Gamintojai: majonezas lietuviams – maisto pagardas, o ne pirmo būtinumo prekė

Gamintojai: majonezas lietuviams – maisto pagardas, o ne pirmo būtinumo prekė

Majonezo gamyba prieš pat didžiąsias metų šventes, anot gamintojų, išauga ne tik procentais, bet ir kartais. Lietuviai šio pagardo vėl vartoja vis daugiau, bet prieškrizinis pirkimas dar nepasiektas. Kas mėnesį majonezo vietos rinkai prigaminama šimtai tonų.

Jei ne baltoji mišrainė, kurią maišant būtinas majonezas, jo gamintojai prieš šventes taip nedžiūgautų. Bendrovės „Vesiga“ cechuose lapkritį-gruodį gamyba ūgteli 45 proc., majonezo kas mėnesį pagaminama po 650 tonų. Dalis jo eksportuojama į užsienį.

Ir, nors anot gamintojų, lietuviai, rinkdamiesi šį pagardą, gana konservatyvūs (mėgstamiausios metų metus išlieka tos pačios rūšys), bendrovės nevengia ir eksperimentuoti, kuo naujai sudominti pirkėją. Parduotuvių lentynose galima rasti majonezo, pavyzdžiui, su čiobreliais, tinkančio žuviai ir žvėrienos patiekalams.

„Šiuo metu populiariausias pusriebis majonezas, jis populiariausias jau 10 metų. Lietuviai pusriebį majonezą mėgsta, riebius majonezus jie valgo truputį rečiau ir truputį mažiau. Kad jame neturi būti prieskonių, negalima sakyti. Krapai lietuviui patinka, bet jeigu įdėsi papriką, lietuvis pradeda abejoti“, – kalbėjo bendrovės „Vesiga“ direktorius Saulius Grinkevičius.

Gamintojų teigimu, majonezas lietuviams – maisto pagardas, o ne pirmo būtino prekė. Ir sveiko gyvenimo būdo mados jo suvartojimo nemažina. O tai, kad pastaraisiais metais majonezo pirkimas Lietuvoje šiek tiek smuktelėjo, kalta, kaip ir daugelyje sričių, krizė.

Vien Lietuvos rinkai majonezą gaminantis „Veiverių skonis“ šiemet jo prigamino daugiau nei pernai, bet, palyginti su prieškriziniu lygiu, kiekis tebėra kuklesnis. Kas mėnesį bendrovės cechuose vidutiniškai pagaminama 150–180 tonų majonezo. Prieš šventes produkcijos poreikis tradiciškai išauga.

„Kalėdos, Velykos yra du pikai, kai gamyba pusantro, du kartus padidėja. O paskui būna toks vidutinis, stabilus kiekis“, – teigė įmonės „Veiverių skonis“ direktorius Donatas Ruzgas.

Vietos gamintojų produkcijos pardavimą prieš Kalėdas esą pristabdo tik prekybos centrų prisivežtas pigesnis rusiškas majonezas, kurį perka mažiau pinigų turintys tautiečiai.

Kiek majonezo Lietuvoje kasmet suvalgoma, gamintojai sako tiksliai nežinantys. Esą aišku tik tai, kad mažiau nei suvartoja vakariečiai ir gerokai mažiau nei kerta rusai. Pastarieji majonezą esą deda kone į visokį maistą.

Veiverių bendrovės teigimu, jeigu tendencijos nesikeis, prieškrizinis majonezo gamybos lygis bus pasiektas kitąmet.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder