Davoso forumo atstovas Lietuvoje: esame niekam neįdomūs

Davoso forumo atstovas Lietuvoje: esame niekam neįdomūs

Trečiadienį Davose prasidėjęs Pasaulio ekonomikos forumas Lietuvai yra svarbus, nes jubiliejinis – penktasis, kai jame nedalyvauja nė vienas kokio nors rango valstybės vadovas ar atstovas. Pasaulio ekonomikos forumo jaunimo tinklo atstovybės Lietuvoje kuratorius Mykolas Majauskas sako, kad Lietuva tarptautiniame kontekste nėra įdomi šalis.

„Šiandien akivaizdu, kad esame niekam neįdomūs, nes nesidomime kitais ir, dar bloagiau, nesidomime patys savimi. (...) Manau, kad šiandien tarptautiniame kontekste tikrai esame prastoje situacijoje ir Davosas yra tik dar vienas įrodymas, kad esame panašiose kompanijose nepageidautini. Ne dėl to, kad mūsų kažkas labai nemėgsta – šiandien esame tiesiog ignoruojami“, - Žinių radijo laidoje „Nuomonių studija“ ketvirtadienį sakė M. Majauskas.

Pasak jo, Lietuvos ambicijos tapti regiono lydere rezultatas – nepatikimos partnerės etiketė užsienyje:

„Tenka kalbėti su daug užsienio investuotojų ir toli gražu ne visus pavyksta įtikinti, kad esame ne čigonų kraštas. Vis dažniau tarptautinėje erdvėje kuriame netvarką ir nepasitikėjimą: nuolatiniai konfliktai su Rusija, konfliktai su Lenkija, konfliktai dėl „Rail Balticos“ su Estija, neapsisprendimas dėl euro įvedimo, užsitęsusios diskusijos dėl Visagino atominės elektrinės statybos.“

Eurokomisaras Algirdas Šemeta, šiemet atstovaujantis Europos Komisiją Davose, sako, kad Lietuva pastaruoju metu turėjo puikią progą būti matoma pasaulyje: pirmininkaudama Europos Sąjungos Tarybai, tapdama nenuolatine Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nare. A. Šemeta sakė nežinantis, kodėl Lietuvos vadovų šiemet Davose nėra, tačiau, anot jo, Lietuva vis tiek atstovaujama:

„Dabar mes turime poną Šilerį (Robertą - red.), Nobelio premijos lauretą, kurio šaknys yra Lietuvoje, dalyvauju aš, nors ir kaip Europos Komisijos atstovas, tad Lietuva čia yra“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A. Šemeta.

„Šis Davosas yra šiek tiek kitoks nuo praėjusių, kadangi krizė, kurią visi išgyvenome, atrodo, pamažu tolsta ir tai suteikia galimybes labiau kalbėti apie ilgalaikes problemas, ir tokios temos vyrauja šiame forume. Per krizę išaiškėjo, kad nuolat didėjo atotrūkis tarp turtingųjų ir mažiau pasiturinčių, nuolat didėjo skurdo lygis ir šiai problemai skiriama labai daug dėmesio“, - tęsė A. Šemeta.

Anot jo, Davose taip pat buvo aptariami technologiniai ir klimato kaitos klausimai, pabrėžiant, kad sparčiai didėjant gyventojų skaičiui, gali tekti imtis papildomų veiksmų. Pats A. Šemeta darbotvarkėje sakė turįs daug klausimų, susijusių su mokesčių vengimu. Pagrindinė Davoso forumo tema – kaip pertvarkyti pasaulį.

„Vienas iš pagridninių Davoso privalumų yra tai, kad vienoje vietoje susitinka žmonės, kurie priima sprendimus, siūlo idėjas, ir yra puiki galimybė per labai trumpą laiką aptarti daugybę klausimų“, - kalbėjo A. Šemeta.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder