Azartinių lošimų skaidrumą užtikrins griežtesnė kontrolė

Azartinių lošimų skaidrumą užtikrins griežtesnė kontrolė

Siekiant užtikrinti sąžiningą ir skaidrų lošimų veiklos vykdymą bei efektyvesnę pinigų plovimo prevenciją, visi lošimo automatai privalės būti sujungti į vieną kontrolės sistemą, lošimų organizatoriai privalės filmuoti prie lošimo stalų vykstančią įmokėtų sumų ir žetonų inventorizaciją. Tokioms Finansų ministerijos pasiūlytoms Azartinių lošimų įstatymo pataisoms po pateikimo ketvirtadienį pritarė Seimas.

„Šiuo sprendimu įnešime daugiau skaidrumo ir tvarkos į lošimų veiklą. Be to, tai naudinga ir verslui, kuriam ši sistema sumažins administracinę naštą, nes mažės lošimo automatų patikrinimų lošimų organizavimo vietose skaičius, bus atsisakoma pakartotinio jų plombavimo, lošimo įrenginių apskaitos žurnalų pildymo ir finansinių ataskaitų teikimo fiziniu būdu“, - sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Siūloma nustatyti, kad kiekviena bendrovė, organizuojanti azartinius lošimus ir eksploatuojanti lošimo automatus, privalo juos sujungti į lošimo automatų duomenų valdymo sistemą laidinėmis, radijo, optinėmis ar kitomis elektromagnetinėmis priemonėmis. Minėtoji sistema užfiksuotus ir apdorotus lošimo automatų identifikacinius (automato serija ir numeris), veikimo ir elektroninių skaitiklių duomenis perduos tvarkyti Lošimų priežiūros tarnybos administruojamai lošimo automatų kontrolės sistemai.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, azartinių lošimų organizatorių veikla yra tikrinama lošimų organizavimo vietose visoje Lietuvoje, tam skiriant papildomų lėšų. Be to, dabar galiojančių reikalavimų įgyvendinimas didina ir lošimus organizuojančių bendrovių laiko ir finansines sąnaudas.

Taip pat siūloma nustatyti, kad lošimo namuose (kazino) įrengta skaitmeninio vaizdo įrašymo sistema turės veikti atliekant prie lošimo stalų įmokėtų sumų ir žetonų inventorizaciją nuo įmokėtų sumų ir žetonų paėmimo nuo lošimo stalų momento iki jų suskaičiavimo ir suvedimo į apskaitos dokumentus momento.

Lošimų priežiūros tarnybos duomenimis, pirmąjį ketvirtį Lietuvoje buvo eksploatuojami 693 A kategorijos ir 3782 B kategorijos lošimo automatai.

Atsižvelgiant į tai, kad ne visi šiuo metu eksploatuojami lošimo automatai galės būti sujungti į lošimo automatų duomenų valdymo sistemą (tam reikės juos arba modifikuoti, arba keisti naujais), projektu siūloma nustatyti pereinamąjį laikotarpį šiam reikalavimui įgyvendinti. Tai reiškia, kad visi automatai į bendrą sistemą privalės būti sujungti iki 2021 m. lapkričio 1 dienos.

Pasak Finansų ministerijos pranešimo, lošimo automatų sujungimo į lošimo automatų duomenų valdymo sistemą klausimu konsultuotasi su Danijos, Norvegijos, Švedijos, Italijos, Šveicarijos, Čekijos ir Estijos finansų ministerijų ir lošimų priežiūros tarnybų atstovais.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder