Dvidešimt "Sakuonos" metų: nuolatinis augimas

Dvidešimt "Sakuonos" metų: nuolatinis augimas

Rugsėjo 12-ąją savo 20-metį iškilmingai paminėjusi Klaipėdos rajone, šalia Plikių, esanti "Vakarų medienos grupės" įmonė "Sakuona" pasižymi ne tik išskirtine istorija, bet ir yra unikalus pavyzdys, kad pasaulines rinkas galima užkariauti ir įsikūrus mažame miestelyje.

Šios įmonės nepalaužė nei du gaisrai, nei ekonominės krizės. Jos nueitą kelią galima apibūdinti dviem žodžiais - "nuolatinis augimas".

Kilo iš pelenų

"Vakarų medienos grupės" (VMG) valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas sako, kad "Sakuonai" iš visų grupės įmonių yra tekusi didžiausia išbandymų našta.

KELIAS. Įmonės žaliava - beržų rąstai. Jų virtimas lovų rėmu ir dugno detale užtrunka apie dvi paras.

"Tiesiog neįtikėtina, kad po lemtingų smūgių kaskart "Sakuona" atgimsta vis gražesnė ir stipresnė. Pačioje įmonės egzistavimo pradžioje cechas pasenusiais įrengimais iš beržo lukšto gamino primityviausią produkciją - faneros detales. Per dešimtmetį įmonę nusiaubė du gaisrai. Ir, lyg to būtų maža, žlugo senosios realizacijos rinkos, užgriuvo Rusijos ekonominė krizė. Sunku ir besuskaičiuoti, kiek kartų su įmonės vadovais sėdėjome ir svarstėme: gaivinti "Sakuoną" ar uždaryti visiems laikams. Kai 2000-aisiais sprendimas buvo priimtas - kelio atgal nebeliko. 5 milijonų litų paskola tapo pirmuoju žingsniu į nuolatines investicijas ir sėkmę. Per tris mėnesius atstatyta gamykla pradėjo naują veiklos erą", - prisiminė S. Paulauskas.

Po rekonstrukcijų įmonė pradėjo iš daugiasluoksnės faneros gaminti lovų rėmus ir dugno detales. Pelnius itin reiklaus užsakovo - Švedijos koncerno "Ikea" - pasitikėjimą, įmonės pardavimas pradėjo augti kaip ant mielių. Jei 2002-aisiais jis siekė apie 4 mln. eurų, tai šiemet, anot įmonės direktoriaus Mindaugo Kozineco, jau numatoma parduoti produkcijos už 40 mln. eurų (95 proc. jos eksportuojama).

Nuolat auga ir dirbančiųjų skaičius. Įmonės veiklos pradžioje jų buvo apie 250, 2010-aisiais - apie 500, o šiemet - jau daugiau nei 630.

"Įmonėje dirbama keturiomis pamainomis ištisą parą. Gamyba sustabdoma tik per šventes. Tik apie dešimtadalį įmonės darbuotojų gyvena Klaipėdoje. Kiti - iš Gargždų, Rietavo, Plungės. Organizuojame ne tik jų atvežimą bei parvežimą namo, bet ir maitinimą", - pasakojo M. Kozinecas.

Kaip rąstas virsta detale

Pasak M. Kozineco, įmonės žaliava - beržų rąstai. Apie milijoną jų, arba 90 tūkst. kub. metrų medienos, kasmet į "Sakuoną" atvežami iš Lietuvos teritorijos, esančios apie 150 km spinduliu nuo gamyklos. Nedidelę dalį žaliavos sudaro ir latviški beržai.

2011-aisiais įmonė pradėjo įgyvendinti beveik 26 mln. litų vertės projektą, kurio metu buvo pastatytos naujos rąstų lukštenimo, džiovinimo, paruošimo bei garinimo linijos. Jos ne tik palengvino darbą žmonėms, bet ir ženkliai padidino kokybę bei gamybos našumą.

Anot M. Kozineco, beržo rąsto virtimas lovų rėmu ir dugno detale užtrunka apie dvi paras.

APDOVANOJO I. Įmonės 20-mečio proga "Vakarų medienos grupės" generalinis direktorius Viktoras Adomaitis (kairėje), "Sakuonos" direktorius Mindaugas Kozinecas (antras iš kairės) ir "Vakarų medienos grupės" valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas (dešinėje) apdovanojo ir pagerbė nuo pat 1995-ųjų "Sakuonoje" dirbantį logistikos vadybininką Gediminą Prižgintą ir 15 metų čia dirbančią cecho brigadininkę Dalią Žvinklienę.

"Vienas kubinis metras medienos virsta 40 komplektų lovos dugnų", - pasakojo įmonės vadovas.

Po paskutinių investicijų įmonė šiemet pradėjo gaminti ir lenktos klijuotos faneros kėdes.

"Šis naujas gaminys ir padidintas gamybos našumas lėmė, kad šiemet pardavimo apimtis, lyginant su 2013-aisiais, padidės nuo 33 iki 40 milijonų eurų", - sakė M. Kozinecas.

Nepaisant tokio augimo, įmonė neketina sustoti ir jau nuo šio mėnesio pradeda naują Europos Sąjungos fondų remiamą projektą, kurio metu bus investuojama į našumo ir efektyvumo didinimą.

Jubiliejui - graži šventė

"Sakuona" savo 20-metį paminėjo rugsėjo 12-ąją surengta gražia švente.

"Dabar sunku net patikėti, kad šioje vietoje kažkada stovėjo tik ferma, kurioje buvo apie 200 karvių, ir sandėlis. Šiandien čia dirba šaunūs ir tvirti žmonės, gaminantys sudėtingus produktus", - tardamas sveikinimo žodį šventės svečiams sakė S. Paulauskas.

VMG generalinis direktorius Viktoras Adomaitis savo ruožtu akcentavo, kad "Sakuona" yra lyderė šioje įmonių grupėje ir dėl pardavimo rodiklių, ir dėl unikalios gaminamos produkcijos.

APDOVANOJO II. "Sakuonos" jubiliejaus proga buvo pagerbti ir stalius Rimantas Jomantas, "Sakuonoje" dirbantis nuo 2005 metų (pirmas iš kairės), šalia jo nuotraukoje stovintis hidromanipuliatoriaus operatorius Bronius Mažeikis (stažas nuo 1997-ųjų), dar 1995-aisiais čia pradėjusi dirbti medienos apdirbimo staklių operatorė Ingrida Žvilauskienė ir nuo 2000 m. įmonėje dirbantis pamainos viršininkas Vaidas Tadaras (antras iš dešinės).

"Esu labai dėkingas kolektyvui, kuris kūrė "Sakuoną" ir ją taip sėkmingai išvystė", - sakė V. Adomaitis.

Savo ruožtu šiai įmonei dėkojo ir įvairių institucijų atstovai - Seimo valdybos padėką perdavė parlamentaras Kęstutis Glaveckas, už socialinę atsakomybę ir solidarumą dėkojo "Sodros" Gragždų skyrius, "Sakuonos" svarbą Kretingos miškų urėdijai akcentavo jos urėdas Antanas Baranauskas.

Šventės metu atvykę svečiai ne tik susipažino su įmonės gamybos procesais, bet ir klausėsi puikios muzikos - jiems koncertavo atlikėjai Edmundas Seilius ir Kristina Zmailaitė, Sauliaus Šiaučiulio kvartetas, Baltijos gitarų kvartetas.

Vakaro metu buvo pagerbti bei apdovanoti ilgamečiai įmonės darbuotojai: nuo pat 1995-ųjų "Sakuonoje" dirbantys logistikos vadybininkas Gediminas Prižgintas ir medienos apdirbimo staklių operatorė Ingrida Žvilauskienė, 1997-aisiais įmonėje pradėjęs dirbti hidromanipuliatoriaus operatorius Bronius Mažeikis, jau 15 metų čia dirbanti cecho brigadininkė Dalia Žvinklienė, pamainos viršininkas Vaidas Tadaras (darbo stažas įmonėje nuo 2000-ųjų) ir stalius Rimantas Jomantas, "Sakuonoje" dirbantis nuo 2005 m. Jiems įteikti ne tik atminimo ženklai ir medaliai, bet ir piniginės premijos.

O Lietuvos medienos pramonės įmonių asociacijos vadovas Raimundas Beinortas savo ruožtu už indėlį vystant Lietuvos medienos pramonę padėkos raštu apdovanojo "Sakuonos" direktorių Mindaugą Kozinecą.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder