Ekspertas: po ETT sprendimo "Snoro" obligacijų turėtojų viltys susigrąžinti pinigus padidėjo

Ekspertas: po ETT sprendimo "Snoro" obligacijų turėtojų viltys susigrąžinti pinigus padidėjo

Europos teisingumo teismas (ETT) Liuksemburge nusprendus, kad Lietuva į nacionalinę teisę netinkamai perkėlė investuotojų apsaugos nuostatas, imta svarstyti, ar po šio sprendimo prieš kelerius metus bankrutavusio „Snoro“ banko obligacijų turėtojai atgavo viltį susigrąžinti savo pinigus, rašo „Lietuvos rytas“.

Finansų teisės ekspertu, Investuotojų asociacijos valdybos narys Laurynas Didžiulis dienraščiui pareiškė, kad po tokio ETT sprendimo nukentėjusių investuotojų viltys atgauti pinigus padidėjo.

„Taip, nukentėjusių investuotojų viltys atgauti pinigus padidėjo, bet daug kas priklauso nuo to, kokia linkme „Snoro“ bylas pasuks Lietuvos aukščiausiasis teismas ir ar mokės tuo pasinaudoti investuotojai. Lietuvos aukščiausiasis teismas turi formuoti teismų praktiką tinkama linkme. Kodėl? Todėl, kad Europos Sąjungos investuotojus ginantys teisės aktai perkelti netinkamai, o juos reikia apginti kiek įmanoma racionalesniu būdu. Kas juos turi ginti? Teismai, nes priežiūros sistema nesuveikė. Taigi šiandien vienai valdžios rūšiai – teismams – tenka nepavydėtina pareiga taisyti kitos valdžios rūšies – įstatymo leidėjo – padarytas klaidas“, – interviu teigė L. Didžiulis.

Pasak jo, ETT kasaciniam teismui skyrė du namų darbus – nuspręsti, ar galimas tiesioginis investuotojų kompensavimo schemų direktyvos taikymas ir jei Lietuvos aukščiausiasis teismas išaiškins, kad galimas, tai reikš, kad valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“ privalės jiems išmokėti sumas iki 22 tūkst. eurų. Bei, anot L. Didžiulio, ETT Lietuvai nurodė, kad nacionalinis teismas turi nuspręsti, ar banko „Snoras“ platinti indėlio sertifikatai buvo apyvartūs.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder