Viena pasaulinių craft alaus lyderių, Brukline (Niujorkas, JAV) įsikūrusi alaus darykla „Brooklyn Brewery“, bendradarbiaudama su tarptautiniu alaus gamintoju „Carlsberg Group“, investuoja į išskirtinio alaus gamybą Klaipėdoje. Amerikiečių aludariai taps partneriais įrengiant ir eksploatuojant naują craft alaus liniją, kurioje, dirbant kartu lietuvių ir amerikiečių aludariams, bus verdamas įvairių naujų ir eksperimentinių rūšių alus. Tai pirmoji „Brooklyn Brewery“ investicija Rytų Europoje ir trečioji Europoje. Bendra „Carlsberg Group“, „Švyturio-Utenos alaus“ ir „Brooklyn Brewery“ investicijų suma į šį projektą sudaro apie 5 mln. eurų.
Pasak bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ vadovo Rolando Viršilo, vieno žinomiausių craft alaus gamintojų atėjimas į Lietuvą yra „Švyturio“ aludarių meistrystės ir Lietuvos alaus rinkos brandumo įrodymas.
„Brooklyn Brewery“ alaus pasaulyje yra tapęs aukštos kokybės craft alaus sinonimu, todėl tai, kad jie dirbs Lietuvoje, parodo, kokią brandą yra pasiekusi mūsų alaus rinka ir kokie išrankūs mūsų vartotojai. Stebime tendenciją, kad jau kuris laikas vartotojų poreikiai keičiasi: auga alaus vartojimo kultūra ir žinių lygis, didėja įvairių skonių ir naujų rūšių alaus poreikis. Bendradarbiavimas su „Brooklyn Brewery“ leis patenkinti šį augantį poreikį, pasiūlant nemažai naujų, išskirtinių ir eksperimentinių rūšių alaus“, - sako R. Viršilas.
Tai trečioji „Brooklyn Brewery“ investicija Europoje. Bendradarbiaujant su „Carlsberg Group“, praėjusiais metais Norvegijoje, Trondheime, atidaryta specializuota alaus darykla „E.C. Dahls“. Nuo 2012 m. abi bendrovės sėkmingai dirba Švedijoje - Stokholme atidaryta „New Carnegie“ alaus darykla. Taip pat „Carlsberg Group“ platina „Brooklyn Brewery“ produkciją rinkose, kuriose veikia.
„Brooklyn Brewery“ garsėja savo filosofija ne tik virti išskirtinius alus, tačiau ir šviesti vartotojus bei skleisti alaus kultūrą. Pasak R.Viršilo, naujai statomas „Švyturio“ alaus daryklos pastatas, kuriame veiks craft alaus linija, idealiai tinka alaus kultūros sklaidai ir taps alaus entuziastų traukos centru - tikru švyturiu alaus kultūrai. „Čia ne tik bus verdamas įvairių rūšių alus mažais kiekiais, tačiau dėl išplanavimo ir gausių skirtingų funkcinių erdvių, jis taps ir edukaciniu bei alaus kultūros puoselėjimo centru. Jame lankytojai galės gyvai stebėti visą alaus gamybos procesą, taip pat eksperimentuoti virdami savo alų. Pastate bus konferencijų ir degustacinės salės, kur bus skaitomos paskaitos, veiks restoranas ir parduotuvė“, - pasakoja „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas.
Planuojama, kad naujoji linija bus paleista šių metų pabaigoje, kai bus atidarytas „Švyturio“ alaus daryklos naujasis pastatas. Craft linijoje bus verdama daug klasikinių ir eksperimentinių craft alų, o vienos partijos dydis sieks vos 3000 litrų.
Rašyti komentarą