tokie jau yra, jeigu gamtos sąlygos blogesnės, visada derlius sumažėja. Pernai buvo labai geri ir derliai, ir kaina, nes buvo šilta vasara“, - kalbėjo R.Valevičius. Jis akcentavo, kad būtent dėl šalto pavasario ir savo ruožtu mažesnio agurkų derliaus šių daržovių kainos nekrito ir tikriausiai nekris, jei stipriai neatšils.

Didmeninės agurkų kainos liepą yra apie 60 euro centų už kilogramą. R.Valevičius tvirtino, kad šiuo metu didelį agurkų poreikį turi konservų fabrikai ir prekybos centrai. „Agurkų pasirinkimas du kartus mažesnis, pasiūla sumažėjusi, tuomet kainos ima kilti, stabilizuojasi arba nekrenta, tai čia žinia vartotojams“, - atkreipė dėmesį jis.

Šiltnamiuose auginantys agurkus ūkininkai juos skina jau nuo balandžio, pasak pašnekovo, skins dar visą vasarą, o antro derliaus laukiama rugsėjį, spalį. Dauguma augintojų ištikimi Pasalimo agurkų veislei, tokie turi daugiau sausų medžiagų, labai tinkami transportuoti, be to, net dvi savaites negenda ir išlaiko prekinę išvaizdą, - tas labai aktualu prekybos centrams.

„Tokią veislę ir aš auginu, tačiau yra ir desertinio tipo veislės, jos transportuoti netinka, taigi kiekvienas augina pagal realizacijos būdą“, - kalbėjo ūkininkas.

R.Valevičius pasakojo, kad savą produkciją eksportuoja į Estiją, Latviją, Vokietiją, Rusiją. Taip pat nemažai agurkų pateikia vidaus rinkai. „Su konservų pramone sudarome sutartis iš anksto, agurkų supirkimo kaina daugmaž stabili nepriklausomai nuo rinkos kainos. Taigi konservų fabrikams agurkus atiduodame už tą kainą, kuri sutarta prieš pusę metų, - sakė ūkininkas. - Norint turėti stabilius santykius su konservų pramone, reikia mokėti ir pralošti.“

R.Valevičiaus nuomone, konservų fabrikų pagaminama agurkų produkcija vartotojams neturėtų brangti arba brangti labai nežymiai.

Šiemet Žemės ūkio ministerija skiria daug dėmesio šiltnamiuose daržoves auginantiems ūkininkams, yra europinės programos, kuriomis pasinaudodami daržovių augintojai gali atnaujinti šiltnamių konstrukcijas. Mat patiems augintojams tą padaryti gana sudėtinga - pastatyti 1 ha ploto šiltnamį kainuoja 2 mln. eurų. Atsinaujinę agurkų ir kitų daržovių augintojai padidina savo ūkių efektyvumą ir produkcijos eksporto galimybes.

Informacija

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, Lietuvos prekiniuose ūkiuose agurkų kainos krito, pavyzdžiui, šių metų 27 sav. (06 29-07 05) minimali trumpų agurkų kaina buvo 0,45 euro už 1 kg, 28 sav. (07 06-12) - jau 0,40 euro už 1 kg. Ilgų agurkų maksimali kaina minėtu atitinkamu laikotarpiu krito nuo 0,70 euro iki 0,50 euro už 1 kg.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder