Įsivedę eurą restoranuose mokėsime daugiau

Įsivedę eurą restoranuose mokėsime daugiau

Vis artėjantys 2015-ieji, kai Lietuvoje oficialiai turėtų būti naudojama nauja valiuta euras, atneša daug kalbų bei abejonių. Tačiau jau dabar aišku, kad daugelio prekių kainos didės.

Vieni džiaugiasi euru ir ploja rankomis galėsiantys didinti prekių ir paslaugų kainas, o antri baiminasi, kad kainų šuolis bus toks didelis, jog tai stipriai pakenks šalies ekonomikai. Ar tik nebus taip, kad įsivedus eurą verslininkų kišenės staiga pasidarys per daug didelės, o žmonės griebsis paskutinio šiaudo norėdami išgyventi?

Nors visi ekonomikos specialistai bei Seimo nariai žmones ramina ir sako, kad kainų šuolio nebus, patys verslininkai vengia šnekėti šia tema arba turi visiškai kitokią nuomonę. Jų manymu, daugelio paslaugų kainos šoktelės.

Pavyzdys - Estija

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentės Evaldos Šiškauskienės nuomone, kainos viešbučiuose pasikeisti neturėtų, nes jas diktuoja rinka.

"Šiuo metu viešbučių sektorius jau yra orientuotas į ne lietuvišką rinką. Užsieniečiai iš Rusijos, Vokietijos atsiskaitinėja euro kupiūromis. Žinoma, kai jis taps oficialia šalies valiuta, viešbučių kainos pasikeisti neturėtų, tačiau į šią situaciją žiūrime atsargiai. Kainos bus tokios, kokias padiktuos rinka", - "Vakarų ekspresui" sakė E. Šiškauskienė.

LVRA prezidentė sakė, kad euras į Lietuvą atneš nemažų pokyčių. "Bus sunku priprasti prie "mažesnių" atlyginimų ir kainų apvalinimo. Kaip puikų pavyzdį turime Estiją, kur kainos ženkliai šoktelėjo. Tačiau jei Europos Sąjunga gyvuos ilgai, o šalys puikiai sutars ir derins valiutą, manau, euras Lietuvai bus tikrai į naudą."

E. Šiškauskienės nuomone, euro įvedimu labiausiai turėtų pasinaudoti restoranų savininkai. Nors atsivertę meniu jau dabar galime matyti kainas pateiktas dviem valiutomis.

"Sunku būti pranašu, tačiau kai pasižiūri į šalis, kurios jau įsivedė eurą, tai kainų kilimas labai jaučiamas", - sakė E. Šiškauskienė.

Įmonių grupės "Nesė Group" savininkas Kazys Paulikas teigė, kad visų laukia nelengvos permainos. Jis neslepia, jog patiekalų ir gėrimų kainos viešojo maitinimo įstaigose kils.

"Kainos, pavertus eurais, bus apvalinamos į didžiąją pusę, todėl sulauksime pabrangimo. Tačiau, mano nuomone, kai kuriose vietose ir sutaupysime, nebereikės mokėti keitimo mokesčių norint pasikeisti pinigus banke, o su laiku didės ir žmonių atlyginimai", - prognozavo K. Paulikas.

Verslininkas sakė, kad euro įvedimas Lietuvoje yra reikalingas ir neišvengiamas, nes Lietuva yra šalis, priklausanti ES.

"Atvažiuojantys iš svetur ir lengvai ES sieną kertantys žmonės Lietuvoje susiduria su valiutos keitimo nepatogumais. Manau, kad įsivedus eurą Lietuvoje jiems kiltų mažiau rūpesčių", - teigė K. Paulikas.

Euras verslui būtinas

Friedricho pasažo direktorius Aidas Kaveckis taip pat teigė, kad euras privalo būti įvestas, nes labai palengvintų tarptautinę prekybą.

"Įsivedus eurą nebereikėtų daryti konvertacijų į kitas valiutas. Aš savo versle konvertuoju iki keliasdešimt milijonų dolerių į eurus ir kitas valiutas, ir prarandu didžiulius pinigus."

A. Kaveckis teigė, kad euras verslui yra būtinas. "Mano nuomone, Lietuvai pakeitus valiutą, kainos nesikeistų, o gal netgi kai kas ir atpigtų. Tiesiog pasikeistų pats popierėlis žmonių kišenėse. Tada į mus bus žiūrima visai kitaip, kaip į tikrą europinę šalį, kuri turi eurą, o ne litą, kuris niekam nežinomas ir negirdėtas", - sakė Friedricho pasažo direktorius.

Vienos Klaipėdos senamiesčio kavinės savininkė Zita Lukoševičienė taip pat patikino, kad įsivedus eurą kainos kils: "Juk jau esame Europos Sąjungoje, anksčiau ar vėliau euras skambės ir mūsų kišenėse, nesuprantu, kam tie žaidimai, tai neišvengiama. O kainos, žinoma, truputėlį kils dėl apvalinimo."

Verslininkė aiškiai pabrėžė, kad paprastam vartotojui, kuris gauna 1000 litų algos, euro įvedimas yra didžiulis minusas, tačiau paaiškino, kad yra ir savų pliusų, pavyzdžiui, keičiant pinigus ir vykstant svetur.

Paklausus, kokių permainų galime tikėtis, pokalbininkė nesutriko: "Nėra gerai dabar, nebus ir vėliau. Lietuva pagal visus reikalavimus euro įsivesti tikrai negalėtų, visi dokumentai yra butaforiniai. Viskas daroma todėl, kad eurą turės Latvija ir Estija. Yra akivaizdžiai sekama jų pavyzdžiu. Taigi, jei valstybė norės euro, jį ir įves, o referendumai, kur klausiama žmonių nuomonės, yra tik patariamieji ir neturi jokio sverto sprendžiant Lietuvos ateitį."

Verslininkas Gintautas Rekašius, Šventojoje esančio restorano "Paršelio rojus" direktorius, paklaustas apie kainų kaitą įsivedus eurą, teigė abejojantis, ar kas nors mūsų gyvenime keičiasi į mažąją pusę, ir leido suprasti, kad kainos kils.

Verslininkas prognozavo, kad įsivedus eurą Lietuvoje rinka suklus, ekonomikos profesionalai analizuos ir taikys geriausius sprendimus Lietuvos ateičiai pagerinti: "Sprendžia ekonomikos profesionalai, o mes, verslininkai, tik prisitaikome".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder