Atliekų krova kelia nerimą politikams

Atliekų krova kelia nerimą politikams

Kai kurie miesto politikai skelbia aliarmą, esą norima Klaipėdos uostą paversti Europos sąvartynu. Bendrovės "Vakarų krova" atstovai tikina, kad triukšmaujama dėl neišmanymo. Kad spalvos gerokai sutirštintos, teigia ir Vilniaus aplinkosaugininkai.

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie UAB "Vakarų krova" paraišką keisti Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą, kilo triukšmas. Imta aiškinti, kad siekiama įvežti į Lietuvą 140 tūkst. tonų šiukšlių kasmet nepaisant to, kad prokuratūra dar nebaigė tyrimo dėl anksčiau per uostą įvežtų ir į Panevėžį turėjusių iškeliauti, bet vėliau Klaipėdoje neteisėtai sudegintų beveik 3 000 tonų atliekų.

"Daug skambių frazių yra pasakoma, bet šiuo atveju, manau, yra sutirštintos spalvos. Galbūt tai susiję su tam tikrais politiniais aspektais. Jokie sprendimai nepriimti, dar tik nagrinėjama dokumentacija, tad toks vertinimas yra tiesiog ankstyvas. Dar nieko nėra išduota ir nieko nėra leista. Prašyti įmonės gali daug ko, bet tai nereiškia, kad visada tai joms bus leista daryti", - teigė Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) Poveikio aplinkai vertinimo ir taršos prevencijos skyriaus vedėja Milda Račienė.

"Eilinis pakuotas krovinys"

Pasak UAB "Vakarų krova" direktoriaus Gedimino Rimkaus, triukšmas sukeltas dėl neišmanymo. Bendrovė jau turi leidimą mechaninio apdirbimo atliekų krovai. Pasak įmonės vadovo, tai - "eilinis pakuotas krovinys, tik tiek, kad jį sudaro miesto politikams nepatinkančios komunalinės atliekos".

"Tas krovinys nei pavojingas aplinkai, nei sprogus, nei kenksmingas. Jeigu toks krovinys atkeliautų į Klaipėdos uostą, mes teisėtai galėtume jį krauti, nes turime leidimą. Tačiau tai nereiškia, kad tai jau darysime dabar. Nesame girdėję, kad kas nors turėtų AAA išduotą leidimą importuoti mechaninio apdirbimo atliekas. Šiandien mes neturime jokio paklausimo dėl mechaninių atliekų krovos. Turime leidimą tik atlikti krovos operacijas, iškrauti atliekas iš laivo, sandėliuoti aikštelėje, pakrauti į automobilinį transportą, bet ne importuoti. Tai du skirtingi dalykai. Esame krovos kompanija ir neturime jokių sandorių su airiais ar norvegais, plukdančiais tokias atliekas į kitas šalis, ar su "Fortum". Esame tik logistinės grandinės dalis, atliekanti krovą", - aiškino G. Rimkus.

Direktorius neneigė, kad vieną komunalinių atliekų partiją "Vakarų krova" jau krovė.

Pasak G. Rimkaus, viską reguliavo leidimą importuoti tokias atliekas gavusi bendrovė. "Vakarų krova" šioje grandinėje buvo tik krovos paslaugos pardavėja.

Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą turi kiekviena uosto krovos kompanija. Jeigu atsiranda koks nors naujas krovinys, būtina papildyti tokį leidimą. Tada kreipiamasi į Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentą (KRAAD) nurodant, kas bus kraunama ir kaip. Jis arba sutinka, arba ne. Jeigu nesutinka, kviečia atvykti, organizuoja svarstymą, kuriame dalyvauja ir Savivaldybės atstovai.

BAIMĖ. Kai kurie miesto politikai baiminasi, kad pasinaudojus pernykščiu precendentu verslas gali siekti Klaipėdoje vėl sudeginti importuotas atliekas. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Šį kartą nereikėjo net svarstymų, mes tokį leidimą gavome, nes jokio poveikio aplinkai nėra", - tikino G. Rimkus.

Pasak jo, gegužės 23 d. bendrovė gavo laišką iš KRAAD, kuriuo pranešama, kad jis neprieštarauja "Vakarų krovos" papildomai paraiškai ir planui pritaria, nepateikta nei pastabų, nei pasiūlymų.

Vilnius leidimo nedavė

AAA Poveikio aplinkai vertinimo ir taršos prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė Svetlana Ofverstrom paaiškino, kad leidimą importuoti atliekas išduoda AAA Atliekų licencijavimo skyrius. Pasak jos, jeigu veikla yra paprastesnė, mažesni atliekų kiekiai, tai leidimus išduoti gali ir Klaipėdos skyrius. AAA skyrius Vilniuje išduoda leidimus didesniems objektams. Pasak specialistės, Vilniaus skyrius leidimą duoda ir "Vakarų krovai", nes ji perkrauna pavojingus pelenus.

Anot jos, šiuo metu reikalaujama gauti leidimą sandėliuoti atliekas net ir tuo atveju, jei jos yra tik perpakuojamos arba tik perkraunamos. Specialistės teigimu, "Vakarų krova" kaip krovė įvairias atliekas, taip ir kraus toliau, nes leidimą ji jau turi, tik dabar ji nori sumažinti vienų kiekį ir keisti jį kitu.

Kol kas agentūra jokio sprendimo dar nepriėmė, nes visai neseniai pakartotinai gavo pastabų iš Savivaldybės, kuri nesutinka, kad vienos atliekos būtų pakeistos kitomis. S. Ofverstrom teigimu, kad AAA dabar analizuos gautą paraišką, atsižvelgs ir į Savivaldybės pastabas.

"Mes negalime neatsižvelgti į pastabas. Jeigu bendrovė atsižvelgdama į jas visą pataisys taip, kad visiems subjektams viskas tiks, tada galėsime priimti paraišką ir po 20 darbo dienų keisti leidimą. Jeigu ne, leidimo nekeisime", - sakė S. Ofverstrom.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder