Bronislovas Lubys: "Sodros" reforma tėra tik žaidimas

Bronislovas Lubys: "Sodros" reforma tėra tik žaidimas

Valstybinio socialinio draudimo fondo ("Sodros") reformos tėra tik žaidimas, kadangi pinigų nuo to daugiau neatsiranda, o mes imame ir susidarome iliuziją, kad pakeitus apskaitą padaugės ir pinigų, įsitikinęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys.

"Tos siūlomos sistemos tėra tik žaidimas. Pinigų tai neatsiranda. Tai apskaitos klausimas. Apskaitos klausimą mes iškeliame ir sudarome lyg iliuziją, kad nuo to didės pinigai. Tačiau pinigai nedidėja, ar mes skaičiuosime centais, ar skaičiuosime litais. Be siūlomų sistemų, gims dar dvi sistemos. Mes turėtume sužinoti tiesą skaičiuose: kaip iš tos duobės išbristi ir kaip "Sodros" skolas ir deficitą naikinti", - antradienį žurnalistams teigė B. Lubys.

Šalies Pramonininkų konfederacijos vadovo tikinimu, naujų mokesčių įvedimo, gelbstint kritinę situaciją "Sodros" biudžete, nebus išvengta, o kokie tai būtų mokesčiai, turi spręsti Seimas, tačiau gyventojai privalo sužinoti realią situaciją socialinės rūpybos sektoriuje, kadangi tik jie patys gali priimti sprendimą, kurį būtų galima patvirtinti referendumu, kaip pasielgti su visu socialinės rūpybos sektoriumi.

"Reikia galvoti apie "Sodrą" ir apie pensijas kaip apie labai labai rimtą klausimą, kadangi skolos, kurios šiuo metu yra "Sodros", yra ir valstybės, ir galvoti, kad viskas labai staigiai pasikeis, - tai to neįvyks. Vien naujai įvesti progresiniai ir nekilnojamojo turto mokesčiai "Sodros" neištrauks", - pabrėžė B. Lubys.

Anot jo, šiuo metu aktualiausi yra augančio nedarbo bei emigracijos klausimai, kurie, nors ir yra labiau susiję su bendraisiais ekonomikos klausimais, tačiau turi ypatingą reikšmę ir visai socialinei sistemai.

"Kiek yra bedarbių biržoje su bakalauro ar magistro išsilavinimu? Jeigu jūs paklausite rektorių apie atliekamas apklausas universitetuose, ten jūs rasite, kad apie 80-90 proc. ruošiasi išvažiuoti", - teigė B. Lubys. Šie klausimai, pasak jo, irgi ne paskutinėje vietoje.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder