Įmonių finansinė būklė pagerėjo, didėja apetitas skolintoms lėšoms

Įmonių finansinė būklė pagerėjo, didėja apetitas skolintoms lėšoms

Nors šiuo metu įmonėms pakanka nuosavų lėšų verslui plėtoti, ateityje dauguma plėtrą planuojančių įmonių ketina naudotis ir kitais lėšų šaltiniais, rodo naujausia Lietuvos banko užsakymu atlikta įmonių apklausa.

„Apklausos rodo, kad daugelis įmonių yra finansiškai sveikos, ir pamažu atsiranda apetitas skolintoms lėšoms - visų pirma išperkamajai nuomai ir bankų paskoloms", - sako Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento Makroprudencinės analizės skyriaus viršininkas Darius Kulikauskas.

Apklausos duomenimis, 61 proc. plėtrą planuojančių įmonių numato pritraukti išorės finansavimo šaltinių. Tai 7 proc. punktais daugiau nei prieš pusmetį ir 22 proc. punktais daugiau nei prieš metus.

Dažniausiai paminėti naudojami išorės finansavimo šaltiniai buvo išperkamoji nuoma (41 proc.), kredito linijos (33 proc.), prekybos kreditai (28 proc.) ir bankų paskolos (27 proc.).

Apklausa taip pat atskleidė, kad įmonių finansinė būklė toliau gerėjo, nepaisant per praėjusį pusmetį egzistavusių iššūkių, pavyzdžiui, eksporto ribojimo į Rusiją. Dauguma apklaustų verslininkų (60 proc.) taip pat nurodė, jog įvykiai Ukrainoje jų atstovaujamų įmonių finansinės padėties bei galimybių grąžinti paskolas nepaveiks.

Daugiau nei pusės apklausoje dalyvavusių įmonių pajamos didėjo, nemaža dalis įmonių planuoja plėtrą ir ateityje. Dažniausiai didėjo statybų (59 proc.), o rečiausiai - prekybos (48 proc.) veiklą vykdančių įmonių pajamos.

Daugiau negu pusė apklausoje dalyvavusių įmonių taip pat nurodė, kad 2014 m. antrąjį pusmetį neturėjo jokių piniginių įsipareigojimų kredito įstaigoms. Be to, pagausėjo įmonių, kurioms pavyko sumažinti įsipareigojimų naštą. 27 proc. respondentų teigė, kad jų įsipareigojimai 2014 m. antrąjį pusmetį sumažėjo. Palyginti su ankstesne apklausa, jų dalis išaugo 7,5 proc. p.

Didžiajai daliai (61 proc.) įmonių, kurios kreipėsi į kredito įstaigas pasiskolinti ar pakeisti esamų įsipareigojimų sąlygas, buvo paskolinta visa prašoma suma. Kita vertus, jau antrą pusmetį iš eilės išlieka reikšminga atmestų prašymų dalis, kuri siekė beveik penktadalį visų prašymų. Daugiau kaip 60 proc. į kredito įstaigas besikreipusių apklausos dalyvių manė, kad skolinimosi galimybės per pusmetį beveik nepasikeitė, o ketvirtadalis - kad jos pagerėjo. Daugiausia respondentų nurodė, kad skolinimosi galimybės buvo palankesnės dėl sumažėjusių palūkanų.

Lietuvos banko inicijuojamos Ne finansų įmonių apklausos tikslas yra įvertinti įmonių paklausą finansiniams ištekliams, skolinimosi iš kredito įstaigų pokyčius ir skolinimo sąlygų kaitą. Taip pat tyrimu siekiama surinkti informaciją apie įmonių finansinę būklę ir veiklos pokyčius. Lietuvos banko užsakymu įmonių apklausą atliko bendrovė „BERENT Research Baltic". Ne finansų įmonės apklaustos 2015 m. vasario-kovo mėn., atsakymai gauti iš 501 Lietuvoje veikiančios įmonės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder