Europos Komisija nori bendrų taisyklių dėl skalūnų dujų gavybos

Europos Komisija nori bendrų taisyklių dėl skalūnų dujų gavybos

Europos Komisijos (EK) paskelbtame dokumento juodraštyje rašoma, kad Bendrijos narės turėtų vadovautis vienodais aplinkos ir sveikatos apsaugos reguliavimais išgaunant skalūnų dujas, praneša "EU business".

"Ekspertai sutinka, kad aplinkos užterštumo ir grėsmės sveikatai rizika išgaunant skalūnų dujas yra kur kas didesnė nei dujų gavyba įprastiniu būdu, - rašoma dokumente. - Jeigu tokių grėsmių valdyme trūks skaidrumo, visuomenės pasipriešinimas šiam dujų gavybos būdui tik augs".

Dokumente taip pat siūloma nemažai priemonių valstybėms, kurios pasiryš išgauti dujas uolienos skaldymo būdu. Pavyzdžiui, rekomenduojama "atlikti strateginę poveikio gamtai analizę prieš pradedant dujų gavybą". Anot EK, šitaip būtų užkirsta grėsmė gruntinių vandenų užteršimui. Taip pat rekomenduojama informuoti visuomenę visose skalūnų dujų gavybos etapuose.

Kol kas dokumentas yra tik rekomendacinio pobūdžio ir teisiškai neįpareigoja, tačiau EK atstovai tikisi, kad jis teisės aktu galėtų tapti po 2015 metų.

"EU business" primena, kad skalūnų dujos išgaunamos į gręžinį pumpuojant vandenį su tam tikrais chemikalais, kurie trupina porėtas, dujų prisotintas uolienas. JAV tokia technologija leido smarkiai sumažinti gamtinių dujų kainas, tačiau Europoje skalūnų dujų gavyba dažnai susiduria su visuomenės pasipriešinimu. Didžioji Britanija paragino Europos Sąjungą (ES) priimta teisės aktus, kurie reguliuotų skalūnų dujų gavybą, tačiau Prancūzija tokiam gavybos būdui apskritai prieštarauja.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder