Anglys pabrango, malkų kaina - stabili

Anglys pabrango, malkų kaina - stabili

Malkų prekeiviai, praėjusį rudenį stebėję nekasdienį sujudimą ir didelę paklausą, dabar negali pasigirti dideliais prekybos mastais. Pasak jų, šiuo metu malkas perka tie, kurie neturi malkinių ir rudenį negalėjo užsipirki didelių kiekių kuro, arba tie, kurie jau rūpinasi kita žiema.

Žinia, praėjusių metų rudenį užsienio sinoptikai prognozavo šią žiemą būsiant itin snieguotą ir šaltą. Tad nemažai žmonių patikėję tokiomis prognozėmis rudenį pasirūpino daugiau kietojo kuro. Visgi malkų prekeiviai ir dabar nesėdi rankų sudėję - nors tokio ažiotažo kaip buvo rudenį toli gražu nėra, bet prekyba nemerdi.

"Juk yra tokių žmonių, kurie neturi malkinių, tad negali iš anksto užsipirkti daug malkų", - dabartinį pirkėją apibūdino malkų pardavėjas Kęstas Adomaitis.

Pasak jo, geriausia malkų prekyba buvo prieš Kalėdas - nes gruodžio pabaigoje šaltas vėjas labiausiai traukė iš namų šilumą ir gerokai aptirpdė malkų atsargas.

K. Adomaičio duomenimis, dabar malkų kaina nelabai skiriasi nuo praėjusio rudens kainų. Esą sausio pradžioje, kai buvo plikledis ir į mišką nebuvo įmanoma įvažiuoti malkų kainos buvo truputėlį šoktelėjusios, bet dabar vėl krito.

Jam antrino malkų prekeivis Gintautas. Jo teigimu, dažnai žiemą malkos būna net pigesnės.

"Suprantama. Juk žiemą nėra tokios malkų paklausos, kaip būna rudenį, tad tenka mažinti kainas, kad priviliotum pirkėją. Protingi pirkėjai jau dabar rūpinasi kita žiema ir perka malkas ateičiai. Juk, pavyzdžiui, ąžuolines malkas džiovinti reikia mažiausiai metus", - pasakojo Gintas.

Ką tik apsigyvenusius nuosavame name ir galbūt pirmą žiemą perkančius kurą malkų prekeiviai protino, kad perkant malkas tiksliai reikia žinoti, ar kaina skelbiama už kubinį metrą, ar už erdmetrį (kai malkos sumestos netvarkingai).

"Jei perkate sunkvežimį malkų, kuriame telpa 10-11 erdmetrių netvarkingai sumestų malkų, tai turite žinoti, kad realiai nuperkate tik 6 kubinius metrus malkų", - priminė K. Adomaitis.

Tad esą, jei sakoma kad malkos kainuoja tik 70-80 litų, greičiausiai turima omenyje erdmetris.

Skelbimuose rašoma, kad kubinis metras skaldytų malkų kainuoja nuo 75 iki 150 litų (kaina priklauso nuo medžio kaitrumo), atraižų kubinis metras kainuoja 60 Lt.

Pardavėjai skaičiuoja, kad šiuolaikiniam namui šildyti žiemą užtenka vieno sunkvežimio malkų.

Tuo metu akmens anglies ir durpių briketų pardavėjų teigimu, šio kuro kainos palyginti su rudeniu dabar šoktelėjusios net 100 litų už toną.

"Praėjusią vasarą toną anglių buvo galima nusipirkti net 125 litais pigiau nei dabar. Geras šeimininkas žino, kad kuru reikia pasirūpinti vasarą. O dabar anglių pirkimą nulemia oro temperatūra. Kai atšąla, prekyba pagyvėja, kai atšyla - mažai kas perka", - pasakojo pardavėjas Ričardas.

Jo duomenimis, dabar tona akmens anglies kainuoja 525 litus, durpių briketų - 360 litų.

Taip pat prekyboje siūlomi šiaudų briketai, saulėgrąžų, grikių lukštų briketai. Beje, yra žmonių, kurie šildo namus degindami grūdus. Tiesa, daugelis jų specialiai šildymui grūdų neperka, nes jie yra ūkininkai ir turi savo grūdų. Teigiama, kad norint grūdais apšildyti 100 kv. m ploto būstą, vienam mėnesiui reikia maždaug tonos grūdų.

TENDENCIJOS. Nors sakoma, kad kuru reikia pasirūpinti vasarą, tačiau malkų pardavėjai pastebi, kad žiemą malkų kainos nekyla, o dažnai net būna žemesnės nei rudenį.

Redakcijos archyvo nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder