Algirdas Sysas siūlo grįžti prie diskusijų dėl turto mokesčių

Algirdas Sysas siūlo grįžti prie diskusijų dėl turto mokesčių

Seimo Pirmininkės pavaduotojas socialdemokratas Algirdas Sysas siūlo grįžti prie diskusijų dėl turto - tai yra automobilių, nekilnojamojo turto ir progresinių gyventojų pajamų mokesčių įvedimo. Esą už pajamas, surinktas už šiuos mokesčius būtų galima didinti atlyginimus biudžetiniame sektoriuje, taip išaugtų pajamos į "Sodrą", dėl ko būtų galima kelti mažiausias pensijas.

"Mano galva, mes tikrai rimčiau turime galvoti apie rimtas, stabilias, užtikrintas pajamas. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Pasaulio bankas ne kartą aiškiai sakė, kad mūsų mokestinė sistema yra labai keista ir nesubalansuota", - vertindamas kitų metų biudžeto projektą, "Žinių radijui" trečiadienį sakė A. Sysas.

Seimo Pirmininkės pavaduotojas patikslino turįs mintyje turto mokesčius.

"Tai - tie patys mokesčiai, apie kuriuos pasakome, o po to į krūmus bėgame - tas pats automobilių, nekilnojamojo turto mokestis, progresiniai gyventojų pajamų mokesčiai. Akivaizdu, kad tai yra tikrai geras šaltinis, lyginant su kitomis ES valstybėmis", - kalbėjo A. Sysas.

Socialdemokratas teigia, kad už pajamas, surinktas už šiuo mokesčius būtų galima kelti atlyginimus dirbantiems biudžetiniame sektoriuje.

"Jau septyneri metai biudžetininkams įšaldytas atlyginimas, kainų indeksas augo, vadinasi, turime rasti galimybių bent jau tiems, kas mažiausius atlyginimus", - teigė A. Sysas.

Jo vertinimu, augant algoms būtų galima galvoti ir apie mažiausių pensijų kėlimą.

"Jei nedidinsime darbo užmokesčio, tai tada nebus įmokų didesnių (įmokų - ELTA) į "Sodrą", tada mes negalėsime kalbėti apie pensijų didinimą. 330 tūkst. žmonių, kuriems nebuvo sumažintos pensijos, bet septynerius metus ir nedidėjo, o kainos išaugo 20 proc., jų perkamoji galia yra sumažėjusi penktadaliu", - kalbėjo A. Sysas.

Socialdemokratas skeptiškai atsiliepė apie koalicijos partnerių "darbiečių" reikalavimus dar kelti minimalią mėnesinę algą (MMA). Esą reikėtų atsiplėšti nuo diskusijų apie MMA ir galvoti apie tai, kaip didinti atlyginimus.

"TVF atstovas yra visiškai teisus - mūsų MMA bus pusė vidutinio darbo užmokesčio. Normaliose šalyse tai sudaro 30-40 proc. Turime stengtis, kad didėtų darbo užmokestis, todėl reikia rasti šaltinių", - sakė A. Sysas.

Jis taip pat asmeniškai pasisako už tai, kad būtų panaikinta Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata šildymui.

"Mano asmenine nuomone, ją reikėtų naikinti, nes bet kokia lengvata iškreipia rinką, socialinį teisingumą. Šiandien žmogus, kuris gali mokėti už PVM lengvatą, nemoka", - sakė A. Sysas.

Seimo Pirmininkės pavaduotojo vertinimu, dėl kitų metų biudžeto dar laukia aštrios diskusijos valdančiųjų politinėje taryboje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder