Apklausa: dešimtadaliui Lietuvos šeimų neužtenka pinigų maistui

Apklausa: dešimtadaliui Lietuvos šeimų neužtenka pinigų maistui

Pavasario pradžioje dešimtadaliui - 10 proc. - Lietuvos šeimų neužteko pinigų maistui.

Kiek daugiau nei trečdalis - 35 proc. - šeimų (namų ūkių) viešosios nuomonės apklausoje nurodė, kad jiems užtenka pinigų maistui, bet labai sunku nusipirkti drabužių.

Keturi iš dešimties - 39 proc. - apklaustųjų savo šeimos finansinę padėtį apibūdino kaip vidutinę, t. y., jiems užtenka pinigų maistui ir drabužiams bei dar gali šiek tiek sutaupyti, bet to neužtenka stambesniam pirkiniui - pavyzdžiui, televizoriui ar šaldytuvui.

12 proc. šeimų nurodė, kad jiems yra prieinami kai kurie brangūs daiktai, tačiau labai brangių pirkinių - buto, vasarnamio ar pan. - jie negali sau leisti.

Šeimų, kurios gali pirkti viską, ko nori, yra mažiau nei procentas - 0,7 proc.

3 proc. respondentų rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" naujienų agentūros ELTA užsakymu atliktoje apklausoje neatsakė į šį klausimą.

Kovo 20-31 dienomis vykusioje apklausoje Lietuvos gyventojų buvo prašoma apibūdinti savo šeimos finansinę padėtį bei nurodyti vidutines namų ūkio pastaruoju metu gaunamas pajamas bei pajamas vienam šeimos nariui.

Kaip parodė tyrimas, 2010 metų kovo mėnesį beveik pusė - 45 proc. - apklaustųjų savo šeimos finansinę padėtį apibūdino kaip blogą. Per metus tokių respondentų padaugėjo 4 procentiniais punktais.


Šeimų, gerai vertinančių savo finansinę padėtį, šių metų kovą tebuvo kiek daugiau nei dešimtadalis - 13 proc. Per metus jų sumažėjo 4 procentiniais punktais.

Respondentų, savo šeimos padėtį apibūdinančių kaip vidutinę, liko tiek pat, kaip ir prieš metus - 39 proc.

Blogiausiai savo finansinę padėtį vertina šeimos, gyvenančios rajonų centruose ar mažesniuose miestuose. Daugiau nei pusei - 51 proc. - čia gyvenančiųjų neužtenka pinigų maistui arba jie neturi pinigų drabužiams.

Kad šeimos finansinė padėtis yra gera ir jie gali nusipirkti brangių daiktų, atsakė tik 8 proc. šeimų, gyvenančių rajonų centruose ar mažuose miesteliuose.

Tos pačios apklausos duomenimis, šių metų kovą vidutinės namų ūkio pajamos per mėnesį buvo 1 903 litai, o vidutinės pajamos vienam šeimos nariui - 811 litų. Prieš metus šie rodikliai buvo atitinkamai 2375 litai ir 931 litas.

Prieš pusantrų metų - 2008 m. rugsėjį - vidutinės namų ūkio mėnesio pajamos buvo 2 604 litai, o vienam šeimos nariui - vidutiniškai 1 073 litai.

Per praėjusius metus vidutinės namų ūkių mėnesio pajamos sumažėjo vidutiniškai 470 litų, o per pusantrų metų - 700 litų.

Šeimų, kurios savo finansinę padėtį apibūdina kaip gerą, vidutinės mėnesio pajamos 2010 metų kovą buvo 3 140 litų bei 1 275 litai vienam šeimos nariui, o šeimų, kurios finansinę padėtį nurodo kaip blogą, atitinkamai 1 370 litų ir 630 litų. Šeimų, kurios savo finansinę padėtį apibūdina kaip vidutinę, bendras pajamų vidurkis per mėnesį buvo 2 270 litų, o pajamos vienam šeimos nariui sudarė 915 litų.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder