Finansų ministerija: svarbu, kad ES projektams suplanuotos lėšos būtų panaudotos

Finansų ministerija: svarbu, kad ES projektams suplanuotos lėšos būtų panaudotos

Šios dienos duomenimis Lietuvoje 2007–2013 m. Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojama ar jau baigta įgyvendinti beveik 6 000 projektų. Jiems skirta 18,8 mlrd. Lt iš 23,4 mlrd. litų, t.y. 81 proc. visų 2007-2013 m. periodo lėšų.

„Pagal Europos Sąjungos lėšų panaudojimą Lietuva nuolat yra tarp pirmaujančiųjų ES šalių, tačiau Finansų ministerijai svarbu, kad šiems projektams finansuoti būtų panaudotos visos suplanuotos ES lėšos. Tuo tikslu svarbu laikytis ne tik lėšų išmokėjimo projektų vykdytojams planų, bet ir sutarčių pasirašymo planų. Artėja 2007-2013 m. laikotarpio pabaiga, todėl norint neprarasti lėšų, turi būti spartinamos procedūros, pasirašytos sutartys ir likusiai paramos sumai, kad lėšos galėtų būti išmokėtos iki 2015 m. pabaigos. Kai kurios priemonės yra susijusios su stambiais infrastruktūriniais projektais, jiems įgyvendinti reikia reikia daugiau laiko, todėl svarbu sutartis pasirašyti kuo anksčiau. Atsižvelgdami į tai raginame institucijas galutinai apsispręsti dėl įgyvendinamų priemonių aktualumo, operatyviau spręsti kylančias problemas“, – sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Š.m. balandžio 1 d. Europos Komisijos duomenimis, pagal atliktus tarpinius ES struktūrinių fondų mokėjimus Lietuva yra 5-a tarp 27 Europos Sąjungos valstybių.

Vien per 2011 m. projektams įgyvendinti išmokėta 3,8 mlrd. Lt ES ir valstybės biudžeto lėšų – tai didžiausia ES lėšų suma per metus išmokėta projektų vykdytojams nuo narystės Europos Sąjungoje pradžios. 2012 m. biudžete ES struktūrinių fondų projektams įgyvendinti numatyta 4,6 mlrd. Lt ES ir valstybės biudžeto lėšų, tad planai ir toliau lieka ambicingi.

ES parama buvo vienas svarbiausių verslo finansavimo šaltinių per sunkmetį ir tebėra dabar kuriant darbo vietas, infrastruktūrą bei didinant ekonomikos konkurencingumą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder